Skip to main content

Αντ. Σαμαράς: Το “Γονέας 1 και Γονέας 2” δεν είναι Ευρώπη

Ομιλία του στο Ζάππειο για την Ημέρα της Ευρώπης-«Η νέα πολιτική ορθότητα» διαλύει την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ».

Τον κομβικό ρόλο της Ελλάδος ως γεωστρατηγικό προπύργιο της Δύσης και όχι ως ο αδύναμος κρίκος της με ισχυρή παρουσία και όχι ως χώρα παρίας περιέγραψε στην παρέμβαση του στην εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην αναδιάταξη του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη ενώ έκανε ειδική μνεία στα κυριαρχικά δικαιώματά μας σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα τα μοιράσουμε με την Τουρκία.

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε πως η Τουρκία εδώ και 50 χρόνια έχει εισβάλλει στην Κύπρο και εξακολουθεί να κατέχει παράνομα έδαφός της. «Πίσω δε γυρίζουμε με τίποτα μετά την 21η Μαΐου θα πάμε μόνο μπροστά» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και προεξόφλησε ότι η Ελλάδα χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πάρει, επί τέλους, και την επενδυτική βαθμίδα.

«Καταφέραμε να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες»

Ο Αντώνης Σαμαράς περιγράφοντας την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη είπε ότι «δεν ήταν εύκολη. Ούτε ανέφελη. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2012, κινδύνευσε πραγματικά. Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ- και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι – μέσα στην Ελλάδα – έπαιζαν το παιγνίδι τους. Τότε η κυβέρνησή μου, η κυβέρνηση της παράταξής μας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, καταφέραμε να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες».

«Την Ευρώπη την πονάω, την πιστεύω και την υπηρετώ. Αλλά όποιος πονάει κάτι δεν κλείνει τα μάτια και δεν χαϊδεύει αυτιά» τόνισε επίσης

 Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς, μιλώντας για «παθογένειες που δεν πρέπει να τις αποσιωπούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων:

« Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ως υπουργός συμμετείχα στις τακτικές Συνόδους της Ευρώπης,

υπήρχαν πέντε έννοιες – που συγκροτούσαν κοινή πυξίδα  στα μυαλά και στις συνειδήσεις όλων.  Πέντε λέξεις κλειδιά – που σήμερα δεν υπάρχουν πια.  Ή σπανίζουν όλο και περισσότερο:

“Σύγκλιση” – “Συνοχή” – Αλληλεγγύη – Ευημερία – Ελευθερία.  – Σύγκλιση τότε των λαών της Ευρώπης, των οικονομιών τους,  της Ανάπτυξης και των πολιτισμικών σταθερών τους.  Σήμερα, σημειώνονται μόνον σοβαρές αποκλίσεις! Και ατέλειωτες τριβές… Όπου, για παράδειγμα, η Γερμανία στηρίζει την εγκατάλειψη της ενέργειας από τον άνθρακα.  Όμως λίγο αργότερα, αγκαλιάζοντας τον άνθρακα, εγκαινιάζει… λιγνιτικά εργοστάσια στην ίδια την επικράτειά της!  Κι ύστερα εγκαταλείπει τα πυρηνικά της εργοστάσια – που δεν εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα.

Για να αγοράσει όμως φθηνή πυρηνική ενέργεια από πού; Από τη γειτονική Γαλλία!  Η οποία όμως, τι; Είχε ήδη αρχίσει να εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια. Μέχρι που, λόγω της κρίσης, τώρα προγραμματίζει και πάλι, νέα πυρηνικά εργοστάσια. Αλαλούμ! Κανονικό Χάος…

Αυτά που μόλις ανέφερα δεν φωτογραφίζουν καμία Ενωμένη Ευρώπη.  Πώς λοιπόν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα η σύγκλιση  σε αμοιβές, σε δημοσιονομικές πολιτικές, σε ο,τιδήποτε;

–Δείτε τώρα το τεράστιο ζήτημα της Ενέργειας, τι ρόλο παίζει και στη λεγόμενη “Συνοχή”;  Μέχρι το 2020 η Ευρώπη ψήφιζε τη χρήση φυσικού αερίου ως “καύσιμο μετάβασης”. Κι ύστερα αποφάσισε να εγκαταλείψει το φυσικό αέριο. Όμως, στο μεταξύ, η Γερμανία, για τον εαυτό της, προωθούσε και δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μέχρι που και οι δύο αγωγοί… ανατινάχθηκαν!

Και, βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αποθαρρύνει την ανακάλυψη νέων ευρωπαϊκών κοιτασμάτων φυσικού αερίου – όπως στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι που ο Πόλεμος στην Ουκρανία τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν το φθηνό ρωσικό αέριο, μένοντας έτσι χωρίς εναλλακτικές λύσεις.  Χωρίς φθηνή ενέργεια.

Ρωτάω: Κανείς στην Ευρώπη δεν είδε τα γεγονότα να έρχονται; Κανείς δεν σχεδίασε ή δεν προέβλεψε για το μέλλον; Είναι αυτό τύφλωση ή εθελοτυφλία; Σκεφτείτε, ότι σήμερα σε όλες τις χώρες γιορτάζεται η επίσημη «Μέρα της Ευρώπης». Δηλαδή τι;  Η 9η Μαΐου του 1950, όταν ο Σουμάν πρότεινε τη δημιουργία της «Ένωσης ‘Ανθρακα και Χάλυβα» στην Ευρώπη!  Από εκεί άρχισαν όλα. Από τότε…  Σήμερα καταργούμε τον ‘Ανθρακα. Εντάξει…  Αλλά και όλους τους υδρογονάνθρακες;  Η παραγωγή Ευρωπαϊκού Χάλυβα φθίνει συνεχώς. Υπέρ της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν…

Πηγαίνοντας σε όλο και πιο ακριβή ενέργεια κινδυνεύουμε να χάσουμε και τη Βιομηχανία…  Δηλαδή σήμερα γιορτάζουμε αυτά που κάποτε πετύχαμε  – και τώρα κοντεύουμε να ακυρώσουμε!

— Που είναι και η Ευημερία;  Την ώρα που κινδυνεύουμε να χάσουμε την ανταγωνιστική βιομηχανία της Ευρώπης,  έχουμε εξαπολύσει κυνηγητό και στην ανταγωνιστική Γεωργία.  Δείτε τι γίνεται στην Ολλανδία.

Όπου καταστρέφουν, με “ντιρεκτίβες” από τις Βρυξέλλες, ακόμα και την πιο ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή χώρα σε Γεωργία, Κτηνοτροφία και Μεταποίηση! Την ώρα μάλιστα, που πολλοί προειδοποιούν ότι επέρχεται επισιτιστική κρίση… Όλα αυτά πυροδότησαν ήδη και κυοφορούν εξεγέρσεις παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων, και σε άλλες χώρες. Παντού!

Όλα αυτά βέβαια, δεν οδηγούν σε “περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη”.

— Και για τη Δημοκρατία τώρα:
Είναι «πολύ δημοκρατικό» οι διορισμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απειλούν τους λαούς της Ευρώπης, τις παραμονές των εκλογών, για το τι θα ψηφίσουν; Έτσι δεν έγινε και στην Ιταλία;

Οι υποδείξεις τους αγνοήθηκαν.  Η ουσία όμως, παραμένει:  Γιατί ο Ευρωπαίος πολίτης να δεχθεί  ότι κάποιος έξω από τη χώρα του θα του υποδείξει τι να ψηφίσει; Και πώς να δεχθεί ότι τελικά οι διορισμένοι έχουν το πάω χέρι απέναντι στους εκλεγμένους;  Αυτά υπονομεύουν τη Δημοκρατία…

— Κάποτε επίσης υπήρχε Ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη. Σήμερα δεν μπορούμε καν να συμφωνήσουμε πώς θα φυλάμε τα κοινά σύνορα. Σήμερα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους αληθινούς μετανάστες και τους αληθινούς πρόσφυγες, από τους “εργαλειοποιημένους”.  Που τους φέρνουν κυκλώματα διακινητών, σε συνεργασία με ξένα κράτη και διάφορες ΜΚΟ. Που εξαγοράζουν τους πάντες. Δυστυχώς, ακόμα και ευρωβουλευτές!

— Κι ακόμα οι Ευρωπαϊκές χώρες συρρικνώνονται πληθυσμιακά. Ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο. Ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.  Κι αντί να στηρίζουμε τους νέους μας να κάνουν παιδιά, προσπαθούμε να εισάγουμε παράνομους απ’ έξω!  Πολλοί των οποίων αρνούνται να ενσωματωθούν.  Όμως, κι αυτό διαλύει την Ευρώπη!

Σήμερα υπάρχει και η λεγόμενη “αποδόμηση”. Το woke culture.  Κι όχι μόνο στην Ευρώπη. Στη Δύση γενικότερα…  Δηλαδή το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομιά μας.  Όπου τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: “Γονέας 1 και Γονέας 2”. Αυτό δεν είναι Ευρώπη!  Φτάσαμε σήμερα, των ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα… “φύλα”! Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το “φύλο των αγγέλων”.Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα “φύλα” των… ανθρώπων! Είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός, που οδηγεί σε μια διχαστική και ακατανόητη «νέα γλώσσα», πολιτικής ορθότητας. Που θυμίζει το new talk του Όργουελ. Από το έργο του «1984».

Όπως το να μας καλούν, εμάς τους Ευρωπαίους, να μη λέμε «Καλά Χριστούγεννα», αλλά «Καλές Γιορτές».  Κι όλα αυτά επιχειρείται να επιβληθούν άνωθεν.  Και κάθε αντίρρηση να στιγματίζεται, σχεδόν να απαγορεύεται.   Αυτό, όμως, καταργεί την ελευθερία της έκφρασης,  καταργεί την ελευθερία της Συνείδησης,  επιβάλλει την «Αστυνομία της Σκέψης»!

Αυτά είναι ακρότητες που διαλύουν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.  Κι όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια «ατζέντα»,  κινδυνεύουν να συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν.  Πράγμα που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες.  Και στη θέση τους αναδεικνύονται αντί-συστημικά κόμματα.  Που -προσέξτε- δεν τοποθετούν ως προτεραιότητά τους την Ευρώπη!

Κάθε άλλο…  Η Ιστορία μας βαράει “καμπανάκι”, φίλες και φίλοι.  Κι οι αληθινοί Ευρωπαίοι το ακούνε. Και ανησυχούν…  Δυστυχώς, στις Βρυξέλλες δεν υπάρχουν σήμερα  πολλοί που το ακούνε, το καμπανάκι αυτό.  Για να το πω αλλιώς, οι Βρυξέλλες θα έπρεπε κάθε μέρα να ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την Ευρώπη. Και να κλείνουν την πόρτα στον παραλογισμό και τις ακρότητες. Και δεν το κάνουν…