Skip to main content

Αλ. Τσίπρας για debate: Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται πολύ μια ευθεία ερώτηση για τις υποκλοπές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Αποστειρωμένη η αυριανή τηλεμαχία - Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί πιστά ό,τι του λένε οι επικοινωνιολόγοι του»

Την εκτίμηση ότι η αυριανή τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα είναι «αποστειρωμένη» και «δεν θα είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Πιθανότατα θα βαρεθεί ο κόσμος» είπε ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega, επικρίνοντας τη Ν.Δ. που επέμενε – όπως είπε – να γίνουν «παράλληλοι μονόλογοι 1,5 λεπτού», χωρίς μάλιστα «να έχουν ούτε οι δημοσιογράφοι δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τη μη αποδοχή από τον πρωθυπουργό της πρόσκλησης του συγκεκριμένου καναλιού για μια τηλεμαχία μεταξύ τους, «έδειξε» τους επικοινωνιολόγους του πρωθυπουργού, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «πολύ πειθαρχημένος» στα όσα του λένε.

Διευκρίνισε ότι «δεν υποτιμά» τον πολιτικό του αντίπαλο και ότι τον θεωρεί πολύ «ικανό» ωστόσο, ανέφερε ότι αν ήταν στη θέση του, δε θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση.

«Παρά το ότι θυμίζει τον μαθητή στο πρώτο θρανίο, δεν έχει επικοινωνιακό χάρισμα» παρατήρησε, πιθανολογώντας ότι αυτή είναι η συμβουλή των επικοινωνιολόγων του πρωθυπουργού. Υποστήριξε δε ότι ο πρωθυπουργός «φοβάται πάρα πολύ μια ευθεία ερώτηση», σχετικά με το «γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα».

Ανέφερε ακόμη ότι βρίσκεται σε «μειονεκτική θέση» γιατί την τελευταία τετραετία κλήθηκε να αντιμετωπίσει «μεγάλες δυσκολίες», όπως την πανδημία, την ακρίβεια και τα θέματα κράτους δικαίου και «δεν τα πήγε καλά». «Γι’ αυτό πετάει τη μπάλα στο 2015 και στο Βαρουφάκη» είπε.

Τι θα έλεγε ο Τσίπρας του ’23 στον Τσίπρα του ’15

Απαντώντας στην ερώτηση «τι θα έλεγε ο Τσίπρας του ’23 στον Τσίπρα του ’15» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. απάντησε: «Θα του έλεγα, δεν έχεις ιδέα τι θα τραβήξεις», ενώ, αναφερόμενος εμμέσως στην επιλογή Βαρουφάκη είπε πως θα έδινε και τη συμβουλή να «προσέχει παραπάνω τους ανθρώπους που εμπιστεύεται».

«Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι στην πρώτη γραμμή έχω αυτόν που έχει το σχέδιο του αντιπάλου, του Σόιμπλε. Εκεί σοκάρεσαι», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα κριτήρια επιλογής συνεργατών δεν πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά των φίλων ή των σχέσεων. «Μετά από κάποια χρόνια εμπειρίας στην πολιτική, δεν εκτιμώ πια μόνο τα βαριά βιογραφικά, αλλά την ανιδιοτέλεια, την ταπεινότητα, την εντιμότητα. Κάποιοι πάρα πολύ φιλόδοξοι, έχουν σχεδιασμούς που δεν συνάδουν με τη συλλογικότητα. Ο βέλτιστος συνδυασμός είναι να έχεις ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν, αλλά που έχουν ταπεινότητα να βάζουν το εγώ κάτω από το εμείς», συμπλήρωσε, ενώ μοιράστηκε πως «πολύ δύσκολη στιγμή» για εκείνον ήταν όταν σε πλαίσιο ανασχηματισμού κυβέρνησης, αναγκάστηκε να πει σε ανθρώπους που εκτιμά ότι δεν θα είναι πια στη θέση τους.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι ευτυχής γιατί δεν κυβέρνησα την χώρα μέσα από εκβιασμούς ισορροπιών. Έχει άλλα κριτήρια το κόμμα μου, δεν έχουν βαρονίες-εκβιασμούς. Είμαστε άναρχοι γιατί η συγκολλητική μας ουσία είναι οι ιδέες, το όραμα και όχι οι βλέψεις για εξουσία. Δεν έχουμε πρίγκιπες που γεννήθηκαν για να μπουν στην πολιτική, να γίνουν υπουργοί ή πρωθυπουργοί» τόνισε και παραδέχτηκε ότι «μπορεί να ακούγονται πολλές φωνές» αλλά είναι «δείγμα υγείας».

Για το Tik Tok

Όσον αφορά τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική, σημείωσε ότι «έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η επικοινωνία», ωστόσο επισήμανε, ότι δεν πρέπει να είναι «επίπλαστο» και χρησιμοποιώντας μια έκφραση της νεολαίας, σημείωσε: «Κάποιες φορές αν προσπαθήσεις να δείξεις κάτι που δεν είσαι, “κριντζάρεις”». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Tic-toc το οποίο, όπως είπε, το χρησιμοποιεί τελευταία μόνος του για να εκφράσει αυθόρμητα κάποια ιδέα που έχει. O Αλ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι αν και δεν παρακολουθεί συχνά προφίλ πολιτικών αντιπάλων, βλέπει χιουμοριστικά βίντεο που αφορούν σε κείνον ή στην πολιτική γενικότερα.

Για τους νέους και τις δημοσκοπήσεις

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και κυρίως όσον αφορά τους νέους, εξέφρασε την άποψη ότι δεν συμμετέχουν γιατί «θεωρούν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να πουν σε κάποιον τι θα κάνουν», ωστόσο προέβλεψε ότι «θα πάνε να ψηφίσουν».

Αναφέρθηκε ακόμη στην προτεραιότητα που έχει θέσει εφόσον εκλεγεί, να αντιμετωπίσει την «αίσθηση της ασφυξίας που βιώνει ο μέσος πολίτης», λόγω, κυρίως, της ακρίβειας. Μάλιστα, χαρακτήρισε «υποτιμητικό» το 150άρι που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης και το αντιπαρέβαλε με τις συνολικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στήριξη των νέων, των ζευγαριών και των γυναικών και μητέρων, στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους νέους «να μη χαρίσουν την ψήφο τους σε κανέναν» και να πάνε να ψηφίσουν.

Σε ερώτηση για το πώς εισέπραξαν τα παιδιά του την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «την βίωσαν τα παιδιά την νέα πραγματικότητα, δεν τους την περιγράψαμε». «Δουλέψαμε πολύ με τα παιδιά. Δεν είναι η απουσία από το σπίτι, δεν είναι μόνο η δημοσιότητα. Είναι το βάρος της αγάπης και του μίσους», πρόσθεσε, εξηγώντας πως δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να κατανοήσει τις εκδηλώσεις αγάπης και πόσω μάλλον «όταν κάποιος στραβώνει». Ωστόσο, δήλωσε, πως «σε μεγάλο βαθμό» το κατάφεραν «να περάσει όσο πιο εύκολα και φυσιολογικά γίνεται».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση του αν κάποιος από τους γιους του ακολουθούσε τα βήματά του στην πολιτική, ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρενέβαινε στις επιλογές του, αλλά εξέφρασε την ελπίδα «να μην το κάνει».

Συνεχίζοντας δήλωσε «ευσυγκίνητος», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «σιχαίνεται αυτούς που κλαίνε δημόσια αλλά ιδιωτικά δεν συγκινούνται». Σχετικά, δε, με το χρόνο που περνάει, σημείωσε πως γι’ αυτόν αποτελεί «μεγάλη πρόκληση» για το μέλλον «να αποδείξει ότι μπορεί κανείς να ασχολείται με την πολιτική, ακόμη και αν δεν είναι σε αξιώματα», ωστόσο αρνήθηκε ότι έχει βάλει «ηλικιακό όριο».