Skip to main content

Πολιτική θύελλα με φόντο την υπόθεση Γεωργούλη

© European Union / INTIME NEWS

Η ανάρτηση της καταγγέλλουσας, η ανακοίνωση των δικηγόρων του ευρωβουλευτή και οι πολιτικές αντιδράσεις

Ορυμαγδό εξελίξεων και θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η υπόθεση του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με καταγγελία που αφορά βαριά ποινικά αδικήματα.

Η ανάρτηση της καταγγέλλουσας

Στην πρώτη ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφότου έγινε γνωστή η υπόθεση, η καταγγέλλουσα, Ελένη Χρονοπούλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και νομική σύμβουλος της Κομισιόν, αναφέρθηκε στο χρονικό της καταγγελίας, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσφορία της για τη διαρροή του ονόματός της. «Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης» ανέφερε στην ανάρτησή της.

Όπως εξήγησε, η καταγγελία της «έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και τέσσερις μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσε έτοιμη να δώσει και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης».

Επεσήμανε ακόμη πως «η δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης». Σημείωσε δε πως η χθεσινή διαρροή του ονόματός της «έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή της και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς της αλλά και της ποινικής διαδικασίας».

Αρνείται τις κατηγορίες ο Αλ. Γεωργούλης

Από την πλευρά του ο Αλέξης Γεωργούλης, που ετέθη εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και δήλωσε διά των δικηγόρων του πως «επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση τους οι δικηγόροι του ευρωβουλευτή σημείωσαν πως «ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση».

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση» ενώ «τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια».

Οι δικηγοροι του Έλληνα ευρωβουλευτή υπογράμμισαν τέλος πως ο κ. Γεωργούλης «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά».

Αλ. Τσίπρας: Είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από το Λαύριο τόνισε πως «ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη και έχει τεκμήριο αθωότητας», τονίζοντας, ωστόσο, σε αυτά τα ζητήματα, δεν χωράει «καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή, καμία σκιά, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται και όποιος κι αν εάν αυτός».

«Είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες» επεσήμανε, προσθέτοντας πως «σε ζητήματα με σεξουαλική βία δεν υπάρχουν ‘ναι μεν, αλλά’, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, γνωστοποίησε πως από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε το αίτημα άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να επιστρέψει την έδρα του.

Όπως είπε, αφού έγιναν γνωστές οι πληροφορίες, απομακρύνθηκε «ακαριαία» από το κόμμα και την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Δεν παίζουμε ούτε με τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους ούτε με την έμφυλη βία, δεν παίζουμε με την κακοποίηση», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διευκρίνισε επίσης πως «η φήμη ήρθε τον Ιούνιο του 2022 και την ερευνήσαμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022», καθώς «όταν η φήμη έφτασε στην ευρωομάδα και ο Αλ. Γεωργούλης κλήθηκε να απαντήσει, την διέψευσε κατηγορηματικά».

Γ. Οικονόμου: Δεν θα εργαλειοποιήσουμε την υπόθεση

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα εργαλειοποιήσει, δεν θα γενικεύσει και δεν θα κάνει πολιτική σπέκουλα σε κάτι στο οποίο η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει. «Η διαφορά με την οποία διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους υποθέσεις ως κυβέρνηση, ως Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση, την προσέγγιση,  τις γενικεύσεις, τις συκοφαντίες, τις ύβρεις, είναι πασιφανής στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς πολιτική με τέτοιου είδους θέματα δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε ποτέ» δήλωσε.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ντροπή η προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης μιας σοβαρής ποινικής υπόθεσης

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος για τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας. Ο Δημήτρης Μάντζος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο «πώς παρουσιάζεται η υπόθεση» και στα ΜΜΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο εμπλεκόμενος να προσέχει πολύ στο πώς τοποθετείται. Εκείνος έδωσε πολιτικές προεκτάσεις από τις πρώτες κιόλας ώρες» είπε.

«Κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ που κόπτονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τη διασφάλισης των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου αλλά και του θύματος, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαρρεύσουν ονόματα ουσιαστικά παραβιάζοντας οποιαδήποτε έννοια ποινικής προδικασίας» πρόσθεσε.

«Για μία ακόμη φορά, κάποιοι δεν διστάζουν ακόμη και να εργαλειοποιήσουν μία ποινική υπόθεση για μικροκομματικό συμφέρον. Είναι ντροπή και όνειδος ακόμη και η προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης μίας πολύ σοβαρής ποινικής υπόθεσης» τόνισε ο κ. Μάντζος.

naftemporiki.gr