Skip to main content

Καλίν: Έχουμε στήσει μηχανισμό εξομάλυνσης με την Ελλάδα

«Η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή».

Μετά το άνοιγμα χθες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Αθήνα με εκδήλωση προθέσεων για την «επίλυση προβλημάτων», σειρά πήρε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, έκανε λόγο για μηχανισμό αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης με την Ελλάδα ο οποίος είχε στηθεί πριν από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία, που θεωρείται ότι άνοιξαν τον δρόμο για την περίοδο νηνεμίας που απολαμβάνουμε το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Καλίν πρότεινε η Ελλάδα και η Τουρκία να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους, γιατί η εμπλοκή τρίτων, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. «Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ζήτησε να ενισχυθεί η θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών και να μεταφερθεί και σε άλλα πεδία, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή και αυτήν την περίοδο επικρατεί ηρεμία, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει μια κρίση ή ένταση στο μέλλον. Επανέλαβε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά θέματα με την χώρα μας.

«Δεν είχαμε ποτέ στην ατζέντα μας να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση ή διαμάχη με την Ελλάδα. Δεν μπήκαμε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Δεν το βρίσκουμε και απαραίτητο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, τη ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, είναι δικαίωμά μας να απαντήσουμε. Είναι καθήκον μας να λάβουμε προφυλάξεις», υποστήριξε.