Skip to main content

Συναίνεση για την απάλειψη από τους Κώδικες απαξιωτικής ορολογίας για την αναπηρία

INTIME NEWS

Ρύθμιση νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης που απαλείφει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την αναπηρία από τον Αστικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και στον Συμβολαιογραφικό Κώδικα.

Την ικανοποίησή τους για τη ρύθμιση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που απαλείφει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την αναπηρία από τον Αστικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και στον Συμβολαιογραφικό Κώδικα εξέφρασαν χθες τα περισσότερα κόμματα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης («Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης») όπου περιλαμβάνεται η σχετική ρύθμιση συζητήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με την εν λόγω διάταξη να χαιρετίζεται από όλες τις πτέρυγες. Ειδικότερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, σημείωσε ότι «προφανώς όλοι μας συμφωνούμε» ως προς τις διορθώσεις των αντιεπιστημονικών καταλοίπων αναπηροφοβικών όρων από τους κώδικες. Επισήμανε, όμως, ότι θα μπορούσαν να έχουν έρθει πολύ νωρίτερα. «Θα έπρεπε να μας προβληματίσει το γιατί καθυστέρησε τόσο αυτή η πρωτοβουλία και γιατί χρειάστηκαν 27 νομοσχέδια και σχεδόν 4 χρόνια για να φτάσουμε στο αυτονόητο» είπε η κυρία Μάλαμα η οποία κατά τα άλλα επέκρινε σφοδρά τη κυβέρνηση για τη συνολική πολιτική της σε θέματα στήριξης των ΑμεΑ.

Αντίστοιχα η Νάντια Γιαννακοπούλου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «αναγκαία» την επικαιροποίηση της ορολογίας των βασικών Κωδίκων της Ελληνικής Νομοθεσίας και την αντικατάσταση στερεοτυπικών και υποτιμητικών εκφράσεων. Από την πλευρά του ΚΚΕ η ειδική αγορήτρια Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε ότι το κόμμα της συμφωνεί και ότι «δεν θα μπορούσε κανένας να έχει αντίρρηση ότι πρέπει να αλλάξουν αναχρονιστικές ή και προσβλητικές ορολογίες όπως είναι αποτυπωμένες και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στους διάφορους δικαστικούς κώδικες». Κατήγγειλε, όμως, ότι «πίσω από τον εξωραϊσμό της ορολογίας που, τελικά, δεν κοστίζει και τίποτα, το αστικό κράτος, ουσιαστικά, προσπαθεί να κρύψει την πραγματική του στρατηγική απέναντι στα ΑμεΑ». Σε κάπως διαφορετικό τόνο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται αλλαγή της ορολογίας για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ΑμεΑ».

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ζήτημα συμβολισμού και ουσίας η αλλαγή της ορολογίας

Σε τοποθέτησή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, σημείωσε ότι η ανάγκη για επικαιροποίηση της ορολογίας έχει τεθεί από τη διεθνή σύμβαση ΟΗΕ και από την επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία «ώστε τα κράτη να προσπαθούν και μέσω της ορολογίας να μην διαιωνίζουν με τον πιο επίσημο τρόπο που μπορεί ένα κράτος, δηλαδή από το νόμο του, υποτιμητικές εκφράσεις σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία».

Ανέφερε επίσης ότι η ρύθμιση έχει έντονα στοιχεία συμβολισμού, αλλά και ουσίας, «γιατί είναι άλλο να λέμε κάποιον συμπολίτη μας με έναν όρο απαρχαιωμένο και υποτιμητικό και είναι άλλο η ίδια η Πολιτεία, το ίδιο το Νομοθετικό Σώμα να ανέχεται αυτού του είδους την ορολογία». Απαντώντας δε στην κριτική περί καθυστέρησης σημείωσε ότι προηγήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης με συμμετοχή και εκπροσώπου της ΕΣΑΜΕΑ.

«Εμείς κάναμε μία πρώτη απαλοιφή και αλλαγή των φράσεων και των εκφράσεων που είναι υποτιμητικές για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και από εκεί και πέρα, πεδίο δόξης λαμπρό να υπάρξουν και άλλες αλλαγές, οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμα και το πεδίο εφαρμογής, όπου κρίνεται ότι αυτό είναι πράγματι προς την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία» ανέφερε ακόμη ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.