Skip to main content

Βουλή: Αντιπαράθεση Κεραμέως – Φίλη για την τραγωδία στα Τέμπη

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Με ένταση ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετά την διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου λόγω του τριήμερου πένθους.

Ειδικότερα, στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Με την έναρξη της συζήτησης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε την οδύνη της για την τραγωδία στα Τέμπη, σημειώνοντας  ότι είμαστε διπλά συντετριμμένοι, γιατί κόπηκε το νήμα της ζωής και σε φοιτήτριες και φοιτητές.

Η δήλωση της υπουργού Παιδείας προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητή του νομοσχεδίου, Νίκου Φίλη.

«Υπάρχει σε όλη τη χώρα πένθος αλλά και οργή γιατί πέθαναν τόσο άδικα 57 νέα παιδιά. Και αυτήν την οργή τη βλέπουμε στα παιδιά που κατέβηκαν στους δρόμους, όχι μόνο για να πενθήσουν αλλά και να εκφράσουν την οργή και τη διαμαρτυρία τους απέναντι μιας πολιτικής που θεωρεί τη ζωή τους αριθμό. Και είδαμε απέναντί τους το πρόσωπο ενός ανάλγητου κράτους που καταμετρά απουσίες στα σχολεία γιατί πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ενός ανάλγητου κράτους που τους αντιμετώπισε με μεγάλη επιχείρηση βίας», είπε ο κ. Φίλης κάνοντας λόγο για «δολοφονία παιδιών».

«Είναι ώρα να αποδοθούν οι ευθύνες, δεν είναι ώρα σιωπής. Είναι μια δολοφονία παιδιών για αυτό διαμαρτύρονται και διεκδικούν. Και οι ευθύνες είναι αυτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που αρνήθηκε να συζητήσει ερωτήσεις που είχαμε καταθέσει επανειλημμένα για την ασφάλεια των τρένων. Αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία ευθύνεται για όσα συνέβησαν. Είστε υπόλογοι και έχετε την ευθύνη ως κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Φίλης.

«Η συγγνώμη πρέπει να εννοείται. Όχι μετά από πέντε ημέρες. Ποια συγγνώμη όταν χτυπάτε τα παιδιά στην πλατεία Συντάγματος. Αυτή η Βουλή είναι υπόλογη για αυτό που συνέβη. Όχι όλη η Βουλή. Η πλειοψηφία. Μετατρέπει ένα πένθος σε πεδίο για πολιτική κόντρα. Ρωτώ την κυρία υπουργό θα δείξει ένα ανάλγητο πρόσωπο στα παιδιά που κατέβηκαν να διαδηλώσουν; Θα καταμετρηθούν οι απουσίες;» συνέχισε με τη Νίκη Κεραμέως να απαντά εκτός μικροφώνου «ντροπή σας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Βασίλης Διγαλάκης, καταλόγισε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και χαρακτήρισε ντροπή τις κατηγορίες του βΝίκου Φίλη ότι οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και είναι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Όλοι βλέπουν την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι ώρα πένθους, δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό. Να σταματήσει εδώ παρακαλώ», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης.

«Μετατρέπεται το πένθος σε μια προσπάθεια συμψηφισμού, σε μια προσπάθεια να αποποιηθείτε την ευθύνη σας και να τη φορτώσετε σε έναν σταθμάρχη. Η συγνώμη του πρωθυπουργού θέλει και σεβασμό», αντέτεινε ο κ. Φίλης και κάλεσε την υπουργό Παιδείας να απαντήσει «αν θα καταμετρηθούν οι απουσίες της προηγούμενης Πέμπτης των μαθητών που κατέβηκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ