Skip to main content

«Σπριντ» δύο εβδομάδων από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στην κάλπη

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα διλήμματα της κάλπης μπαίνουν εμφατικά, με τη Νέα Δημοκρατία να εστιάζει στην ανάγκη «σταθερότητας» και το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να μιλά για «πολιτική αλλαγή». 

Σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται πλέον η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ετοιμάζονται για τις επόμενες κάλπες. Για την διενέργεια εκλογών στις 9 Απριλίου- που είναι το κεντρικό σενάριο –  η Βουλή αναμένεται να κλείσει στις 10 Μαρτίου και επομένως απομένουν ουσιαστικά περίπου δεκαπέντε ημέρες για να ρυθμιστούν μία σειρά θεμάτων.

Οι πολιτικοί «μονομάχοι» συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις περιοδείες, ενώ μόνο οι τελευταίες πινελιές μένουν για να κλείσει το σύνολο των ψηφοδελτίων. Τα διλήμματα της κάλπης μπαίνουν εμφατικά, με τη Νέα Δημοκρατία να εστιάζει στην ανάγκη «σταθερότητας» και το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να μιλά για «πολιτική αλλαγή».

Ουσιαστικά κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσέρχονται στις κάλπες με εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική. Από το γαλάζιο στρατόπεδο μιλούν για «νάρκη» της απλής αναλογικής και βλέπουν διπλές εκλογές, εστιάζοντας στο στόχο της αυτοδυναμίας. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  μιλά για προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, κατηγορώντας την Νέα Δημοκρατία πως επιχειρεί να σύρει τη χώρα σε μία παρατεταμένη περίοδο αστάθειας με διπλές ή ακόμα και τριπλές κάλπες.

Ν.Δ: Νέος κύκλος περιοδειών

Ενας νέος κύκλος περιοδειών είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν σχεδόν κλείσει τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες το Περιστέρι όπου συνομίλησε με πολίτες, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει  ομιλία στη Λάρισα (στο κλειστό γυμναστήριο Αλκαζάρ).

Στο κυβερνών κόμμα επιταχύνουν την ψήφιση μιας σειράς θετικών διατάξεων από την Βουλή, ενώ την επόμενη Τρίτη αναμένεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.  «Δεν θα πω πότε θα γίνουν ακριβώς οι εκλογές. Δεν θα αργήσουν και πολύ» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας  στο Περιστέρι. Μάλιστα τόνισε  πως η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση αφού προκηρυχθούν οι εκλογές  θα είναι στη Δυτική Αθήνα (όπου πρόκειται να  είναι εκ νέου υποψήφιος)

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στα διλήμματα των επόμενων εκλογών, λεγοντας πωα οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα πως δεν θέλουν να ξαναγυρίσουν  πίσω αλλά πως «η Ελλάδα  πρέπει να προχωρήσει μπροστά». Παράλληλα  τόνισε πως όσο η οικονομία αναπτύσσεται το όποιο δημοσιονομικό πλεόνασμα θα στρέφεται σε κοινωνικές πολιτικές και αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που έχουν δρομολογηθεί  (π.χ. αύξηση  συντάξεων, market pass, επερχόμενη αύξηση κατώτατου μισθού).

ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσιάζει σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος

Στο πεδίο της οικονομίας εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση  για το ιδιωτικό χρέος. Οι τελευταίες «πινελιές» μπαίνουν στο σχέδιο του κόμματος για το κρίσιμο αυτό θέμα (με το οποίο ασχολούνται οι Εφη Αχτσιόγλου, Ευκ. Τσακαλώτος, Λ. Κατσέλη και ο Γ. Χουλιαράκης).

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και ήδη έχει ανακοινωθεί το 75% των υποψηφίων. Σταδιακά  θα δίνονται στη δημοσιότητα και τα υπόλοιπα ονόματα και θα υπάρξουν – σύμφωνα με πληροφορίες – και εκπλήξεις.

Να σημειωθεί πως σε όλα τα ψηφοδέλτια το 50% είναι γυναίκες, ενώ έντονος είναι ο αέρας ανανέωσης καθώς ο ένας στους δύο υποψηφίους κατεβαίνει για πρώτη φορά. Παράλληλα – όπως φάνηκε και από τις πρώτες ανακοινώσεις – στόχος είναι να σταλεί μήνυμα αμφίπλευρης διεύρυνσης.

Αύριο ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στην Κύπρο για να μιλήσει σε εκδήλωση για τον Βάσο Λυσσαρίδη (του  ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ που απεβίωσε το 2021). Μάλιστα  πρέπει να σημειωθεί πως θα έχει και τετ α τετ με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.