Skip to main content

Οι ατάκες του debate: Από τη γκλίτσα του τσοπάνη έως τις ερωτήσεις που συζητήθηκαν

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Δεν έλειψαν και κάποιες στιγμές χιούμορ, με ορισμένους εκ των πολιτικών αρχηγών να πετούν τα καρφιά τους

Μπορεί το debate ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου να διεξήχθη κάτω από αυστηρούς όρους και περιορισμούς, ωστόσο δεν έλειψαν και κάποιες στιγμές χιούμορ, με ορισμένους εκ των πολιτικών αρχηγών να πετούν τα καρφιά τους στους αντιπάλους τους.

«Σε 10 ημέρες θα κριθεί ποιος έβαλε γκολ»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον Αντώνη Σρόιτερ τι βαθμό θα έβαζε στον εαυτό του, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απαντά ότι ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα είναι το εκλογικό ποσοστό.

Κατά την έξοδό του, ερωτηθείς –με αφορμή και τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας παράλληλα με τον αγώνα Champions League ανάμεσα στη Μίλαν και την Ίντερ- ποιος σκόραρε στο debate, απάντησε ότι σε 10 ημέρες θα κριθεί ποιος έβαλε και ποιος έφαγε γκολ.

Ο διάλογος Αλ. Τσίπρα – Γ. Παπαδάκη

Αναφερόμενος στις υποκλοπές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε και έναν σύντομο διάλογο με τον Γιώργο Παπαδάκη, με αφορμή την ερώτηση στην ενότητα «Περιβάλλον και ενέργεια». Ο κ. Παπαδάκης ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν οι παρεμβάσεις για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι κοστολογημένες, προσθέτοντας ότι «άλλωστε σας ρώτησε προηγουμένως, αν δεν κάνω λάθος, και ο πρωθυπουργός πάνω σε αυτό». «Συμπέσατε» απάντησε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Παπαδάκη να ανταπαντά: «Συμπέσαμε, όχι. Ή κοίταξε τα χαρτιά μου ή διαβάζεις τις σκέψεις μου». «Το δεύτερο είναι βέβαιο» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Παπαδάκη να αναφέρει: «Υποκλοπή θεωρείται αυτό».

Εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε «πόσο έληξε» το debate. «Το ματς έληξε 2-0, στο Champions’ League, εδώ δεν ξέρω, οι πολίτες θα κρίνουν», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το μήνυμα του φίλου του Ν. Ανδρουλάκη από τη Σαντορίνη

Η ατάκα που συζητήθηκε περισσότερο από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές, ήταν η εξής: «Στόχος μου να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα». Ερωτηθείς γιατί ζητάει να πάνε φυλακή κάποιοι για τις υποκλοπές, είπε «μα δεν λέω κάτι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου».

Κατά τη διάρκεια του debate, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι φίλος του από τη Σαντορίνη τού έγραψε πως χαίρεται που ο κ. Τσίπρας συμφωνεί για την αξιοκρατία στη χώρα, γιατί έτσι το νοσοκομείο στο νησί δεν θα έχει ξανά ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ για διοικητή.

Ο Δ. Κουτσούμπας και η… γκλίτσα του τσοπάνη

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την τοποθέτηση του στην ενότητα «Περιβάλλον και ενέργεια» ανέφερε ότι «ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια».

Κατά την άφιξή του στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο κ. Κουτσούμπας διερωτήθηκε χαμογελώντας: «Τι έγινε, ρε παιδιά; Πολλές κάμερες, πολλά κανάλια, τι γίνεται; Μια συζήτηση θα κάνουμε, προεκλογικά. Σε καλό κλίμα…». Ερωτηθείς για τη γραβάτα που φόραγε, ανέφερε: «Άλλοτε φοράω, άλλοτε όχι, ανάλογα. Τώρα που είναι βράδυ και είμαστε όλοι μαζεμένοι, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι».

Εξερχόμενος, δε, του Ραδιομεγάρου, και ερωτηθείς αν είναι όλοι ίδιοι, ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε τη φράση του «αυτοί είστε» που έχει γίνει viral.  «Μα, έχουν κοινό πρόγραμμα, αυτή είναι η ουσία. Και σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς είμαστε ενάντια σε όλους αυτούς. Γιατί αυτοί είναι, και εμείς αυτοί είμαστε».

Η «γκέισα Παναγιά»

Κατά τη διάρκεια του debate, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος εμφάνισε τις δύο εικόνες, λέγοντας πως προέρχονται από σχολικά βιβλία της τρίτης δημοτικού. «Εδώ έχω μπροστά μου εικόνα θρησκευτικού βιβλίου. Ξέρετε τι είναι εδώ; Η Ινδιάνα Παναγία. Εδώ είναι γκέισα η Παναγία. Είναι σε βιβλία της τρίτης δημοτικού. Βιβλία τρίτης δημοτικού με γκέισα Παναγία. Αυτό δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά» ανέφερε.

Τα Ι.Χ. και οι μοτοσικλέτες του Γ. Βαρουφάκη

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη για τα δύο Ι.Χ., τις πέντε μοτοσικλέτες και το ταχύπλοο, που ανήκουν στην οικογένειά του βάσει της δήλωσης πόθεν έσχες. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε ότι τα μόνα που είναι σε χρήση, είναι δύο μοτοσικλέτες, μία από τον ίδιο και μία από τη σύζυγό του. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο πολιτικός πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης και βρέθηκαν και ορισμένες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς. Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές. «Σκεφτήκατε να κάνετε ότι έκανε ο Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία, ο Κουρτς στην Αυστρία, ο Νίξον στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή μήπως η δική μας δημοκρατία είναι υποδεέστερη;» ανέφερε.

Συζητήσεις προκάλεσε και η ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ στον Αλέξη Τσίπρα για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορά σε μία ταβέρνα. «Στην ταβέρνα πάει κανείς για παράδειγμα και ο λογαριασμός πρέπει να έχει δίπλα το φαγητό και το κόστος. Υπάρχει και ο άλλος ταβερνιάρης που σου λέει ένα ποσό στο αυτί φεύγοντας, δεν σου δίνει λογαριασμό. Φαντάζομαι πως ούτε εσείς το προτιμάτε αυτό» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Debate – Εκλογές 2023: Όλες οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών