Skip to main content

Δ. Μιχαηλίδου στη Naftemporiki TV: Συναντήσαμε ένα τελείως αρρύθμιστο τοπίο στην παιδική προστασία

Για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε στον Μιχάλη Ψύλο και τη Νατάσα Στασινού η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην Naftemporiki TV και την εκπομπή «Εκλογές 2023» βρέθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας για την παιδική προστασία που αποτελεί και αντικείμενό της στο εν λόγω υπουργείο.

Η κ. Μιχαηλίδου εισαγωγικά ανέφερε στον Μιχάλη Ψύλο και την Νατάσα Στασινού πως όταν δέχτηκε την τιμητική πρόταση του Κ. Μητσοτάκη άδραξε την ευκαιρία και επέστρεψε στην Ελλάδα. Η υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε λόγο για ένα εντελώς αρρύθμιστο τοπίο, καθώς «κανείς δεν την κοιτούσε και κανείς δεν την λογάριαζε» (σ.σ. την παιδική προστασία). Μάλιστα, η ίδια τόνισε πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της στο υπουργείο Εργασίας δεν γνώριζε την ανθρωπογεωγραφία και τα ζητήματα που σχετίζονται με την παιδική προστασία και για τον λόγο αυτό αντιλήφθηκε γρήγορα ότι το περιβάλλον αυτό ήταν αρρύθμιστο. Αναφερόμενη στις παλιές δομές (σ.σ. τα ορφανοτροφεία) επεσήμανε ότι κι αυτές ήταν αρρύθμιστες, καθώς έπρεπε να έχουν ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. «Μπήκαμε στα βαθιά. Ήμουν τυχερή γιατί είχα την στήριξη του πρωθυπουργού». Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως η παιδική προστασία είναι κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί, γιατί «δεν γίνεται να έχουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά σε αρρύθμιστες δομές».

Αναφορικά με τους «κανόνες» που ακολούθησε στο υπουργείο Εργασίας μπροστά σε αυτό το περιβάλλον που κλήθηκε να διαχειριστεί, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι ο πιο «γνωστός» κανόνας ήταν η επείγουσα αλλαγή διοίκησης σε κοινωνικές δομές. Ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην στελέχωση των δομών, διότι όπως ανέφερε η παιδική προστασία «χρειάζεται ενίσχυση από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί».

Κάνοντας λόγο για τις κατηγορίες προς το πρόσωπό της το προηγούμενο διάστημα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μου λένε έπρεπε να έχετε παραιτηθεί. Ήταν κάτι που δεν το είχα ξανασκεφτεί. Και σκέφτομαι να παραιτηθεί ποιος; Ένας άνθρωπος και μια ομάδα, γιατί είναι συλλογική δουλειά, που έχει βγάλει τα μισά παιδιά από τα ιδρύματα;».

Το στοίχημα της αποϊδρυματοποίησης

Παράλληλα, ανέφερε ως σημαντική έννοια την αποϊδρυματοποίηση, επειδή ήταν μια λέξη που δεν υπήρχε όπως είπε στο λεξιλόγιό μας. «Στην αρχή πίστευα ότι ένα καλό ίδρυμα είναι εφάμιλλο μιας οικογένειας», υπογράμμισε η υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, επεσήμανε ότι «ένα παιδί χρειάζεται αποκλειστικότητα. Το παιδί χρειάζεται έναν άνθρωπο να του δίνει αποκλειστικά την αγάπη του». Σημείωσε πως παλιότερα τα παιδιά που βρίσκονταν στα ιδρύματα ήταν 2.500, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες οικογένειες ήθελαν να υιοθετήσουν.  Για τον λόγο αυτό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε  σε πιο γρήγορες και πιο διαφανείς διαδικασίες υιοθέτησης. «Η μεγάλη μας νίκη είναι στη διαφάνεια», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Επιπλέον, αναφερόμενη στην αναδοχή δήλωσε ότι η κυβέρνηση την έκανε πιο θελκτική. Δεν δίστασε όμως να αναφερθεί και σε δύο προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο. Η πρώτη σχετίζεται με το να γίνει μεγαλύτερο το δίκτυο των ανάδοχων, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με το ότι «δεν έχουμε κάνει ακόμα όσα θα έπρεπε», όπως σημείωσε η υφυπουργός.

«Από τα 1.300 παιδιά που έχουν μείνει στα ιδρύματα, τα 200-240 είναι από 15 ετών και πάνω», είπε. Σχετικά με την επαγγελματική εξέλιξη των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα η κ. Μιχαηλίδου παραδέχτηκε ότι είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει την κυβέρνηση. «Τα παιδιά μας έχουν τελειώσει τα περισσότερα επαγγελματικά λύκεια ή νυχτερινά. Είναι δύσκολες περιπτώσεις που δεν έχουν πάρει την στήριξη που πρέπει όλα αυτά τα χρόνια», υπογράμμισε η υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην ερώτηση πώς ελέγχεται η τήρηση των κανόνων που έχει θέσει το υπουργείο, η κ. Μιχαηλίδου, επεσήμανε ότι προχώρησαν σε πολλά «φίλτρα που κάποια θα έπρεπε να είναι αυτονόητα». Σημείωσε ότι σημαντική ήταν η στελέχωση από ειδικούς παιδικής προστασίας, έτσι ώστε «τα ραντάρ τους να είναι ανοιχτά και εκπαιδευμένα. Η στελέχωση δίνει ένα παραπάνω φίλτρο». Και συμπλήρωσε: «Έχουμε βάλει τον ειδικό παιδικής προστασίας, που έχει το ακαταδίωκτο, για να πει ο ίδιος τι περίεργο βλέπει. Αυτός είναι κοινωνικός λειτουργός και είναι επιφορτισμένος με το να τα καταγράφει αυτά κεντρικά. Η κυβέρνηση και το κράτος έχουν το ρυθμιστικό πλαίσιο και θέτουμε κανόνες. Η περιφέρεια έχει όμως το ελεγκτικό πλαίσιο». Η κ. Μιχαηλίδου προχώρησε όμως και στην παραδοχή ότι φοβάται «πως δεν τα έχουμε πιάσει όλα και πάλι».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Ενιαίο Εθνικό Μητρώο για τις υιοθεσίες τονίζοντας πως σε αυτό οφείλεται το 42% των παιδιών που βγήκαν από τα ιδρύματα. «Κάναμε ένα ενιαίο διαφανές σύστημα, όπου ο υποψήφιος γονέας κάνει αίτηση στο κράτος», είπε.

Σχετικά με την εκπαίδευση των γονέων για την αποϊδρυματοποίηση η κ. Μιχαηλίδου γνωστοποίησε ότι ξεκίνησαν κάποια μαθήματα σε διμηνιαίους κύκλους, τα οποία γίνονται με πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης. Μάλιστα, τόνισε ότι οι γονείς που έχουν παρακολουθήσει αυτά τα μαθήματα με ανθρώπους παιδικής προστασίας και χρόνια εκπαίδευση, της είπαν πως είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχουν κάνει, καθώς μοιράζονται απορίες τους με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες αγωνίες και μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εκπαιδευτές για προβλήματα που παρουσιάζονται με τα παιδιά.

Παιδική φτώχεια

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι η παιδική φτώχεια είναι κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση και αγωνιά, διότι είναι απαράδεκτη. Εστίασε, όμως, την συζήτηση στα διαφορετικά χαρακτηριστικά ευαλωτότητας που υπάρχουν στην κάθε περίπτωση, η καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετική απάντηση. Ειδικότερα, σχετικά με την επιδοματική πολιτική για τα παιδιά σημείωσε ότι «διασυνδέσαμε την επιδοματική πολιτική τους κράτους με την φοίτηση στο σχολείο. Να διασφαλίζουμε ότι γίνεται η κοινωνικοποίηση στο πλαίσιο της δημόσιας παιδείας». Και πρόσθεσε: «Η βοήθεια από το κράτος είναι μια βοήθεια για το παιδί».

Αναφορικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς υπογράμμισε ότι αποτελούν ένα τεράστιο όχημα για την ενίσχυση του παιδιού, ενώ έκανε λόγο και για το πρόγραμμα «Κυψέλη» και τις αλλαγές που θα επιφέρει αυτό.

Στη συνέχεια, μίλησε για το επίδομα γέννησης, σχολιάζοντας πως κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 65-68 χιλιάδες που έχουν ωφεληθεί από αυτό, καθώς και ότι το δημογραφικό πρόβλημα παραμένει μεγάλο.

Στέγαση και Εργασία

Η υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε και για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία». Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι τα υπνωτήρια για τους αστέγους αποτελούν ένα «παυσίπονο», καθώς είναι μια παθητική στήριξη. «Χρειάζεται, αλλά δεν είναι λύση», πρόσθεσε η Δ. Μιχαηλίδου τονίζοντας πως «θέλουμε να ενσωματώσουμε τους ανθρώπους αυτούς στην αγορά εργασίας». Το εν λόγω πρόγραμμα λειτουργεί σε 43 δήμους της χώρας και αποτελεί ενεργητική πολιτική.

Τέλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου αποκάλυψε ότι στις βουλευτικές εκλογές θα είναι υποψήφια με την Νέα Δημοκρατία στην Α’ Πειραιά.

naftemporiki.gr