Skip to main content

Ζητήματα αναποτελεσματικότητας στους ελέγχους Πόθεν Έσχες παρά τις αλλαγές

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν επιφυλακτική στάση.

Προβληματισμός ως προς την αποτελεσματικότητα των ελέγχων Πόθεν Έσχες προκύπτει από τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στης Βουλή παρά τις αλλαγές στις οποίες προέβη χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Κατά τη χθεσινή επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Τσιάρας κατέθεσε τροποποιήσεις βάσει προτάσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και βουλευτών. Σύμφωνα με τις χθεσινές προσθήκες: α) θα συσχετίζονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες των συζύγων με αυτές των υπόχρεων και θα ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο, β) αυξάνεται από 11μελής σε 13μέλης, προκειμένου να υπάρχει πλειοψηφία των δικαστών, η σύνθεση της επιτροπής η οποία θα ελέγχει τις δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, γ) ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα μπορεί να παραγγείλει ελέγχους ακόμη και αυτεπάγγελτα, δ) σε περίπτωση ισχυρισμού ότι οι παραλείψεις στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες οφείλονται σε σφάλμα εκ παραδρομής θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη απόδειξη για κάτι τέτοιο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν πάντως επιφυλακτική στάση με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να περάσει από την αρμόδια επιτροπή στην Ολομέλεια με τη στήριξη μόνο των βουλευτών της ΝΔ. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 δήλωσαν επιφύλαξη ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε. Στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποτυχία των ελέγχων Πόθεν Έσχες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του διαγραφέντα βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, οι παρατυπίες του οποίου δεν εντοπίστηκαν στους ελέγχους. «Είχαμε μία επιτροπή πόθεν έσχες, η οποία δεν μπόρεσε να βρει τις παρατυπίες και τις παρανομίες και τις ανομίες του συναδέλφου μας από τη ΝΔ και ανεξάρτητου σήμερα κ. Πάτση» είπε ο κ. Ζαχαριάδης. Επίσης, εξέφρασε την απορία του για την προωθούμενη ρύθμιση που εξαιρεί από την υποχρέωση αναγραφής στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες τα μετρητά άνω των 30.000 ευρώ και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία άνω των 40.000.

Σε επικριτικό τόνο τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης ο οποίος διαφώνησε με τον ισχυρισμό του εισηγητή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί βήμα προς τα εμπρός για τη διαφάνεια» αντιτείνοντας ότι «δεν γίνεται κάποια νέα προσέγγιση προς τον κόσμο της διαφάνειας». Πάντως ο κ. Καστανίδης υποστήριξε ότι η σχέση πολιτικής και χρήματος δεν αντιμετωπίζεται με νέες τροποποιήσεις στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες αλλά με άλλους τρόπους. «Δεν είναι να σκεφτούμε κάτι περισσότερο στο πόθεν έσχες, είναι να κόψουμε τη δυνατότητα προσώπων που έχουν κρατική εξουσία στα χέρια τους να διαχειρίζονται δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, έργων και υπηρεσιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου συστήματος αναφέρθηκε και Ειδική Αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. «Δεν τρέφουμε αυταπάτες, ότι μπορεί, μέσα από τις διαδικασίες και τον έλεγχο του πόθεν έσχες, να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγών, από τη στιγμή που πράγματι υπάρχουν δεσμοί αίματος μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων και του αστικού κράτους ή θεσμών του που αυτοί βέβαια, όχι μόνο δεν διαρρηγνύονται, αλλά αντίθετα τους διαφυλάσσετε με κάθε τρόπο, νόμιμο ή νομότυπο» τόνισε η βουλευτής.