Skip to main content

Πρέσβης Τζ. Τσούνης στους Δελφούς: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε logistics hub για το ΝΑΤΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ

«Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους» είπε για τα ελληνοτουρκικά και τις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε.

Για τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Δύση και τον ρόλο της Ελλάδας μίλησε στο Delphi Economic Forum και στον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζοτζ Τσούνις.

Ερωτηθείς αρχικά για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε: «Προσφέρθηκαν πολλές ευκαιρίες στον Πούτιν να αποφύγει τον πόλεμο. Αλλά ήταν ξεκάθαρο πως το είχε αποφασίσει. Τώρα νιώθει ντροπιασμένος και δεν θα σταματήσει σε τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής εθνικών συνόρων».

Όπως είπε ο κ. Τσούνης ο πόλεμος και οι επιδιώξεις της Μόσχας δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ουκρανία. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν αυταρχικό ηγέτη να αλλάζει σύνορα με τη βία. Αν επιτρέψουμε αυτό να συμβεί, τότε το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο επόμενος» εξήγησε.

Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε πως  ο πόλεμος και η επιβολή κυρώσεων δεν ήταν κάτι που ήθελε η Δύση. «Προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε. Αλλά συνέβη, είμαστε μέσα σε αυτό και πρέπει να νικήσουμε. Πρέπει  να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα παντού. Με τις κυρώσεις θα “ματώσουμε” τη Ρωσία, θα τους αναγκάσουμε να σταματήσουν».

Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο της Ελλάδας, σημείωσε πως η χώρα μας επέβαλε άμεσα κυρώσεις στην Ουκρανία γιατί ήταν θέμα αρχών. «Πιστεύουμε ότι έχουμε έναν σύμμαχο που είναι αξιόπιστος, που μοιράζεται τις ίδιες αρχές» είπε και πρόσθεσε: «Αν κοιτάξουμε την περιοχή στην οποία ζει η Ελλάδα, είναι γεμάτη προκλήσεις. Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν μπορεί να καταφέρει κάτι μόνη της. Χρειαζόμαστε περιφερειακούς συμμάχους. Πού αλλού θα μπορούσαμε να στραφούμε παρά στην Ελλάδα;».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε military logistics hub για το ΝΑΤΟ, ενώ θα γίνει και εμπορικό logistics hub. «Αυτό θα ωφελήσει το εμπόριο σε όλη την περιοχή, ενώ . όταν θα έρθει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας η Ελλάδα θα παίξει τον ρόλο του hub επίσης» εκτίμησε.

Επισήμανε ακόμη ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα γίνει ένας πολύ μεγάλος ενεργειακός κόμβος καθώς θα έχει διαθέσιμη 2 ή 3 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορεί να καταναλώσει.

Στο ερώτημα ποια είναι η θέση των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές της Ελλάδας σημείωσε ότι δεν ανακατεύονται. Κάνοντας δε μία αναφορά στο παρελθόν παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει μεγάλα λάθη το 1967 και το 1974 κάτι για το οποίο απολογήθηκε και ο πρόεδρος Κλίντον σε επίσκεψή του στην Ελλάδα. Σημείωσε πάντως ότι ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα ή την αλλαγή προέδρων στις ΗΠΑ οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά από ποτέ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Τα τουρκικά F-16 και οι ίσες αποστάσεις 

Ερωτηθείς για την αγορά και αναβάθμιση ων F-16 από την Τουρκία, ο κ. Τσούνης σημείωσε ότι υπάρχουν διαδικασίες στις ΗΠΑ για την εξέταση του αιτήματος της Τουρκίας αλλά και βουλευτές που διαφωνούν, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ. Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον ίσως είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα έχει F-35 στον αεροπορικό της στόλο.

Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε η Τουρκία να παραλάβει τα F-16 καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα έχουμε αφήσει τα προβλήματα πίσω μας, ότι οι σχέσεις έχουν εξομαλυνθεί.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τη σχέση Τουρκίας – Ε.Ε. υποστήριξε ότι «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους», προσθέτοντας ότι και η Ευρώπη πρέπει να φερθεί με σεβασμό στην Τουρκία. Υπογράμμισε την ανάγκη για ειρηνική επίλυση μέσα από διάλογο. «Αυτό θα ωφελήσει και τις χώρες» τόνισε.