Skip to main content

Ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες η σύσκεψη των αρχηγών – Όλα όσα συνέβησαν στο Προεδρικό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και νέες κάλπες

Με διαδικασίες – εξπρές ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11.30 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα. Οι αρχηγοί πέρασαν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου λίγο πριν τις 11.00 για να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μία ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, διαδικασία που – όπως ήταν αναμενόμενο – απέβη άκαρπη. Όπως έγινε γνωστό, στις 13:00 μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ιωάννης Σαρμάς για να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας και ακολούθησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Oι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν χειραψίες και πήραν τις θέσεις τους στο τραπέζι, ενώ αμέσως μετά εισήλθε στην αίθουσα της σύσκεψης η κ. Σακελλαροπούλου.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής και λίγο πριν από τις 11.30 η διαδικασία ολοκληρώθηκε, με τους πολιτικούς αρχηγούς να αποχωρούν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση των διευρευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, τις οποίες άφησαν άπρακτες οι πολιτικοί αρχηγοί. Η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία είχε παραδώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δευτέρα το βράδυ, πέρασε χθες στη δικαιοδοσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος με τη σειρά του δεν την παρέλαβε καν, επισπεύδοντας την όλη διαδικασία. Ακολούθως η εντολή πέρασε στα χέρια του αρχηγού του τρίτου σε δύναμη κόμματος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης την επέστρεψε χωρίς να κάνει χρήση.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME NEWS

Ανοίγει ο δρόμος για υπηρεσιακή κυβέρνηση

Μετά από τη σημερινή σύσκεψη ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η ορκωμοσία της οποίας θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.

Τι ζήτησαν Αλ. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκης

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Σημείωσε ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτηση του σημείωσε – σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη – ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Επισήμανε επιπλέον ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Δ. Κουτσούμπας: Προχωράμε για ένα πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές

«Ήταν μία θεσμική σύσκεψη για τον σχηματισμό εκλογικής, υπηρεσιακής κυβέρνησης μιας και δεν έγινε δυνατό από τα άλλα πολιτικά κόμματα, που έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και κοινά προγράμματα, να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας με βάση τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής» δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από τον Περισσό, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Οδηγούμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκλογές στις 25 του Ιούνη και εκεί θα δώσουμε όλοι τη μάχη» ανέφερε για να προσθέσει: «Προχωράμε δυνατά από τώρα, τα μέλη, οι φίλοι, οι οπαδοί του ΚΚΕ, έτσι ώστε να γίνει ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές».

Ολοταχώς προς δεύτερες κάλπες

Την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα θα ορκιστούν οι βουλευτές που εξελέγησαν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου και την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ορκωμοσία του προεδρείου της Βουλής. Την ίδια ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθούν οι νέες εκλογές και θα γίνει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος.