Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Ο Άκης Σκέρτσος νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το Σάββατο η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών - «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναμετρηθεί με την υποκρισία του» ανέφερε για την υπόθεση Γεωργούλη

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Σάββατο, γύρω στις 11.00 το πρωί, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την 21η Μαΐου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Γνωστοποίησε επίσης ότι παραδίδει τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, καθώς την Κυριακή ξεκινούν οι περιορισμοί που αφορούν στις εμφανίσεις στα ΜΜΕ των υποψηφίων βουλευτών με σταυρό προτίμησης στις εκλογές.

Ο κ Οικονόμου ανέφερε ότι με τη σημερινή ενημέρωση κλείνει για τον ίδιο ένας κύκλος 615 ημερών και ευχαρίστησε τους πολιτικούς συντάκτες για την «παραγωγική συνεργασία» τονίζοντας πως είχε το προνόμιο να εκπροσωπεί μία κυβέρνηση με πλούσιο έργο. «Δεν στεναχωριέμαι επειδή η πορεία αυτή τέλειωσε, χαμογελώ επειδή συνέβη, επειδή κάθε τέλος είναι αφετηρία από την οποία ξεκινούν νέες αρχές» πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση επεσήμανε πως «σε αυτή την κάλπη θα κριθεί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και ποιο κόμμα θα κυβερνήσει, θα κριθεί αν η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά στο μέλλον με αυτοπεποίθηση ή αν θα ξανακυλήσει στο επαχθές χθες. Θα κριθεί αν θα διαφυλάξουμε όλα όσα πετύχαμε ή αν θα επιστρέψουμε σε μία Ελλάδα ανασφάλειας, σε μία Ελλάδα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί την στάση του και να κάνει την αυτοκριτική του»

Αναφερθείς στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, ο κ. Οικονομου είπε πως «από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση η Ν.Δ. είπε ότι δεν θα εργαλειοποιήσει το θέμα». Σημείωσε ωστόσο πως υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που φέρουν αντιμέτωπο με τον καθρέπτη του τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρώτο έχει να κάνει με τον χρονο αντίδρασης και τη διαφορά μεταξύ της φήμης και της επίσημης καταγγελίας. Ακουγονται διάφορα πράγματα για το πόσο ακαριαία ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που είπε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ότι μόλις η φήμη έγινε καταγγελία αντέδρασαν ακαριαία είναι σε ευθεία αντίθεση με αυτό για το οποίο κατήγγειλαν την κυβέρνηση σε αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν. Και μάλιστα για περιστατικά που δεν αφορούσαν πολιτικά στελέχη ή βουλευτές» παρατήρησε.

Επεσήμανε ακόμη μία ακόμη πτυχή με την οποία – όπως είπε – «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναμετρηθεί με την υποκρισία του: Αν αποδειχθεί ότι οι καταγγελίες εναντίον του ευρωβουλευτή του ευσταθούν τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει εμείς να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα βιαστών, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Κατηγόρησε παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ό,τι αφορά «την ευαισθησία τους για την απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια και τον μηχανισμό τους».

«Ειμαστε όλοι μαζί με το θύμα, με σεβασμό απέναντι στη γυναίκα που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει και είμαστε με τις έρευνες και τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη από τη Δικαιοσύνη. Εδώ δεν υπάρχουν διαφωνίες και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά στα τρία θέματα που έθεσα ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλογιστεί την στάση του και να κάνει την αυτοκριτική του απέναντι στν ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμη πως το θέμα «αναδεικνύει για πολλοστή φορά το πρόβλημα της έμφυλης βίας και της κακοποιητικής συμπεριφοράς που έχει αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά». Απαρίθμησε παράλληλα το πλέγμα των δράσεων και των πολιτικών που υλοποίησε η κυβέρνηση τονίζοντας ότι «βοηθήσαμε με σχέδιο και με τόλμη να σπάσει αυτό το χρόνιο απόστημα και να σηκωθεί το πέπλο της σιωπής απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές».

«Διεκδικούμε εντολή για μία κυβέρνηση ισχυρή και αυτοδύναμη»

Σε ερώτηση για το αν Ν.Δ. προσανατολίζεται να μην επιδιώξει συνεργασία με κανένα κόμμα μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου και για το αν θα παραδώσει την εντολή για να πάει σε επόμενες εκλογές ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «είμαστε σαφείς: διεκδικούμε εντολή για μία κυβέρνηση ισχυρή, συμπαγή, αυτοδύναμη».

«Αυτή τη στιγμή η μόνη αξιόπιστη διακυβέρνησης που υπάρχει είναι η πρόταση Μητσοτάκη για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση με ενιαίο λόγο. Πρακτικά δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης αυτή την ώρα στο τραπέζι. Εμείς δεν πιστεύουμε στη λογική του συστήματος της απλής αναλογικής σε μία χώρα με τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει η Ελλάδα» τόνισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων, με αφορμή σχετικές δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πεποίθηση του κ. Μητσοτάκης πως «αν μπορούν θα κάνουν κυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη που εξακολουθεί να θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες, τον κ. Ανδρουλάκη που εξακολουθεί να μιλά για άγνωστο ‘Χ’ στην πρωθυπουργία και τον κ. Τσίπρα». Σημείωσε ακόμη πως «η παραδοχή από στελέχη ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν και για αυτό είναι καθοριστική η κάλπη της 21ης Μαΐου».

Θετική η Ν.Δ. για debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής debate ο κ. Οικονόμου απάντησε πως ο πρωθυπουργός είναι θεσμικός πολιτικός και πως «στη διάρκεια της προεκλογικής περιοδου, στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής, θα επιδιώξουμε με θετική πρόθεση να διαμορφωθούν οι όροι για έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς καταρχήν».

«Εμείς πάμε με πολύ θετική διάθεση στη συζήτηση αυτή για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διαλόγου. Από εκεί και ύστερα δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι περιμένει η κοινωνία να συγκρίνει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα στις 30-35 μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr