Skip to main content

Κ. Σακελλαροπούλου στο Delphi Economic Forum: Η Δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα επανάπαυσης

Πατεράκης Διονύσιος

Αναγκαία η πολιτική χειραφέτηση της Ευρώπης. Σε ένα περιβάλλον αστάθειας η Ε.Ε. χρειάζεται αυτονομία και σκληρή ισχύ για να προασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της, τόνισε η ΠτΔ.

Με μία αναφορά στην αντίσταση των Ουκρανών άνοιξε τις εργασίες του Delphi Economic Forum η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών ανατροπών. Η αντίσταση των Ουκρανών συγκινεί τους πάντες. Παραμένει δέσμευση της Δύσης ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στον δυτικό, δημοκρατικό κόσμο» ανέφερε η ΠτΔ από το βήμα του Forum, που φέρει τον τίτλο Paradigm Shifts (Αλλαγή Υποδειγμάτων).

Η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η ρωσική εισβολή σήμανε την πολιτική ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι η ενεργειακή εξάρτηση από αυταρχικά καθεστώτα, η οικονομική αλληλεξάρτηση και η ήπιας ισχύς δεν φτάνει πια» είπε.

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Παρακολουθήστε live τις εργασίες του συνεδρίου

Σε έναν πολυπολικό κόσμο με έντονη αταξία, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ρευστότητας, είναι όπως υπογράμμισε, αναγκαία η πολιτική χειραφέτηση της Ευρώπης, η αυτονομία και σκληρή ισχύς, ώστε να μπορεί η Ε.Ε. να προασπίζει τα συμφέροντα και τις αξίες της.

«Συνηθίσαμε την πορεία της ανθρωπότητας μετά το 1945, μετά το 1989 να προχωρά προς περισσότερη Δημοκρατία. Αυτό πια δεν υπάρχει. Ο κόσμος μας γίνεται λιγότερο δημοκρατικός και λιγότερο ελεύθερος ακόμη και εντός της Ε.Ε» ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας ότι «Η Δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα επανάπαυσης. Στο εσωτερικό των κοινωνιών μας η προστασία της είναι μία διαρκή άσκηση εγρήγορσης».