Skip to main content

Naftemporiki TV – Σωτηρέλης: «Προβληματικός ο εκλογικός νόμος, μετά την απλή αναλογική»- Λ. Κατσέλη: «Διχασμένο το ΠΑΣΟΚ»

«Η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη συνταγματικά είναι απολύτως θεμιτή» - «Ελπίζω να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων, πιστεύω ήταν μια λάθος απόφαση».

Ο εκλογικός νόμος, το οικονομικό κλίμα μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων, αλλά και η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βρέθηκαν στο τραπέζι της εκπομπής της Naftemporiki TV «12:00-14:00» με την Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, που φιλοξένησε τον Γιώργο Σωτηρέλη  καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και την Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργό και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αρχικώς ο κ. Σωτηρέλης σχολίασε πως «Ο εκλογικός νόμος, μετά την απλή αναλογική είναι ένας νόμος πολύ προβληματικός. Δεν μπορείς να περιφέρεις την ημερομηνία των εκλογών όλες αυτές τις ημέρες, ούτε να λες, εγώ θα κάψω τις πρώτες εκλογές γιατί γίνονται με την απλή αναλογική και θέλω αυτοδυναμία. Κυβερνησιμότητα δεν σημαίνει αυτοδυναμία». τόνισε.

«Συνταγματικά το ποιο είναι πρώτο κόμμα και ποιος είναι αρχηγός του κόμματος έχει σημασία μόνο στην περίπτωση της αυτοδυναμίας, εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία τίποτα δεν είναι αυτονόητο από εκεί και πέρα» ανέφερε επίσης.

«Η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη συνταγματικά είναι απολύτως θεμιτή. Δεν έχουμε προεδρικό σύστημα, το πολίτευμα μας είναι πολίτευμα συναινέσεων», τόνισε.

«Ντέρμπι»

«Είναι μια περίοδος που κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις, θα είναι ένα ντέρμπι εκλογών, λυπάμαι που ο χώρος του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο διχασμένος» ανέφερε η κ. Κατσέλη από την πλευρά της.

«Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ξεκάθαρο για το πώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα υπηρετήσει ένα πρόγραμμα, πρέπει να έπεται του προγράμματος και της πολιτικής» επεσήμανε.

Αναφερόμενη στις τελευταίες δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, τόνισε πως «Είναι ένα προβεβλημένο στέλεχος, αλλά  έχει διαφοροποιηθεί από τις κεντρικές θέσεις του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ είναι διχοτομημένο, οποιαδήποτε επιλογή θα έχει κόστος, εξαρτάται από την ηγεσία να καταφέρει να συνθέσει τον χώρο».

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, η οικονομία είναι κλίμα, υφίσταται και ένα έλλειμα αξιοπιστίας μετά τα Τέμπη, δημιουργήθηκε ένα καθεστώς ανασφάλειας και οι άνθρωποι γίνονται πολύ πιο επιφυλακτικοί και οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν την οικονομία» σχολίασε επίσης.

Τέλος η κ. Κατσέλη ανέφερε: «Ελπίζω να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων, πιστεύω ήταν μια λάθος απόφαση, ο πληθωρισμός δεν είναι πληθωρισμός ζήτησης αλλά πληθωρισμός κόστους, δεν διορθώνεται με αύξηση των επιτοκίων. Υπονομεύτηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι τεράστιο  για την Ελλάδα, τα προβληματικά δάνεια απλώς μεταφέρθηκαν σε άλλους διαχειριστές»,

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το αναπτυξιακό έλλειμα της χώρας, η χώρα γίνεται ευάλωτη στις ορέξεις των αγορών» κατέληξε.