Skip to main content

Κόμμα Κασιδιάρη: Θα βγει πάλι το φίδι από το αυγό; (infographic)

Την είσοδό του στη Βουλή από το «παράθυρο» διεκδικεί το κόμμα Κασιδιάρη. Το χρονικό.

Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2013 με άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής, με την κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Και επτά χρόνια αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου 2020, κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης σήμερα εκτίει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού. Και παρότι φυλακισμένος προσπαθεί να βρει «παράθυρο» να βάλει το ακροδεξιό κόμμα του στη Βουλή. Αν και έχει ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που είχε ως στόχο να μπλοκάρει τη δυνατότητα αυτή, τα πάντα θα κριθούν από την απόφαση του Αρείου Πάγου σε περίπου έναν μήνα.

Στις 21 Μαΐου 2020 ο Κασιδιάρης ανακοίνωνε την αποχώρηση του από το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής προαναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος με παραπλήσιες ιδέες. Μία εβδομάδα αργότερα ανακοίνωνε την ίδρυση των «Ελλήνων για την Πατρίδα» (μετέπειτα «Εθνικό Κόμμα – Έλληνες») με βιντεοσκοπημένο μύνημα στο YouTube.

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε, απαγορεύεται η κάθοδος στις εκλογές υποψηφίων που έχουν ακόμη και πρωτόδικες καταδίκες για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο ο Κασιδιάρης φρόντισε να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος – του οποίου πλέον ηγείται ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Ο ίδιος θέλει να κατέβει στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής και οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του ποσοστό εισόδου. Το εάν θα διεκδικήσει πράγματι την είσοδο θα το κρίνει στις 5 Μαΐου ο Άρειος Πάγος.

Στις εκλογές του 2019 η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής. Τότε κάποιοι πίστεψαν ότι το «αυγό του φιδιού» διαλύθηκε. Τώρα το έχουμε πάλι μπροστά μας. Και το ερώτημα είναι εάν το φίδι, θα καταφέρει να βγει από το αυγό.