Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης να έρθει να μιλήσουμε ενώπιος ενωπίω. Το 2019 φοβήθηκε»

«Δεν μιλάμε για αυτοδυναμίες αλαζονικών κυβερνήσεων. Θέλουμε προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας»

«Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολλές και μεγάλες και κανείς δεν μπορεί μόνος του με αλαζονεία και αυταρχισμό να λύσει τα προβλήματα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο Starforum στη Λαμία, τονίζοντας ότι «η 21η Μαΐου είναι η μέρα που μπορεί να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Όπως επεσήμανε «ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα» ενώ σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι να τους διχάσουμε».

«Δεν μιλάμε για αυτοδυναμίες αλαζονικών κυβερνήσεων. Θέλουμε προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι 50 μέρες που έχουμε μπροστά μας, θα είναι μέρες ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Θέλω να πιστεύω ο κύριος Μητσοτάκης θα αφήσει τα συνθήματα και τις διχαστικές κορώνες και θα έρθει να συζητήσουμε. Το 2019 δεν ήρθε να κουβεντιάσουμε ενώπιος ενωπίω, να καταθέσουμε τις θέσεις μας σε έναν τηλεοπτικό διάλογο, τον αρνήθηκε, τον, φοβήθηκε. Εγώ θέλω να μιλήσουμε για την πολιτική ουσία, για τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος και πώς αυτά θα τα υπερβούμε», ανέφερε επίσης και σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός προτιμά να ασχολείται με την επικοινωνία και όχι την ουσία. «Εγώ θέλω να μιλήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα και πώς θα τα υπερβούμε και έτσι να συγκριθούμε και να κρίνει ο λαός».

«Με ποιο χρώμα ταιριάζει το κόκκινο…»

Ερωτηθείς για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και συγκεκριμένα με ποιο χρώμα ταιριάζει το κόκκινο (του ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε ότι «είναι πολύ ωραία η καινούρια ποδοσφαιρική εμφάνιση της Πορτογαλίας» και ότι υπάρχει και το πράσινο της Οικολογίας βέβαια, που δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα είναι πολύχρωμη όχι μόνο στη βάση των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία μας. Θέλουμε κυβέρνηση που θα είναι συνεργασίας και πάνω απ’ όλα βασισμένη σε προγραμματική προοδευτικό πλαίσιο για να κάνει τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος. Κράτος που θα είναι αξιοκρατικό, δίπλα στον πολίτη, θα προσφέρει ασφάλεια, χρειαζόμαστε στήριξη της κοινωνίας και άμβλυνση των ανισοτήτων, στήριξη της νέας γενιάς και των παραγωγικών δυνάμεων», είπε.

«Θα κυβερνήσουμε με τον ελληνικό λαό»

«’Αρα, σημείωσε, θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τέτοιες δυνάμεις, για να τονίσει ότι «όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την ετυμηγορία και τη στήριξη του λαού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στο ερώτημα «με ποιον θα κυβερνήσουμε» η απάντηση είναι: «Θα κυβερνήσουμε με τον ελληνικό λαό, με τη στήριξη του και με τη θέληση του».

Μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως αναρωτιέται «πώς μετά απ’ όλα αυτά» ο κ. Μητσοτάκης ζητά ο λαός να τον ψηφίσει για να γίνει ξανά αυτοδύναμος. «Φανταστείτε το ενδεχόμενο να ξαναγίνει αυτοδύναμος ο κ. Μητσοτάκης, τι άλλο θα κάνει, όταν κατέλυσε το Σύνταγμα με αυτόν τον ακραίο τρόπο», σχολίασε.

« Οι συνεργασίες δεν γίνονται με βάση την συμπάθεια ή την αντιπάθεια»

Στην επισήμανση του κ. Σιμόπουλου ότι τις επόμενες μέρες θα είναι στο φόρουμ και οι κ.κ. Κουτσούμπας και Ανδρουλάκης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Ελπίζω να ζητήσετε από τον κ. Κουτσούμπα να σας μιλήσει και γαλλικά, διότι είδα έχει πολύ καλή προφορά».

Ερωτηθείς ειδικότερα αναφορικά με τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά και για το τι εμποδίζει συγκυβέρνηση των «δύο μεγάλων κομμάτων», ο κ. Τσίπρας απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι κυβερνήσεις συνεργασίας των δύο αντίθετων πόλων δεν συνιστά κανονικότητα. «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες απόψεις κι εκείνες που θέλουν την κοινωνία να είναι μπροστά». Υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο είναι τα προοδευτικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα κάνει, να προδιαγράψει τις προγραμματικές προοδευτικές θέσεις που χρειάζεται ο τόπος και πάνω στις οποίες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων για να κυβερνηθεί η χώρα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίες δεν γίνονται με βάση την προσωπική σχέση ή τη συμπάθεια ή την αντιπάθεια προσώπων που ηγούνται στα κόμματα, αλλά στη βάση προγραμματικών θέσεων. «Αυτό που με έχει προβληματίσει λίγο το τελευταίο διάστημα, είναι ότι δεν γίνεται συζήτηση πάνω σε προγραμματικές θέσεις, αλλά γύρω από τα πρόσωπα, ποιον συμπαθούμε και ποιον όχι», σχολίασε, συνεχίζοντας: «Μπαίνει το κάρο μπροστά απ’ το άλογο και με ξενίζει που ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι το μόνο πρόβλημα που έχει να συνεργαστεί το κόμμα του με τη Δεξιά, με τη ΝΔ, είναι ένα πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι πρόβλημα;».

«Για μενα το θέμα των υποκλοπών δεν έχει τελειώσει»

Μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για όλα αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι αναρωτιέται «πώς μετά απ’ όλα αυτά» ο κ. Μητσοτάκης ζητά ο λαός να τον ψηφίσει για να γίνει ξανά αυτοδύναμος. Μίλησε για «καταρράκωση των νόμων και του Συντάγματος από μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που λειτούργησε σε ένα πλαίσιο αίσθησης ότι είναι απολύτως ανεξέλεγκτος». «Φανταστείτε το ενδεχόμενο να ξαναγίνει αυτοδύναμος ο κ. Μητσοτάκης, τι άλλο θα κάνει, όταν κατέλυσε το Σύνταγμα με αυτόν τον ακραίο τρόπο».

«Για μενα το θέμα των υποκλοπών δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι ο λαός είναι που θα κρίνει για όσα συνέβησαν, «αλλά αναμένω και η δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της σε σχέση με το ζήτημα αυτό». «Αναμένουμε από την εκλογική αναμέτρηση να δημιουργήσει τους συσχετισμούς που θα ξανακάνουν τη χώρα κανονική ευρωπαϊκή χώρα», τόνισε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, κανείς δεν θα μπορεί πια να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Είπε ότι «αυτό ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κ. Μητσοτάκη, που σε όλα τα κρίσιμα, η μόνιμη επωδός του τέσσερα χρόνια ήταν ότι δεν ήξερε» και τόνισε ότι «πρέπει να περάσουμε από τον πρωθυπουργό του ‘δεν ξέρω, δεν απαντώ’ στον πρωθυπουργό του ‘αναλαμβάνω την ευθύνη’».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι υπολογίζει εκείνες τις δημοσκοπήσεις που διαπιστώνει με τους πολίτες βγαίνοντας στην αγορά, τα καφενεία, τους χώρους δουλειάς».

 «Το μεγάλο επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ  η έξοδος από τα μνημόνια»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κρίση του πληθωρισμού, η ακρίβεια, είναι μια εισαγόμενη κρίση, «η αισχροκέρδεια όμως ήταν made in Greece», καταλόγιζοντας στην κυβέρνηση πολιτική απόφαση να μην την χτυπήσει. Είπε ακόμη, ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, «σταμάτησε να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του καταναλωτή και έγινε λαγός στην κούρσα κερδών των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας». Μίλησε για «επιλογές από τα πιο σκληρά εγχειρίδια του νεοφιλελευερισμού, που πληρώνει σήμερα ο λαός».

Υπογράμμισε ότι το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγάλο θέμα της επόμενης περιόδου και χρειάζεται να στηρίξουμε ουσιαστικά τη μεσαία τάξη, τον δανειολήπτη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει όπλα, νομοθετεί, μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο και οφείλει να παρέμβει όταν δημιουργείται μια προοπτική νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα, τις προτάσεις του συνολικά για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, και πως σε αυτές περιλαμβάνεται και σχέδιο για εκείνους που έχουν πάρει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο και σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν».

Είπε ότι το μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, η ρύθμιση του χρέους, η επιστροφή σε 12 συνεχόμενα τρίμηνα αναπτυξιακών ρυθμών και οι μεγάλες δυνατότητες που είχε η χώρα να κάνει βήματα μπροστά», όμως «ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια οικονομία που ήταν σε ράγες και είχε τη διασφάλιση 37 δισ., άρα μπορούσε να έχει πρόσβαση στις αγορές, να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές και καλείτο να λύσει χρόνιες παθογένειες του κράτους και της οικονομίας». «Δεν το έκανε», πρόσθεσε, ενώ ρώτησε πού πήγαν τα πάνω από 50 δισ. που, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι έδωσε. «Ξοδεύτηκαν σε ημέτερους, σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς;». «Χάθηκε μεγάλη ευκαιρία να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα», είπε.

 Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, και για τις αιτίες της ύφεσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι «ανεξαρτήτως πού μπορεί να οφείλεται, είναι μια ευκαιρία που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την επόμενη μέρα των εκλογών στην Τουρκία και την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε ένα κλίμα μιας θετικής ατζέντας που θα μπορούσε να οδηγήσει, όμως με σχέδιο και πυξίδα, όχι μόνο στην εξομάλυνση των σχέσεων αλλά και στην επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα, με σαφείς κόκκινες γραμμές – η μια αφορά την εδαφική της ακεραιότητα, η δεύτερη το δικαίωμα της να αμύνεται του εδάφους της – πρέπει να κινηθεί προκειμένου να πάμε στη Χάγη. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε, ενεργοποιώντας και τον διεθνή, κυρίως τον ευρωπαϊκό παράγοντα. Η σύνδεση δηλαδή της ανανέωσης τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με το συνυποσχετικό για τη Χάγη, πρέπει να υπάρξει ως στρατηγική της χώρας το επόμενο διάστημα».

«Γέφυρα, όχι προκεχωρημένο φυλάκιο»

Τόνισε τη βαθιά πεποίθησή του, ότι «η χώρα είναι και πρέπει να παραμείνει σε μια στρατηγική – την έχει χάσει τα τελευταία 4 χρόνια – του πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας». «Της γέφυρας», συνέχισε, «όχι του προκεχωρημένου φυλακίου, όχι του δορυφόρου της Δύσης που πρώτη θα στέλνει όπλα στην Ουκρανία. Βεβαίως θα είναι εκεί για να καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, γνωρίζουμε πού ανήκουμε, αλλά γνωρίζουμε και το ρόλο μας διαχρονικά ως μία δύναμη που μπορεί να συνομιλήσει, να συνεννοηθεί, να συμβολίσει σημαντικά πράγματα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Συμπερασματικά, ο κ. Τσίπρας είπε πως «πρέπει λοιπόν να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία, στο βαθμό βέβαια που από την άλλη πλευρά είναι ειλικρινείς οι κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα και στο βαθμό που υπάρχει και μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα».