Skip to main content

Εκλογές 2023: Η Κ. Σακελλαροπούλου παρέλαβε τα αποτελέσματα των εκλογών

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ξεκινάει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλα.

Νωρίτερα ο κ. Τασούλας είχε παραλάβει από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου. Μετά τη σύντομη συνάντησή τους στο Μέγαρο της Βουλής, ο κ. Τασούλας μετέβη, όπως προβλέπεται, στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να παραδώσει με τη σειρά του τα αποτελέσματα.

«Με ενσωμάτωση στο 99,7% των αποτελεσμάτων δεν αναμένουμε να αλλάξει η δύναμη των κομμάτων. Η διαδικασία, την οποία εγγυήθηκε η πολιτεία, κύλησε ομαλά. Κατά κοινή παραδοχή σε ένα κλίμα που εγγυήθηκε την ελεύθερη και ανόθευτη διαδικασία», είπε ο κ. Τασούλας, παραδίδοντας τον σχετικό φάκελο, με βάση τα αποτελέσματα του οποίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

«Είναι πολύ ευχάριστο που η προεκλογική περίοδος κύλησε ομαλά, με τις συνήθειες ενός δημοκρατικού διαλόγου», είπε η κ. Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή τους.

«Πάντα υπάρχουν εντάσεις, αλλά δεν νομίζω ότι ξεπεράστηκαν κάποια όρια», πρόσθεσε. «Οι εκλογές, που είναι το πιο κρίσιμο, και η προετοιμασία και η μέρα η χθεσινή, κύλησαν με απόλυτη ομαλότητα», συνέχισε αναφέροντας πως με τη βοήθεια της τεχνολογίας ήταν πολύ γρήγορα διαθέσιμα τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα. «Από εδώ και πέρα το Σύνταγμα έχει με μεγάλη σαφήνεια προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων. Θα ακολουθηθεί, φυσικά, αυτή η διαδικασία».

Μετά την παράδοση των τελικών αποτελεσμάτων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος στις εκλογές, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Κυριάκο Μητσοτάη, για να του παραδώσει την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο περίπου στις 12:30 το μεσημέρι.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσια τηλεόρασης, ο κ. Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αυτοδυναμία και τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία σε νέες εκλογές.

Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης γυρίσει πίσω την διερευνητική εντολή, η κ. Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Εδώ δεν είναι γνωστό πώς θα πορευθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, εκτιμάται ότι η σαρωτική νίκη της ΝΔ υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει βάση για κάποια συζήτηση στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για ενδεχόμενη συνεργασία.

Στην περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κ. Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό