Skip to main content

Αλ. Τσίπρας στη διακαναλική: Προοδευτική κυβέρνηση με έμπειρα, νέα πρόσωπα

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Θέλω κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και έχει στόχο να διαλύσει το σύστημα της αισχροκέρδειας», ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραχώρησε διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου στο Ζάππειο.

«Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και εμπειρία» και «γνωρίζει ποια ήταν η κυβέρνηση εκείνη που κατάφερε να ανταπεξέλθει στα δύσκολα», ανέφερε, κάνοντας λόγο για πρεμούρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργήσει την εικόνα ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη κοστολογημένο.

«Πρώτα από όλα θεωρώ ότι ήταν αθλιότητα να μεταφέρουν ένα ιδιωτικό έγγραφο, excel που φτιάχτηκε στα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου, και να λένε ότι είναι έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δεύτερον, θεωρώ αυτό που έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσει ο ελληνικός λαός, και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις για το κόστος του προγράμματός μας, είναι ότι σχεδόν με παρόμοιο κόστος με του προγράμματος της ΝΔ εμείς έχουμε τελείως διαφορετικό αποτύπωμα», είπε.

Η κοστολόγηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

«Εμείς έχουμε στόχο να διαλύσουμε αυτόν τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, την παραγωγή των υπερκερδών», υπογράμμισε. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το κόστος του προγράμματός του, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα κοστίσει 1,5 δισ., η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα θα κοστίσει γύρω στο 1,4 δισ. σε ετήσια βάση, επισημαίνοντας ότι 4 δισ. ήταν η αύξηση των εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ μόνο το 2022.

«Η κοστολόγηση είναι εδώ, το κόστος σε ετήσια βάση είναι γύρω στα 5,5 δισ., δηλαδή σχεδόν το μισό από το δημοσιονομικό κόστος που είχαν οι επιδοτήσεις για την αισχροκέρδεια του ρεύματος μόνο το 2022», είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας εύλογο και βιώσιμο το κόστος. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο σκέλος των εσόδων στα οποία προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη και θα υπάρξει νέος μηχανισμός στην πηγή ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα υπερκέρδη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι είναι έτοιμη μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για να επισπεύσουμε τη δικαιοσύνη». «Αυτή η ΠΝΠ περιέχει τρία άρθρα. Το πρώτο είναι η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Το δεύτερο άρθρο έχει να κάνει με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσεις Εισαγωγής. Μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Και το τρίτο είναι μείωση του των ΕΦΚ και ΦΠΑ  στα τρόφιμα που από τότε που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους, δηλαδή για έξι μήνες, είναι 1,4 δισ. ευρώ», είπε, προσθέτοντας: «Ο ελληνικός λαός οφείλει να κρίνει και να συγκρίνει».

Ο Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε

Ερωτηθείς για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες υποστήριξε ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει συγκυβέρνηση το βράδυ των εκλογών.  «Αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, ο κ. Μητστοτάκης θα επιδιώξει, κατά την άποψή μας, να φτιάξει κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε σε κυβέρνηση,θα έχουμε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», είπε.

«Δεν είναι το όραμα μου ούτε το σχέδιο μου να φτιάξω μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής», σημείωσε, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί.

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι «αυτοεξαιρέθηκε, αυτοβούλως από το προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων». «Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς τον τον alter ego του. «Με αυτές τις ανοησίες περί Δήμητρας, μια εμμονή που γνωρίζουμε αλλά ξεπεράσαμε οριστικά, με αυτή την εμμονή του έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη να ξανασερβίρει το ξαναζεσταμένο φαγητό του φόβου».

«Η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα βασίζεται σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει σαν στόχο την ανάταξη της οικονομίας, τη στήριξη της κοινωνίας, την επαναφορά της Δημοκρατίας στην εξουσία (μην ξεχνάμε το μεγάλο τραύμα της Δημοκρατίας), και κυρίως το στόχο μας να ξαναγυρίσει η δικαιοσύνη στον τόπο μας, παντού και για όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μεγάλη ευκαιρία να ζήσει η ελληνική Δημοκρατία τη δυνατότητα μιας συμμαχικής κυβέρνησης»

Σε άλλη ερώτηση, για το εάν, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μετά την πρώτη κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, απάντησε:

«Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία, και θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους μπροστά σε αυτή. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία: Να ζήσει η ελληνική Δημοκρατία τη δυνατότητα μιας συμμαχικής κυβέρνησης που θα αντιστοιχεί σε έδρες τον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έχει λάβει το κάθε κόμμα. Χωρίς μπόνους και κόλπα, στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης», είπε, προσθέτοντας: «Μην το απορρίψουμε προτού το δούμε να συμβαίνει. Κι μπορεί να φέρει μια κυβέρνηση που θα απαλλαγεί από την τοξικότητα και την αλαζονεία των αυτοδύναμων κυβερνήσεων».

Αν όμως δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, θα πάει να διεκδικήσει τη νίκη. «Ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο, θα είμαι πάντα ανοιχτός στην συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων διότι οι προκλήσεις είναι τόσο σύνθετες και μεγάλες που κανείς δεν μπορεί μόνος του».

Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχει δυνατότητα να προκύψει έστω και μια βραχύβια κυβέρνηση συνεργασίας για να αποκαταστήσει το κράτος Δικαίου, που επλήγη μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτήσει κυβέρνησης μακράς πνοής, τετραετίας, όχι ειδικού σκοπού.

«Αν κατάλαβα καλά, με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρχει κυβέρνηση μακράς πνοής; Διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω θα υπάρχουν οι συσχετισμοί, θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, σταθερότητας. Όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Που μέσα σε αυτή βεβαίως της μακράς πνοής διακυβέρνηση, θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς, θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς. Δηλαδή, θα είναι νομίζω προτεραιότητά μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών και βεβαίως της απόδοσης δικαιοσύνης και στο έγκλημα των Τεμπών».

«Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, που ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, μακράς πνοής και σταθερότητας», πρόσθεσε, για να αναφέρει επίσης: «Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύψει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

«Δεν θέτουμε όρους αδιαπραγμάτευτους»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, και στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση, αν θα υπάρχουν εκπλήξεις σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία προσδοκά από μια προοδευτική κυβέρνηση και εκπλήξεις, θετικές εκπλήξεις. Να δει και καινούρια πρόσωπα με εμπειρία και ικανότητα… Να είναι άριστοι με την έννοια ότι θα είναι γνώστες, τεχνοκράτες, ικανοί που θα αξιοποιούν την αριστεία τους για να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον».

«Είμαι ανοιχτός να συζητήσω για τα πρόσωπα γιατί τα πρόσωπα θα υπηρετούν μία συγκροτημένη στρατηγική και ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο», ανέφερε.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, για τις κόκκινες γραμμές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι τα 11 άρθρα του «συμβολαίου για την αλλαγή» θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων που θα εκκινήσουν την επομένη των εκλογών, λαμβάνοντας την πρώτη διερευνητική εντολή. Ωστόσο, «είναι προφανές ότι δεν θέτουμε όρους αδιαπραγμάτευτους. Θα κουβεντιάσουμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι επειδή οι θέσεις αυτές έχουν κατατεθεί εδώ και 10-15 μέρες «δεν έχω ακούσει κανένα να πει ότι διαφωνεί».

«Πού βρίσκονται οι καταγραφές που έγιναν;»

Μιλώντας για την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι παρακολουθήσεις γίνονταν από το διπλανό γραφείο του κ. Μητσοτάκη». Καταλογίζοντας την ευθύνη στον πρωθυπουργό, διερωτήθηκε: «Θέλει να κρυφτεί πίσω από τον ανιψιό του;».

«Πού είναι τα στοιχεία αυτά, οι καταγραφές που έγιναν, και αφορούν δεκάδες ανθρώπους; Αυτή την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο ο κ. Μητσοτάκης» σημείωσε και διερωτήθηκε: «Αν κερδίσει στις εκλογές, πόσο ακόμα θα παραβιάσει το κράτος δικαίου;».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει θέμα εκβιασμού του πολιτικού κόσμου μέσω των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «μιλάμε για ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου, αποδεδειγμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών με στοιχεία».

Όπως είπε, το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο «αφορά τη συγκάλυψη και το πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» του μισού πολιτικού συστήματος και οικονομικού κόσμου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. «Όποιος κρατά αυτά τα χιλιάδες gigabyte στα χέρια του έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα την επόμενη δεκαετία και να κάνει κακό και στα εθνικά μας θέματα».

Σύσταση Προανακριτικής για διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών

«Αν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με προοδευτική πλειοψηφία μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση του δημόσιου βίου» είπε και σημείωσε: «Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική; Έγινε Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης. Όχι μόνο για να μάθουμε ποιος αλλά και πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης».

«Δεν θα δεχθούμε λεηλασία της κατοικίας της μεσαίας τάξης»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι υπό κανονικές συνθήκες, κεντρικό θέμα συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία θα έπρεπε να είναι οι 700.000 ενυπόθηκες κατοικίες. Όπως είπε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τα funds. «Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη λεηλασία της κατοικίας και της περιουσίας της μεσαίας τάξης» τόνισε.

Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση «του μεγάλου προβλήματος της οικονομίας, το ιδιωτικό χρέος, που είναι μια βραδυφλεγής βόμβα». «Για να τελειώνουν τα ψέματα», είπε, υπήρχε πλαίσιο προστασίας από το 2010 έως το 2021-2022 και έπαψε να υπάρχει με τον νέο Πτωχευτικό που ψήφισε η Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε εν συντομία τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, κάνοντας λόγο για σχέδιο που δίνει λύση, η οποία είναι ρεαλιστική και μπορεί να δώσει διέξοδο.

Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης

Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό μέτρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως είναι «πολύ δύσκολο κανείς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία λογική». Σημείωσε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός μείωσε τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως την οικοδομή και το τουριστικό πακέτο, προκειμένου ν’ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο, είπε, θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα. «Μην προσπαθούμε να συγκρουστούμε με την κοινή λογική», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι σε είδη άμεσης ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ, ενώ όπως είπε ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να γίνονται «ουσιαστικοί έλεγχοι» και όχι «έλεγχοι μαϊμού» «όπως κάνει τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης».

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί για το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας»

Σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής για το αν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των δημοσιονομικών δυσκολιών. «Είμαστε η κυβέρνηση εκείνη που κατάφερε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο τον Σεπτέμβριο του 2015, να ολοκληρώσουμε με επιτυχία ένα δύσκολο πρόγραμμα κρατώντας την κοινωνία όρθια, να βγάλουμε την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς έπειτα από πολλά χρόνια, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μία βιώσιμη ρύθμιση χρέους και ταυτόχρονα να έχουμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία για να έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

«Πεποίθηση μου είναι το 2019 χάθηκε η ευκαιρία σύντομα να αποκτήσει και επενδυτική βαθμίδα, γιατί γυρίσαμε στις παλιές, δοκιμασμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. μας οδήγησαν στη χρεοκοπία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η συνταγή αυτή (σ.σ. της Ν.Δ.) θέλει να δίνει φοροαπαλλαγές στους έχοντες και κατέχοντες αλλά ταυτόχρονα να μην δίνει καμία αναπτυξιακή προοπτική».

Όπως τόνισε, «η οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο νομίζουμε. Είναι ακριβώς εκεί που την αφήσαμε εμείς. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί για το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας. Μόνο αυτό είχαμε αφήσει ανολοκλήρωτο το 2019. Το υποσχέθηκε πριν τις εκλογές του 2019».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «μία προοδευτική κυβέρνηση θα καταφέρει και να στηρίξει την οικονομία και να δημιουργήσει μία βιώσιμη προοπτική που θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα, παράλληλα όμως και με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας».

«Ο κ. Ανδρουλάκης θα αναλάβει την ευθύνη για τις δεύτερες εκλογές»

Ερωτηθείς για το πώς θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Ανδρουλάκη να αποσύρει το αίτημα του για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, τόνισε πως αν «θέσει το ζήτημα προσώπου θα αναλάβει και την ευθύνη να πάμε σε δεύτερες εκλογές», σχολιάζοντας μάλιστα ότι αυτές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και άρα δεν θα ωφεληθούν τα μικρότερα κόμματα.

«Θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για τον τόπο, που είναι η απλή αναλογική και η δυνατότητα συγκρότησης κυβερνήσεων σε προγραμματική βάση. Νομίζω δεν θα χρειαστεί να τον πείσω εγώ, θα πάρει τις αποφάσεις του με βάση και το κριτήριο της επιβίωσης» επεσήμανε.

«Να δοθούν απαντήσεις για τα ψέματα με την τηλεδιοίκηση»

Μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση ντροπιαστική, ότι για το κόμμα του ήταν μια πρόσκαιρη φθορά. Τις ανθρώπινες ζωές δεν μπορούμε να τις μετράμε ως φθορά. Μεγαλύτερο έγκλημα από την απαξίωση του σιδηρόδρομου, είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης το δυστύχημα».

Διερωτήθηκε εξάλλου «ποιο γαλάζιο βύσμα» τοποθέτησε τον σταθμάρχη Λάρισας και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Ζήτησε επίσης απαντήσεις «για αυτά τα ψέματα με την τηλεδιοίκηση», σημειώνοντας ότι η τηλεδιοίκηση είχε καταστραφεί έπειτα από πυρκαγιά το 2019. Για τον Κώστα Αχ. Καραμανλής, είπε ότι αν είχε άλλο όνομα δεν θα ήταν υποψήφιος, κάνοντας λόγο για «οικογενειοκρατία της Ν.Δ.».

«Η αθλιότητα της ΕΒΕ πρέπει να τερματιστεί»

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε ότι το μήνυμα προς τα παιδιά είναι να κλείσουν τα βιβλία. «Ίσα-ίσα», είπε, πρέπει να επιταχύνουν τώρα, απλά δεν θα υπάρχει «τεχνητός κόφτης» που θα λειτουργεί «ανεξάρτητα με τις προσπάθειές τους».

Επανέλαβε, πως το μέτρο αυτό το πήρε η κυβέρνηση για δύο λόγους, ο πρώτος για να μειωθούν οι δαπάνες προς την τριτοβάθμια και ο δεύτερος για να «σπρώξει πελατεία σε ιδιωτικά κολέγια αμφιβόλου ποιότητας». «Αυτή η αθλιότητα πρέπει να τερματιστεί», τόνισε.

naftemporiki.gr