Skip to main content

Τέμπη: Τα τρία αφηγήματα της κυβέρνησης για την τραγωδία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Από το άνθρωπινο λάθος, στη «συγγνώμη» και στο «φταίνε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ»

Σε αλλεπάλληλες αλλαγές στο αφήγημά της για τις ευθύνες του δυστυχήματος των Τεμπών προχωρά η κυβέρνηση καθώς οι αρχικές απόπειρες φαίνεται ότι δεν έπεισαν την κοινή γνώμη και πλέον εξαπολύει ευθείες βολές σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τα δικά τους πεπραγμένα.

Πρώτο αφήγημα: «Ανθρώπινο σφάλμα»

Το αρχικό κυβερνητικό αφήγημα που αναπτύχθηκε τις πρώτες ώρες μετά το φρικτό δυστύχημα πήρε τη μορφή της θεωρίας του «ανθρώπινου σφάλματος». Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επιστρέφοντας από τον τόπο της τραγωδίας την Τετάρτη 1η Μαρτίου στήριξε δημόσια τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή λέγοντας του ότι ανέλαβε την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» και συμπλήρωσε ότι «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», δηλαδή του Σταθμάρχη της Λάρισας.

Δεύτερο αφήγημα: «Συγγνώμη» και «Διάχυση των πολιτικών ευθυνών»

Η θεωρία του «ανθρώπινου λάθους» προκάλεσε, όμως, έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη αλλά και σε πολλούς συγγενείς των θυμάτων. Παράλληλα οι συνεχείς αποκαλύψεις για τις ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και οι καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στο διορισμό του Σταθμάρχη ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανασκευάσει. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός με νέα δήλωσή του την Κυριακή απέσυρε τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους και προχώρησε σε διάχυση ευθυνών στις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων. Ειδικότερα, ζήτησε συγγνώμη «και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια». Μάλιστα διαχώρισε τη θέση του από την διάσημη φράση «αυτή είναι η Ελλάδα» που είχε πει το 2000 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα».

Τρίτο αφήγημα: «Ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ»

Η πρωθυπουργική συγγνώμη φαίνεται, όμως, ότι δεν έπεισε τους πολίτες που συνέχισαν τις μαζικές διαμαρτυρίες ενώ η απόπειρα διάχυσης των ευθυνών λειτούργησε και αποσυσπειρωτικά στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Υπό αυτά τα δεδομένα τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να αλλάζει εκ νέου το αφήγημα και να υποστηρίζει ότι οι πρωταίτιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση και όχι στην κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε σαφείς υπόνοιες για το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο Σταθμάρχης της Λάρισας που τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση λίγες ημέρες πριν την τραγωδία «είναι πρωταγωνιστικό συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ». Αντίστοιχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση των σιδηροδρόμων αναφερόμενος α) στο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα το  Μάιο του 2017 στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν δέκα, β) στους βανδαλισμούς και την αδυναμία αποκατάστασης των ζημιών, γ) στις διαδοχικές παρατάσεις και οι υπογραφές συμπληρωματικών συμβάσεων σε ένα έργο που υπογράφηκε το 2014 και είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2016.