Skip to main content

Υπουργείο Μεταφορών: Δύο φάκελοι με τις εκκρεμότητες στον υπηρεσιακό υπουργό

Παράδοση του υπουργείου από τον Γιώργο Γεραπετρίτη στον Ιωάννη Γκόλια.

Με την παράδοση δυο φακέλων με τις εκκρεμότητες ανά τομέα (μεταφορές – Υποδομές) πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για Μεταφορές κ. Γιώργο Γεραπετρίτη στον υπηρεσιακό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Ιωάννη Γκόλια.

Ο κ. Γεραπετρίτης καλωσορίζοντας τον νέο υπουργό έκανε μια αναφορά στις δράσεις του Υπουργείου, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο έχει υποστεί πολλά δεινά το τελευταίο διάστημα, «ήταν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου και του ενδιαφέροντος του κοινού για λόγους που δυστυχώς δεν ήταν πάντοτε ευχάριστοι, ωστόσο στο Υπουργείο έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς όφελος των πολιτών και των επόμενων γενεών».

Ειδικότερα στα ζητήματα που αφορούν τις υποδομές αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα όπως Μετρό Θεσσαλονίκης, γραμμή Μετρό 4, ΒΟΑΚ, FlyOver, Μπράλος- Άμφισσα, παράκαμψη Χαλκίδας, 8 διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, αναβάθμιση σιδηροδρόμου. Στο τομέα των μεταφορών, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου, υδρογονοκίνηση, ενεργοποίηση σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ηλεκτροκίνηση, νέος ΚΟΚ.

Ο κ. Γεραπετρίτης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δυστύχημα στα Τέμπη, επαναλαμβάνοντας ότι οι έρευνες προχωρούν και ότι το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει διαβιβαστεί στην δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στα εν εξελίξει έργα στον σιδηρόδρομο, σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το Βόρειο τμήμα και έως τον Σεπτέμβριο το Νότιο, ώστε από τον Οκτώβριο να λειτουργεί πλήρως στο σύστημα τηλεδιοίκησης και ETCS.

Κλείνοντας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι υποδομές και οι μεταφορές να αναβαθμιστούν.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ιωάννης Γκόλιας ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή η ανάθεση του χαρτοφυλακίου στο πρόσωπο του σημειώνοντας ότι, επί 30 χρόνια το συγκεκριμένο υπουργείο το υπηρέτησε από διάφορες θέσεις. Το έργο μου τόνισε είναι «να εξασφαλιστεί η λειτουργία του κράτους το διάστημα των 35 ημερών, χωρίς κενά». Υποσχέθηκε δε ότι «θα δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και υπερκομματικότητα στις όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρέχοντα θέματα».

Ο νέο υπουργός είχε τοποθετηθεί ξανά υπηρεσιακός υπουργός τον Αύγουστο του 2015 στην κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κ. Γκόλιας δίδασκε από το 1986 στο ΕΜΠ, στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, ενώ διετέλεσε δύο φορές πρύτανης του ιδρύματος.

Συμμετείχε επίσης στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ως γενικός γραμματέας (2004- 2006) στο υπουργείο Μεταφορών. Επί Πρωθυπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη, ανέλαβε το 2020 πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και συνεργάστηκε με τον Κ. Αχ. Καραμανλή.