Skip to main content

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επιμένει να στήνει παραστάσεις στη σκιά μίας τραγωδίας

Intime News/ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

«Τι υπήρχε και τι όχι πιστοποιείται από τα πρωτόκολλα παραλαβής» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Τι είπε για το αν θα είναι υποψήφιος ο Κ. Αχ. Καραμανλής

«Ακόμη και η λέξη ντροπή είναι ανεπαρκέστατη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα όσα δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας, καταλογίζοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών.

«Δυστυχέστατα, στη σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας, ο κ. Τσίπρας επιμένει να στήνει παραστάσεις. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Σήμερα δεν μετέβη ανατολικά της Αθήνας, αλλά πιστός στην πολιτική του πολακισμού, ταξίδεψε μέχρι τη Λάρισα για να δείξει ότι τα έργα αποκατάστασης σε ένα γιαπί -κυριολεκτικά- που εγκατέλειψαν το 2019 και που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες είναι δήθεν κέντρο τηλεδιοίκησης που η κυβέρνηση υποστήριξε πως λειτουργεί» παρατήρησε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπήκε στον κόπο βέβαια να επισκεφθεί το Σταθμαρχείο και να δει αυτό για το οποίο από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε. Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης με τον πίνακα χειρισμού και οπτικού ελέγχου και αυτόματης χάραξης διαδρομών, που έχει παραδοθεί από το Νοέμβριο του 2022 και λειτουργεί κανονικά έκτοτε. Όπως λειτούργησε κανονικά και τη μοιραία εκείνη νύχτα, πριν από το τραγικό δυστύχημα, και που δυστυχώς ο σταθμάρχης δεν χρησιμοποίησε».

«Όλοι γνωρίζουμε την εμμονή του με τα ψέματα και ότι καθόλου δεν άλλαξε. Όμως για αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας, ακόμα κι η λέξη ντροπή είναι ανεπαρκέστατη» πρόσθεσε.

«Στον σταθμό της Λάρισας λειτουργεί τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης από τον Νοέμβριο του ’22»

Νωρίτερα ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για ψέματα και ανακρίβειες που προκαλούν σύγχυση, σημειώνοντας ότι στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2022 τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης. Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας ο κ. Οικονόμου είπε ειδικότερα ότι στον συγκεκριμένο σταθμό λειτουργεί από πέρυσι τον Νοέμβριο τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης και υπάρχει υποχρέωση χάραξης πάνω σε αυτό το τοπικό σύστημα όπως και δυνατότητα παρακολούθησης των δρομολογίων για 5,5 χλμ ή για 12 λεπτά.

«Είναι διαδικασίες που θα αποδειχθούν μέσα από έγγραφα. Τι υπήρχε και τι όχι πιστοποιείται από τα πρωτόκολλα παραλαβής. Αυτό που παρελήφθη το 2019 ήταν σε λειτουργικότητα σε ποσοστό 18%», συνέχισε και επανέλαβε ότι στη Λάρισα μέχρι και μία ώρα πριν το δυστύχημα αξιοποιήθηκε το σύστημα τοπικής τηλεδιοίκησης. «Είχε γίνει σεβαστή η υποχρέωση να χαράσσεται η διαδρομή στον πίνακα αυτό και όλα αυτό λειτουργούσε κανονικά. Αυτό δεν αμφισβητείται», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα περί αλλαγής νοοτροπίας της δημόσιας διοίκησης ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση προσπάθησε αρκετά την πρώτη τετραετία και είχε επιτυχίες σε άλλους τομείς. Υπενθύμισε ότι έχει ψηφίσει μόνοι της 12 σχετικούς νόμους και τόνισε πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που δεν υλοποίησε σε μεγαλύτερο εύρος αυτές τις αλλαγές και τόνισε πως «οι πολίτες ξέρουν πότε έγιναν βήματα και ποιοι τα έκαναν καθώς και ποιοι είναι σταθερά απέναντι σε αυτή τη λογική».

Επανερχόμενος μετά από σχετική ερώτηση στα περί βαθέως κράτους, ο κ. Οικονόμου είπε ότι μιλάμε για νοοτροπίες και εκφραστές του που οδηγούν ανθρώπους να μην είναι στη θέση τους στη βάρδιά τους, για ανθρώπους που σπεύδουν να πάρουν αναρρωτικές άδειες, για όλο αυτό που αναδείχθηκε μέσα από τους διαλόγους, για μια σειρά από πράγματα που έρχονται από το παρελθόν, που προσπαθούμε να τα αλλάξουμε και είμαστε διαρκή ρήξη. «Κάναμε βήματα. Δυστυχώς όχι με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που θέλαμε», συμπλήρωσε.

Για το αν θα είναι υποψήφιος ο Κ. Αχ. Καραμανλής

Σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο κ. Καραμανλής απάντησε πως δεν έχει  να προσθέσει κάτι νεότερο και πως στην ώρα του θα αποσαφηνιστεί.

Σχετικά με τις ευθύνες που ανέλαβε είπε ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έχει την πολιτική ευθύνη «γιατί δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε το 100% ενός έργου που παραλάβαμε στο 18% και το πήγαμε στο 72%». Πρόσθεσε πως όλα τα υπόλοιπα μέσα από την έρευνα της δικαιοσύνης και της επιτροπής θα έρθουν στο φως. «Η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα υπάρξει στην υπόθεση αυτή καμία συγκάλυψη», τόνισε.

Για τον χρόνο των εκλογών και τις μετεκλογικές συνεργασίες

Για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οι πολίτες με τη ψήφο τους θα καθορίζουν τις συνθήκες και την επιλογή τους για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις που δεν θα έχουν την υποχρέωση να αναλώνονται σε εσωτερικές διαβουλεύσεις. «Κυρίαρχος είναι ο λαός που έχει τον τελικό λόγο», πρόσθεσε ενώ για το χρόνο των εκλογών απάντησε πως «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία όταν έρθει η ώρα».

Για την αντικατάσταση του αρχηγού της ΕΛΑΣ

Για την αντικατάσταση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι έγινε με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ και στη σχετική ανακοίνωση περιγράφεται με ακρίβεια το σκεπτικό και επισήμανε ότι «οι ανώτατοι λειτουργοί σε ανώτατες θέσεις αξιολογούνται για τη δράση τους συνεχώς».

Σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΥΠ για τον ρόλο και τη δράση Ρωσίδας κατασκόπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η ανακοίνωση περιγράφει τι συνέβαινε και πως η ΕΥΠ εξετάζει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα που αφορά αιτήματα παρακολουθήσεων από την Αντιτρομοκρατική, ανέφερε ότι η ΕΥΠ διέπεται από συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο εκσυγχρονίστηκε. «Όλες ο παρακολουθήσεις διέπονται από συγκεκριμένο πλαίσιο και πάντοτε με την άδεια και την έγκριση εισαγγελικού λειτουργού», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει ζήτημα επανάληψης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Αναφορικά με καταγγελίες ότι ο πρόσφατος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ήταν διαβλητός, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επανάληψης του διαγωνισμού και πως το ΑΣΕΠ έχει απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη καταγγελία.

Με αφορμή δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλαούρα ότι η Ν.Δ. θέλει να διώξει από την Ηλεία εργάτες της πακιστανικής κοινότητας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι αυτό που κυβέρνηση θέλει είναι να διαμορφώσει τους όρους ώστε οι ξένοι υπήκοοι στη χώρα μας να δουλεύουν νόμιμα και η νομιμότητα να είναι εχέγγυο για να εργάζονται σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, να μην είναι ευάλωτοι σε τακτικές εκμετάλλευσης. «Αν με αυτά που είπε ο κ. Μπαλαούρας εννοεί ότι συνολικά οραματίζονται το χάος που ζήσαμε σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα το κρίνει η κοινωνία. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε ξανά η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι», πρόσθεσε.