Skip to main content

Χρ. Στυλιανίδης στο Naftemporiki TV: Θωράκιση έναντι των φυσικών καταστροφών με ενίσχυση της ασφαλιστικής κουλτούρας

Τι είπε o υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ταμείου φυσικών καταστροφών με τη σύμπραξη ασφαλιστικών εταιρειών και Δημοσίου

Την ανάγκη να υπάρξει μία νέα κουλτούρα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με την ενίσχυση της ασφαλιστικής νοοτροπίας και τη σύμπραξη ασφαλιστικών εταιρειών και του δημοσίου, υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία – Συρία.

«Ήταν από τις πρώτες μου δηλώσεις ερχόμενος από ένα σύστημα ευρωπαϊκό, αλλά και την Κύπρο, όπου περίπου το 80% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν ανακάλυψα ότι στην Ελλάδα είναι περίπου το 15%. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Θεωρώ ότι όσο αυξάνεται η ασφαλιστική κουλτούρα στη χώρα – και θα το δει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές – αυτό θα είναι ένα από τα πιο λαϊκά μέτρα» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» και στον Μιχάλη Ψύλο.

«Αν για περιπτώσεις όπως το Αρκαλοχώρι και η Εύβοια το κόστος για το κράτος ήταν τόσο μεγάλο – έφτασε περίπου στο 20% του ΕΝΦΙΑ – αντιλαμβάνεστε ότι μία αντασφάλιση, όπου τα λεφτά θα έρθουν μέσα από μία αντασφαλιστική εργασία από αντασφαλιστές του εξωτερικού, θα βοηθήσει ώστε αυτά τα χρήματα του κρατικού τομέα να μην πηγαίνουν μόνο στην κρατική αρωγή, αλλά να πηγαίνουν στην Παιδεία, στην Υγεία και αλλού» εξήγησε ο υπουργός.

Όπως μάλιστα σημείωσε, η αντασφάλιση αυτή, αν μπορέσει να γίνει καθολική για τη μέση κατοικία δεν θα ξεπερνάει τα 70 με 80 – μάξιμουμ 100 – ευρώ τον χρόνο.

Υπερτονίζοντας τα οφέλη που θα είχε μία τέτοια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως «θα αλλάξει πολλά ακόμη και στην κουλτούρα διαχείρισης καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές και οι σεισμοί διότι πλέον μπαίνει σε μία λογική διαδικασία το όλο ζήτημα και δημιουργεί νοοτροπία πρόληψης και νοοτροπία ετοιμότητας και προετοιμασίας».

Εθνική βάση δεδομένων για φυσικές καταστροφές

Όλα τα παραπάνω, συνέχισε ο υπουργός, αν συνδεθούν με αυτό που προσπαθεί να χτίσει το υπουργείο με μία εθνική βάση δεδομένων για φυσικές καταστροφές, που θα είναι μέρος της διαδικασίας, θα είναι μία νέα αρχή σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική κουλτούρα.

Ερωτηθείς αν βλέπει θετικά τη δημιουργία ενός Ταμείου φυσικών καταστροφών με τη σύμπραξη ασφαλιστικών εταιρειών και Δημοσίου κ. Στυλιανίδης απάντησε πως αυτή ήταν η πρότασή του εξαρχής, ανέφερε πως πρέπει να προηγηθεί μία καλή αναλογιστική μελέτη και τόνισε πως είναι κάτι που εξετάζει ο πρωθυπουργός, αλλά σαφώς δεν μπορεί να γίνει πριν από τις εκλογές. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί θα είναι πολύ σημαντικό» είπε και διευκρίνισε πως δεν θα πρόκειται μία νέα φορολογία όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά αντίθετα «θα είναι μείωση της φορολογίας σε πραγματικούς όρους και αριθμούς».

Έφερε μάλιστα για παράδειγμα την Τουρκία, η οποία – όπως σημείωσε – «δεν είχε ένα καθολικό σύστημα αλλά είχε φτάσει κάπου στο 40-50% και θα έχει μία μεγάλη αποζημίωση από αντασφαλιστικούς διεθνείς οργανισμούς εξαιτίας του σεισμού».

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που συνέδραμε την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως «η χώρα μας ήταν η πρώτη που εμφανίστηκε μέσα στα ερείπια για να βοηθήσει με τις ομάδες της ΕΜΑΚ» και πως «μέσα σε πολύ λίγες ώρες καταφέραμε να στείλουμε πολύ στοχευμένη βοήθεια».

Σημείωσε ακόμη ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για μία διάσκεψη δωρητών για την Τουρκία. Όπως είπε, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν ετοιμάζονται για να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση και είναι σε επαφή με τον ΟΗΕ.

naftemporiki.gr