Skip to main content

Πώς «διαβάζουν» στην κυβέρνηση τις κινήσεις του Ν. Ανδρουλάκη – Το σχέδιο της επόμενης μέρας

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν πως οι κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη έχουν σχέση και με τις δημοσκοπήσεις και πως ο Ν. Ανδρουλάκης στοχεύει στους αναποφάσιστους

Στο ναδίρ είναι οι σχέσεις ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την συζήτηση που έχει πυροδοτηθεί για την επόμενη μέρα των εκλογών. Το κλίμα είχε επιβαρυνθεί απο τον Αύγουστο όταν έγινε γνωστή η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ωστόσο τώρα νέες φωτιές άναψαν οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το τοπίο μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Ειδικότερα ο Ν. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, βάζοντας ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Παράλληλα επέμεινε στη θέση του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» και μίλησε για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο όνομα (σημείωσε πάντως πως πρέπει να είναι  πολιτικός).

Υπενθυμίζεται εδώ πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ από την κυβέρνηση μιλούν για διπλές κάλπες και επιμένουν σε ένα αφήγημα αυτοδυναμίας. Σε περίπτωση που ακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές πρέπει να σημειωθεί πως αυτές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και ο οποίος προβλέπει «μπόνους» για το πρώτο κόμμα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο, απο το γαλάζιο στρατόπεδο απαντούν σε υψηλούς τόνους στον Ν. Ανδρουλάκη τον οποίο κατηγορούν πως δεν υιοθετεί μια υπεύθυνη πολιτικά στάση όταν λέει «ψηφίστε με και Πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ». Πηγές απο το κυβερνών κόμμα λένε πως τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συνιστούν πρόκληση «όχι μόνο στην κοινή λογική, αλλά και στη δημοκρατική τάξη, καθώς οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν πως οι κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη έχουν σχέση και με τις δημοσκοπήσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Θεωρούν δηλαδή πως ο Ν. Ανδρουλάκης στοχεύει στους αναποφάσιστους και θέλει να προσελκύσει όσους απαντούν «κανένας» στο ερώτημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Σημειώνεται πως οι δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και αύξηση των αναποφάσιστων. Στο κοινό του «δεν ξέρω- δεν απαντώ» θα επικεντρωθούν το επόμενο διάστημα όλα τα κόμματα και το σκληρό ροκ θα επικρατήσει σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Πώς θα κινηθεί το Μαξίμου

Διπλό στόχο έχει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές: πρώτον να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και δεύτερον να κάνει άνοιγμα σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε ένα αφήγημα σταθερότητας αλλά και σε μια θετική ατζέντα (π.χ. αύξηση κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο, στόχος για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας).

Μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, εφόσον μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Με άλλα λόγια, να μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι τράπεζες να δανείζονται φθηνότερα και τελικά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μπορούν να δανείζονται φθηνότερα». Πρόσθεσε πως «είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνησης».

Απο το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική περίοδο θα τονίζεται όλο και εντονότερα πως σε ένα περιβάλλον εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περιπέτειες. Όσον αφορά στις κυβερνήσεις συνεργασίας ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξη του  «ωραία η κουλτούρα της ευρύτερης συναίνεσης, αλλά όταν πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις πιο γρήγορα, όταν πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αποτελεσματικότητα -επιτρέψτε μου να σας πω- ότι δεν δουλεύουν τόσο καλά» και μίλησε εκ νέου για τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.