Skip to main content

Α. Τσίπρας: Η πολιτική αλλαγή θα έρθει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε τρεις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, κάνοντας λόγο για αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών και ρύθμιση των χρεών. 

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θέλουμε να έχουν πολιτική αλλαγή στον τόπο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν τρόπο: Να ηττηθεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, και ήττα της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και την δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει και τα αλλάζει. Είναι προφανές ότι αυτοδυναμία δεν μπορεί να υπάρξει με την απλή αναλογική από την πρώτη κάλπη». Σχετικά με το κυβερνητικό αφήγημα περί αυτοδυναμίας της ΝΔ στις εκλογές  τόνισε ότι «λέγοντας αυτοδυναμία εννοεί ότι θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες κάλπες και όσες χρειαστεί». Μάλιστα, επεσήμανε ότι «χρειάζονται συναινέσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν επιμένει ο κ. Ανδρουλάκης και δεν δεχτεί τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν. Προεκλογικά υπάρχει και θα υπάρχει μια αντιπαράθεση αλλά μετεκλογικά θα πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του τόπου». «Δεν πιστεύω» σημείωσε, «ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΜέΡΑ25 και αν θεωρεί ότι θα αλλάξει άποψη ο κ. Βαρουφάκης μετά τις εκλογές, είπε ότι δεν γνωρίζει «ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης, για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμα και του ΚΚΕ». Πρόσθεσε ότι όμως υπάρχουν δύο εκδοχές: «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές εναλλακτικές», «και για τον κ. Βαρουφάκη θα ισχύσει το δίλημμα» που έθεσε νωρίτερα: «Θα γνωρίζουν ότι αν υπάρχει η προοπτική βάσει των αριθμών και με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο (σ.σ. να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας), πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;». Διότι, συνέχισε, «οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είναι δημοψήφισμα ουσιαστικά, θα είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο. Για ποιο λόγο να το δεχτούν;».

Δίνοντας έμφαση στην πολιτική αλλαγή, υπογράμμισε ότι αυτή θα έρθει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου και ηττηθεί η ΝΔ.

Σχολιάζοντας την ρύθμιση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία και «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βορίδης μάς κουνούσαν το χέρι και μας έλεγαν ότι θέλουμε να κλείσουμε το μάτι στους νεοναζί». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η μάχη απέναντι στον φασισμό είναι καθημερινή. Επιπλέον, μίλησε για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης σχολιάζοντας «διάβασα ότι ο κύριος Γεραπετρίτης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση σε καφενείο πέριξ του Μαξίμου με τον πρόεδρο του αρμοδίου τμήματος που θα αποφάσιζε αν θα γίνει δεκτός ένας τέτοιος συνδυασμός». «Έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την αυτονομία της Δικαιοσύνης», διερωτήθηκε στη συνέχεια προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «με αυτές τις θεσμικές βαναυσότητες τροφοδοτεί την ακροδεξιά». Μάλιστα, ζήτησε από την κυβέρνηση «να σοβαρευτεί και να φέρει αύριο στην Βουλή την τροπολογία που είχαμε καταθέσει».

Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι το φετινό τραπέζι του Πάσχα είναι ακριβότερο απ’ ότι πέρυσι». Συμπλήρωσε δε πως η αγοραστική δύναμη έχει πέσει κατά 45%. Έπειτα, παρέθεσε τις τρεις βασικές δεσμεύσεις του κόμματός του αν αναλάβει τα κυβερνητικά ηνία, κάνοντας λόγο για αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών και ρύθμιση των χρεών. 

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα «ρεαλιστικά», τονίζοντας ότι αφενός πλέον δεν βρισκόμαστε σε μνημόνιο, αφετέρου τα δάνεια αυτά δεν βρίσκονται στις τράπεζες, αλλά σε ιδιωτικές εταιρίες που θα πρέπει να διέπονται από κανόνες. «Δεν λέμε ότι θα κάνουμε θαύματα» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο, τόνισε ότι η κάθε πολιτική επιλογή μπορεί να έχει «θετικό ή αρνητικό πρόσημο για την κοινωνία» και ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «φιλολαϊκό πρόσημο» με στόχο να αποκατασταθεί η «αδικία να χάνουν οι πολίτες και να κερδίζουν οι λίγοι και ισχυροί».

Αύξηση 10% των μισθών στο Δημόσιο

Εξηγώντας την πρώτη δέσμευση (σ.σ. την αύξηση των μισθών) επεσήμανε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, καθώς και την αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθούν ξανά η 13η σύνταξη και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι «ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνικό πρόβλημα». Έκανε λόγο για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στο χαμηλότερο επιτρεπτό όριο από την ΕΕ, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει και ουσιαστικός μηχανισμός παρεμβάσεων και ελέγχου προκειμένου να περάσει η μείωση στην τσέπη του καταναλωτή.

Σχετικά με την ρύθμιση των χρεών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το κόμμα του πριν λίγες μέρες, επισημαίνοντας ότι αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Μάλιστα, μίλησε και για ρύθμιση με μια πλατφόρμα που θα αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη.

Η μεγάλη πλειοψηφία λέει «ως εδώ»

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να «τα μαζέψει» σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού και την κάλεσε «αν όντως δεν την θέλει», αύριο να ψηφίσει την τροπολογία για επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Ερωτηθείς για την πρόθεση του πρωθυπουργού να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τον εγκάλεσε ότι αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» να βρεθούν αντιμέτωποι οι δυο τους και να συγκριθούν επί της ουσίας οι θέσεις και οι προτάσεις τους και «διαρκώς ξεφεύγει». Σχετικά, δε, με τις δημοσκοπήσεις, εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη νίκη του κόμματος τους, σχολιάζοντας ότι τα «διαρκώς» τα πραγματικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά που παρουσιάζονταν στις δημοσκοπήσεις. «Βλέπω το κλίμα που επικρατεί. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία λέει ένα «ως εδώ», «θέλουμε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας» και πιστεύω όσο έρχεται η ώρα προς την κάλπη ο κόσμος θα καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή, παρά μόνο με τη συμμετοχή και την ψήφο που θα βγάλει πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν θα αποσυρθεί σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κερδίσει τις εκλογές, απάντησε πως «δεν έχει πίεση συναισθηματική ή ψυχολογική», αλλά, για το λαό είναι μια «ευκαιρία να γίνει μια μεγάλη αλλαγή» μετά την κάλπη με αναλογική. «Αυτές τις αποφάσεις θα τις πάρουμε συλλογικά. Έχω όμως τη διαίσθηση ότι δεν θα είναι αυτή η ώρα σύντομα διότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει αυτήν την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη χώρα να κυβερνηθεί από ένα ευρύτατο φάσμα προοδευτικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Τέλος, παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη, «αστοχίες και αδικίες» κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπογράμμισε πως ακολουθήθηκε «ορθή πολιτική» με εθνικό στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Αντίθετα, είπε, ο κ. Μητσοτάκης «κάνει λάθη ακολουθώντας μια λαθεμένη πολιτική» που κάνει «τους ισχυρούς ισχυρότερους, τους φτωχούς εξουθενωμένους και τους μεσαίους φτωχούς».