Skip to main content

Ιωάννης Σαρμάς: Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ανέλαβε καθήκοντα (φωτογραφίες, βίντεο)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας για ένα μήνα, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, με σκοπό να την οδηγήσει στις δεύτερες εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαρμάς ορκίσθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ακολούθως, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στον κ. Σαρμά στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ εν συνεχεία του παρέδωσε έναν ογκώδη φάκελο.

Στον διάλογο που ακολούθησε, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Κύριε Πρόεδρε, σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα, όπως τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των παραθέντων αποτελεσμάτων της προεδρίας της κυβέρνησης, το υλοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα είστε διακυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν. Οπότε και πάλι θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και προφανώς είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορεί να έχετε».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς επεσήμανε: «Σας ευχαριστώ πολύ κ. πρόεδρε. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή, θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες αλλά μόνον τις εξουσίες για να εφαρμόσει το νόμο μέχρι ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό. Μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτήριο».

Φωτογραφίες από την ορκωμοσία και την τελετή παράδοσης – παραλαβής:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISS
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αφού έκλεισε χθες και τυπικά ο κύκλος των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας για ένα μήνα, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, με σκοπό να την οδηγήσει στις δεύτερες εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου

Χθες, μετά την ημίωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου συνομολογήθηκε εκ νέου η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπουργοί αναμένονται να ορκιστούν την Παρασκευή. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Αυτό που σημειώθηκε είναι, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, η ανάγκη να τοποθετηθούν έμπειρα πρόσωπα στα κρίσιμα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός – Το βιογραφικό του