Skip to main content

H «γεωγραφία» της κάλπης: Σε ποιες περιφέρειες εστιάζει ο Μητσοτάκης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Μήνυμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό εκπέμπουν από τη Νέα Δημοκρατία

Μήνυμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό εκπέμπουν από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξει χαλαρότητα στις δεύτερες κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν νέο κύκλο περιοδειών και στρέφει το βλέμμα σε περιοχές που τα γαλάζια ποσοστά είναι χαμηλότερα από το ποσοστό στο σύνολο της Επικράτειας.

Το μεγαλύτερο  ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας είναι εστιασμένο στην Βόρεια Ελλάδα, όπου υπήρξαν αυξημένα ποσοστά κομμάτων που κινούνται στα δεξιά. Να σημειωθεί πως η Ελληνική Λύση είχε τις καλύτερες επιδόσεις στις εκλογικές περιφέρειες Έβρου (8,72%), Α’ Θεσσαλονίκης (8.36%), Β’ Θεσσαλονίκης (7,93%), Ημαθίας (7.82%) και Πιερίας (7,56%). Από την πλευρά της, η Νίκη κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά της στην Πιερία (7,46%), στην Πέλλα (6,13%), στη Β’ Θεσσαλονίκης (5.63%), στη Χαλκιδική (5.39%) και στη Δράμα (5,33%)

Το δίλημμα που θα μπει και στις δεύτερες κάλπες είναι σταθερότητα ή περιπέτειες και αυτό που τονίζεται  διαρκώς από την Νέα Δημοκρατία είναι πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. «Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα προέκυπτε από αυτήν την κάλπη, πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί, αλλά σε συνθήκες όπου ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι πολύ πιθανόν, λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, να ανέβει» υπογράμμισε  χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Πειραιώς μελετάνε με προσοχή την εκλογική εξίσωση, καθώς όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας, ενώ ισχύει και το αντίθετο. Υπενθυμίζεται πως η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής είναι πεντακομματική,  ωστόσο κοντά στο όριο του 3% βρέθηκαν τρία κόμματα, το ΜέΡΑ25 (2,63%), η Πλεύση Ελευθερίας(2,89%) και η πρωτοεμφανιζόμενη Νίκη (2,92%).

Με τη Νέα Δημοκρατία να θέλει τώρα πρωτίστως να διασφαλίσει πως μετά την σαρωτική νίκη της Κυριακής δεν θα υπάρξει μια χαλαρή ψήφος προς τα δεξιά απο ψηφοφόρους που θα θεωρούν πως η εκλογική μάχη έχει κριθεί. Στις 25 Ιουνίου  οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να ξαναγεμίσουν με ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν τα γαλάζια στελέχη.

Η γαλάζια πρωτιά στην Κρήτη

Την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κρήτη, η οποία στις πρόσφατες εκλογές έχει βαφτεί μπλε. Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή, καθώς και στους τέσσερις νόμους το 2019 είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί εδώ πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίστηκε  στη δεύτερη θέση στα Χανιά και στο Ηράκλειο και στην τρίτη θέση στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι (όπου πέρασε δεύτερο το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ).

Οι λαϊκές γειτονιές

Έκδηλη είναι η ικανοποίηση στην Πειραιώς για το γεγονός πως υπήρξε σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στις λαϊκές γειτονιές. Γαλάζια πρωτιά υπήρξε στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, με τον ΣΥΡΙΖΑ – σε αντίθεση με το 2019- να περιορίζεται στην δεύτερη θέση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία την Δευτέρα στο Περιστέρι, όπου η  Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη με ποσοστό 34.07% και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερος με 23.47%.

Καθαρή πρωτιά  της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε και στην Β’ Πειραιά. Είναι χαρακτηριστικό πως στο δήμο Περάματος  η αξιωματική αντιπολίτευση είδε τα ποσοστά της μέσα σε μία τετραετία να πέφτουν  στο 18.57%, ενώ την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία άγγιξε την Κυριακή το 38.61%.