Skip to main content

Τέμπη: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Τι μήνυμα θα στείλει ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο για την επόμενη μέρα, ενώ θα κάνει αναφορά και στις αποζημιώσεις. Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση.

Σε δύο θέματα θα εστιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που μετά την τραγωδία στα Τέμπη θα έχει ως μοναδικό θέμα τους σιδηροδρόμους.

Αναμένεται να υπογραμμίσει πως θα υπάρξει πλήρης έρευνα του δυστυχήματος και παράλληλα θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα με στόχο -όπως υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά- έναν «σύγχρονο» σιδηρόδρομο.

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να γίνει αναφορά στις αποζημιώσεις που θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων (θα ακολουθήσει εξειδίκευση από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ θα τρέξουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης (σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συνεννόηση για το θέμα αυτό και με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας). Παράλληλα αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα και πρόσθετα μέτρα (π.χ. αυστηροποίηση πλαισίου για κλοπή σιδηροδρομικού υλικού).

Το μήνυμα που θα εκπέμψει σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός είναι πως οι ευθύνες θα αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση του πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε ανάρτησή του την Κυριακή είχε ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων «τόσο προσωπική όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια».

Και στη σημερινή παρέμβαση ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην ανάγκη να φωτιστούν παθογένειες του συστήματος και να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος.

Πάγος στις εκλογές

Μετά την τραγωδία στα Τέμπη έχει μπει «πάγος» στη συζήτηση για τις εκλογές, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται το επόμενο διάστημα οι πρώτες μετρήσεις.

Εκεί θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα για το αν οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν το τραγικό δυστύχημα μπορεί να αυξήσουν τα ποσοστά της αποχής ή και να ενισχύσουν τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο. Χθες, στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα μεταφορών και υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση

Ωστόσο, σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει πυρά στον κ. Γεραπετρίτη για προσπάθεια «απόκρυψης» ή «διαστρέβλωσης» της αλήθειας και να θέτει μια σειρά ερωτημάτων. Στο μεταξύ, κριτική από την αντιπολίτευση ασκείται και στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου σημειώνεται πως «δέκα ημέρες πριν από την τραγωδία ο κ. Καραμανλής εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή γιατί ζητούσε απαντήσεις για θέματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, κάνοντας λόγο για “ντροπή που θέτετε θέματα ασφαλείας”. Σήμερα, με 57 ανθρώπους νεκρούς από το δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως “αν έλεγε ο Καραμανλής ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στα τρένα, δεν θα έμπαινε κανείς”».

Ειδικότερα γίνεται λόγος για «σοκαριστική και κυνική παραδοχή» και τονίζεται πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε ήδη να τον έχει αποπέμψει. Πυρά εξαπέλυσε επίσης το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που σε σχόλιο ανέφερε πως «με τον πλέον κυνικό τρόπο ο Αδ. Γεωργιάδης μας αποκάλυψε ότι εν γνώσει του ο κ. Καραμανλης έλεγε ψέματα στη Βουλή και στους πολίτες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων οκτώ μέρες πριν από το τραγικό δυστύχημα».