Skip to main content

JPMorgan: Τα σενάρια για τις εκλογές της 21η Μαΐου

Ισχυρή η πιθανότητα δεύτερης κάλπης

Αυξημένες πιθανότητες να χρειαστεί να πάμε σε δεύτερες κάλπες δίνει η JP Morgan για τις βουλευτικές εκλογές. Ο αμερικανικός επενδυτικό οίκος σε σημείωμά του αναφέρει πως με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η σημερινή κεντροδεξιά ΝΔ προηγείται του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ με σταθερή διαφορά 6 έως 6,5 ποσοστιαίων μονάδων. Το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει περίπου 10,5% και το ακροαριστερό KKE 6,5%.

Δύο ακόμη κόμματα, το αντιευρωπαϊκό και αριστερό Mέρα25 και το δεξιό Ελληνική Λύση, που συγκεντρώνουν περίπου 4,5% έκαστο, θα μπορούσαν επίσης να μπουν στο κοινοβούλιο, προσθέτει.

Εξηγεί ότι οι εκλογές γίνονται με απλή αναλογική κάτι που σημαίνει ότι κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών. Σύμφωνα με την JP Morgan θεωρητικά, ένας αριστερός συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ ως junior εταίρο και ένα ή περισσότερα πρόσθετα αριστερά κόμματα, μπορεί να κερδίσει μια μειοψηφία εδρών.

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου, στις οποίες το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται. Ένα ποσοστό 38% θα είναι αρκετό για να επιτευχθεί το όριο των 151 βουλευτών.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ απέχει λίγες ποσοστιαίες μονάδες από την απαιτούμενη πλειοψηφία σε αυτές τις δεύτερες εκλογές. Παρόλα αυτά σχολιάζει πως δεδομένης της υψηλής πόλωσης στο εκλογικό σώμα και των διαφόρων γεγονότων που έχουν πλήξει τη φήμη της ΝΔ, είναι πολύ νωρίς για να διαμορφώσουμε σταθερές απόψεις σχετικά με μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. «Στην πραγματικότητα, υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση ακόμη και για την εγκυρότητα των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων» αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση η πρόβλεψη μας για μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει αμετάβλητη. Για το 2023 αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5%.