Skip to main content

Διακομματική αμφισβήτηση της «υπερκομματικής» επιτροπής εμπειρογνωμόνων

INTIME NEWS / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κριτική από σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αμφισβητούν τον «υπερκομματικό» χαρακτήρα και τις στοχεύσεις της, δέχεται από την πρώτη ημέρα της συγκρότησής της η άτυπη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που επέλεξε ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος των Τεμπών.

Η λειτουργία της τριμελούς επιτροπής άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς ο καθηγητής Μεταφορών, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, οδηγήθηκε σε παραίτηση, μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μόλις έγινε γνωστό πως είχε διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελεγχόμενης για τα πεπραγμένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στη θέση του ορίστηκε ο καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρίστος Πυργίδης, αλλά οι αντιδράσεις κορυφώνονται, με όλα τα κόμματα να καταγγέλλουν ότι οι επιλογές της κυβέρνησης δείχνουν πρόθεση συγκάλυψης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η δήθεν υπερκομματική επιτροπή στοχεύει να συγκαλύψει ευθύνες

Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της καταλογίζοντάς της ότι «συγκρότησε μία δήθεν υπερκομματική επιτροπή, βάζοντας πρόσωπα ελεγχόμενα να ελέγξουν τους εαυτούς τους». Παράλληλα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ότι «η δήθεν υπερκομματική επιτροπή Μητσοτάκη έχει στόχο να συγκαλύψει τις ευθύνες». «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ατυχημάτων στον τόπο όπου έχει ήδη διαταχθεί και διενεργείται ανάκριση και η κυβέρνηση σπεύδει να ορίσει αυτή την επιτροπή των πραγματογνωμόνων. Γιατί; Δεν έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη; Θέλει να προκαταλάβει το έργο της;» πρόσθεσαν και σημείωσαν ότι η  διερεύνηση των αιτιών και ιδιαίτερα των ευθυνών του δυστυχήματος είναι δουλειά των αρμοδίων αρχών και όχι της κυβέρνησης που ελέγχεται για ότι συνέβη.

ΠΑΣΟΚ: Υπάρχει ζήτημα από τη γέννηση της επιτροπής

Σε αντίστοιχα επικριτικό τόνο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, χαρακτήρισε «ανησυχητικό και δυσοίωνο» το γεγονός ότι η επιτροπή συστήθηκε, «με προφορική εντολή του πρωθυπουργού και ενός υπουργού που δεν ξέρω αν πρόλαβε να αναλάβει, μέσα σε έναν καμβά προκαθορισμένου αποτελέσματος». «Όταν ο πρωθυπουργός μιλά σε ένα προκάτ διάγγελμα για ανθρώπινο σφάλμα, υπάρχει ζήτημα της επιτροπής από τη γέννησή της» συμπλήρωσε. Σχολιάζοντας δε τις κυβερνητικές διαρροές ότι το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής πρότεινε πρόσωπο της επιλογής του στην τριμελή επιτροπή ο κ. Μάντζος σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πρόταση κόμματος σε επιτροπή που δεν είναι διακομματική». «Το ότι η Κυβέρνηση στη διαβούλευση που κάνει απευθύνεται στα κόμματα, δεν συνιστά ορισμό εκπροσώπου. Την ευθύνη για την επιλογή των προσώπων όπως και για το αποτέλεσμα την έχει εκείνη» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «η επιτροπή αυτή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη».

ΚΚΕ: Προαποφασισμένο το πόρισμα της επιτροπής

Βολές κατά της επιτροπής εξαπέλυσε και το ΚΚΕ το οποίο σχολίασε ότι «η επιτροπή ‘εμπειρογνωμόνων’, που έστησε η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει ως βασική της αποστολή να ‘τεκμηριώσει’ το προαποφασισμένο πόρισμα, περιορίζοντάς το σε ένα «ανθρώπινο λάθος» και βγάζοντας λάδι την εγκληματική πολιτική της ιδιωτικοποίησης, του ξεχαρβαλώματος των σιδηροδρόμων και της κερδοφορίας, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα» ανέφερε. «Αυτό είναι ακόμη περισσότερο εμφανές από τη στιγμή που σε αυτή την επιτροπή μετέχουν πρόσωπα που εφάρμοσαν από θέσεις ευθύνης αυτήν την πολιτική. Ό,τι και να κάνουν, όμως, ο λαός θα μάθει την αλήθεια για αυτό το έγκλημα» πρόσθεσε ο Περισσός.

Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25: Επιτροπή συγκάλυψης

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη συγκρότηση της άτυπης επιτροπής άσκησε και η Ελληνική Λύση η οποία δεσμεύτηκε «ότι θα οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους ενόχους για αυτό το εθνικό έγκλημα, πέραν πάσης ασυλίας, ακαταδίωκτου και επιτροπών συγκάλυψης». Από την πλευρά του ΜέΡΑ 25 ο Μιχάλης Κριθαρίδης σχολίασε δηκτικά ότι «η φοβερή και τρομερή επιτροπή που πήγε να στήσει εντελώς αντιθεσμικά η κυβέρνηση, δεν κράτησε ούτε μία μέρα καθώς ήδη έχουμε την πρώτη παραίτηση». «Προφανώς δεν θα εμπιστευτούμε μια τέτοια Επιτροπή Συγκάλυψης, ούτε έναν υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, γαμπρό του προέδρου της ΤΕΡΝΑ» πρόσθεσε.