Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Άμεση μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια. Δεν νομίζω πως είναι αυτό που προσδοκούσε από τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Οι νεοναζί πρέπει να είναι στην φυλακή, όχι για να κάνουν καμπάνια, αλλά γιατί ήταν εγκληματική οργάνωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απέναντι στην αριστερά συνολικά».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία που θα μπορούσε να αποκλείσει κάθε κόμμα που θα είχε στους συνδυασμούς του καταδικασμένους. Υπενθύμισε ακόμη την καταγγελία του κ. Τζανερρίκου ο οποίος δήλωσε ότι τον κάλεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να διευθετήσει το θέμα. «Αν θέλεις να υπερασπιστείς την Δημοκρατία δεν ακολουθείς αντιδημοκρατικές μεθόδους. Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς όταν έχει στο κόμμα του τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη» τόνισε.

Σημείωσε ακόμη ότι «βλέπω μία μεγάλη αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία με τους αποκλεισμούς κομμάτων, μετά το κόμμα Κασιδιάρη, το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, το κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Αυτή η κινητικότητα δεν είναι φυσιολογική, βλέπω ότι στη Ν.Δ. θέλουν να εξαφανίσουν κάθε τι που είναι στα δεξιά τους για να μονοπωλήσουν μία στρατηγική που ξεκίνησε με την φωτογράφιση στον φράκτη του Έβρου».

«Δεν μπορώ να εξηγήσω τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη – Βαρουφάκη»

Διέψευσε, δε, την αναφορά ότι συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «τακτικές Τραμπ» και πρόσθεσε σκωπτικά ότι «δεν μπορώ να εξηγήσω τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη – Βαρουφάκη». Ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνω συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων στα κρυφά» ενώ τόνισε ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει εμμονές.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «έρχεται να αμφισβητήσει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και να αναδείξει τα fake news», κάνοντας λόγο για «τραμπική στάση». «Ο ΟΟΣΑ είπε ότι ο μέσος πραγματικός μισθός το 2022 μειώθηκε 7,4% λόγω του πληθωρισμού. Οι χώρες που ποντάρουν στους έμμεσους φόρους είναι οι τριτοκοσμικές χώρες. Η έμμεση φορολογία είναι άδικη, γιατί έχεις δεν έχεις λεφτά, πληρώνεις το ίδιο. Δεν είναι προοδευτική σαν τους άμεσους φόρους» σημείωσε.

«Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα»

Όπως τόνισε, «έχουμε μία κρατική αισχροκέρδεια. 4,5 δισ. παραπάνω τα έσοδα του κράτους από έμμεσους φόρους το 2022. Σε όλες τις χώρες του κόσμου λόγω του τρομακτικού πληθωρισμού, μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι. Όταν ήμουν πρωθυπουργός ο πληθωρισμός στη χώρα ήταν 1%. Δεν είχε κανένα νόημα να μπούμε στη λογική μείωσης του ΦΠΑ. Δεν είχαμε υπερέσοδα στα ταμεία από τους έμμεσους φόρους».

Προανήγγειλε, δε, ότι «πρώτο μέτρο όταν γίνω πρωθυπουργός θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα».

«Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια»

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση Ν.Δ., είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έταζε καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς και ασφάλεια. Όπως τόνισε «η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια. Δεν νομίζω πως είναι αυτό που προσδοκούσε από τον κ. Μητσοτάκη».

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως κοστολογημένο και τόνισε ότι «δεν θα δίνουμε αυτές τις πτωχευμένες επιδοτήσεις για να ζούμε με κουπόνια». Ως προς τη 13η σύνταξη, είπε ότι «την είχαμε θεσμοθετήσει σε πιο δύσκολες στιγμές» για την Ελλάδα.

Για τον κατώτατο μισθό, είπε ότι τα 880 ευρώ τα αντέχει η ελληνική οικονομία. Επεσήμανε, πάντως, ότι η πραγματική οικονομία στενάζει λόγω της ακρίβειας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το θέμα του κατώτατου μισθού δεν είναι ταμπού, καθώς μπόρεσε να πραγματοποιηθεί και σε πιο δύσκολες στιγμές.

«Στη ΔΕΗ το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει το 51%»

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να υπάρχει μια κρατική τράπεζα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «θέλουμε να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα». Όπως εξήγησε, «το Δημόσιο, αν ασκήσει τα δικαιώματά του στη γενική συνέλευση των μετόχων με το ποσοστό που έχει, μπορεί να ορίσει το μάνατζμεντ που πρέπει. Δεν μιλάμε για κρατικοποίηση. Να ασκηθούν πολιτικές που θα κατευθύνουν τον ανταγωνισμό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία». Για τη ΔΕΗ, είπε ότι το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει το 51%.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, διερωτήθηκε: «15 δισ. εξοπλιστικά και ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία;». Όπως τόνισε, είναι πρωτοφανές μία χώρα να δίνει ένα τόσο μεγάλο ποσό, χωρίς να πηγαίνει ούτε ένα ευρώ στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Πρόσθεσε ότι οι συμβάσεις του Δημοσίου θα τηρηθούν, ωστόσο θα ζητηθεί από τη Γαλλία ένα σημαντικό μέρος των πρότζεκτ αυτών να γίνει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, χωρίς να αθετηθούν τα συμβόλαια.

Αναφερόμενος στον φράκτη στον Έβρο, είπε: «Το 2015 δεν υπήρχε ο φράκτης; Δεν τον γκρεμίσαμε, απλά δεν μας έσωσε κανένας φράκτης. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα είναι πιο περίπλοκο και αν λυνόταν με φράκτες, θα το είχαν αντιμετωπίσει και η Ελλάδα και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ». Όπως συμπλήρωσε, «αν κρίνουν οι αρμόδιοι ότι πρέπει να επεκταθεί για λόγους επιχειρησιακούς, δεν θα έχουμε αντίρρηση», διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές σε επίπεδο Ε.Ε., με μια άλλη συνθήκη για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Σε ερώτημα για «συνεκμετάλλευση» με την Τουρκία, απάντησε ότι «αν δεν λυθεί η κρίσιμη και μεγάλη διαφορά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση». Σημείωσε ότι η επόμενη ημέρα θα έχει δυνατότητες, αλλά και δυσκολίες, καθώς η Τουρκία δεν έχει ξεφύγει από τις διεκδικήσεις της.

«Έχω πεποίθηση ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση»

Ως προς το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, τόνισε ότι «έχω πεποίθηση ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει αν πρώτο κόμμα στις εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το τρίτο κόμμα. Αν πρώτο κόμμα είναι η Ν.Δ., θα μπορεί με βάση τους αριθμούς, αλλά όχι με βάση όσα έχουν συμβεί και με βάση τα προγράμματα». «Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στη βάση των προγραμμάτων» ανέφερε.

Στο ερώτημα αν θα αποχωρούσε σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «όλοι κρινόμαστε, αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες και θα αποφασίσει τι είναι καλύτερο για το μέλλον του. Στις εκλογές, όμως, δεν πάμε για να χάσουμε, πάμε για να κερδίσουμε». Ερωτηθείς αν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα, απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά, και άρα κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να δούμε πώς είναι η σκορδαλιά δίχως σκόρδο».