Skip to main content

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν νησιά και τουριστικές περιοχές

REUTERS/Alexandros Avramidis

Το ισχυρό χαρτί του τουρισμού έφερε γαλάζια υπεροχή

Σαρωτική ήταν η γαλάζια υπεροχή στις εκλογές σε πολλά νησιά, καθώς φαίνεται πως η ιδιαίτερα καλή πορεία του τουρισμού έχει συμβάλει στην σημαντική ενίσχυση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Είναι ενδεικτικό πως – αργά χθες το βράδυ – στις Κυκλάδες η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε 47.4 % και ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονταν μόλις στο 15.9% (καταγράφοντας μια διαφορά που άγγιζε το  31.51%).

Την ίδια στιγμή στα Δωδεκάνησα η Νέα Δημοκρατία έφτασε  το 50.1% και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν  στο 14.9% (η διαφορά είχε αγγίζει δηλαδή  35.9%). Μεγάλο είναι το γαλάζιο προβάδισμα στη Χίο, όπου η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε  46.6% και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 19.47% (διαφορά 27,17%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως αργά χθες το βράδυ το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο κόμμα – δηλαδή προηγούνταν  του ΣΥΡΙΖΑ – σε έξι  νόμους και συγκεκριμένα  στην Λακωνία, στο Ρέθυμνο, στο Λασίθι, στο Κιλκίς, στην Δράμα και στην Χίο. Τα χαμηλότερα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφονται στα Δωδεκάνησα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στις Κυκλάδες, στην Λακωνία, στην Πιερία και στις Σέρρες.

Δείτε τα επίσημα αποτελέσματα εδώ.