Skip to main content

«Η Ελλάδα σε ολισθηρό δρόμο»: Καταπέλτης έκθεση για τη δημοκρατία στον κόσμο

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Το ζήτημα των υποκλοπών στο στόχαστρο της έκθεσης που μελετά την κατάσταση της δημοκρατίας στον κόσμο.

Την Ελλάδα σε έναν «ολισθηρό δρόμο» βλέπει η έκθεση V-Dem, που φέρνει στη δημοσιότητα το naftemporiki.gr και η οποία διαπιστώνει πως η δημοκρατία στη χώρα μας κλονίστηκε σημαντικά το 2022.

Καθοριστικό στοιχείο αυτής της εικόνας, όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση του διεθνούς ινστιτούτου V-Dem, που εξετάζει την κατάσταση της  δημοκρατίας στον κόσμο, ήταν η αποκάλυψη του ζητήματος των υποκλοπών τον Αύγουστο του 2022. Χαρακτηριστικά, υπογραμμίζει: «Ένα σημαντικό πρόσφατο γεγονός στην Ελλάδα ήταν το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που αποκαλύφθηκε το 2022: υποκλοπές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε έναν μακρύ κατάλογο πολιτικών εχθρών της κυβέρνησης, συνεργατών και δημοσιογράφων ερευνητών».

Αυτό που φαίνεται να επισημαίνει η έκθεση, στο ξεχωριστό κομμάτι που αφιέρωσε για την δημοκρατία στην Ελλάδα, είναι η καθυστέρηση στην παρουσίαση των πορισμάτων που αφορούν τις υποκλοπές τόσο από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και από τις ανεξάρτητες αρχές. Για παράδειγμα, στην έκθεση αναφέρεται ότι: «Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία η νυν κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία, εμποδίζει βασικούς μάρτυρες και αποφάσισε ότι οι συνεδριάσεις και οι τελικές εκθέσεις της Επιτροπής θα παραμείνουν απόρρητες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ως «μελανό σημείο» παρουσιάζει η έκθεση και έναν από τους πρώτους νόμους της σημερινής κυβέρνησης για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος». Χαρακτηριστικά, κάνει λόγο για «υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας» με τον νόμο 4622/2019, εξηγώντας ότι θέτει υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού την ΕΥΠ, την Εθνική ραδιοτηλεόραση και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.