Skip to main content

Κ. Σακελλαροπούλου σε Ν. Αναστασιάδη: Συνεχές μέλημα το Κυπριακό

Intime News/ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

«Δεν θα πάψω να είμαι ένας Έλληνας αγωνιστής, για την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την κοινωνική προκοπή», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα με την ιδιότητα του Προέδρου, εν όψει των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή.

«Το Κυπριακό είναι ένα συνεχές μέλημα και ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου. Κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη επίσκεψη», ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τη στενή συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια και τον διαβεβαίωσε ότι η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αποσκοπούσε και θα αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνει στην σταθερή υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση ενός κοινού εδάφους, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, συνέχισε προσθέτοντας:  Η κοινή διπλωματική κινητοποίηση των χωρών μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, επιτυγχάνει νομίζω σταθερά την αποφασιστική παρέμβαση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων για την ανάδειξη του ψευδοκράτους.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον διπλό χαρακτήρα της επίσκεψής του: τον τερματισμό της παρουσίας του στην διακυβέρνηση της Κύπρου και τη συμβολή στις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό κράτος για άμβλυνση του πόνου που προκάλεσε η καταστροφή στο Μάτι. «Από την 1η του Μάρτη θα είμαι ένας απλός ιδιώτης, αλλά δεν θα πάψω να είμαι ένας Έλληνας αγωνιστής, για την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την κοινωνική προκοπή», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε:

«Το πρώτο είναι ότι, με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων στην Προεδρία, τερματίζεται και η παρουσία μου στην διακυβέρνηση της χώρας. Ένιωθα την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού και του ιδίου προσωπικά για την άδολη συμπαράσταση που έτυχα καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας μου στην Προεδρία από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εάν επιβίωσε ο κυπριακός ελληνισμός είναι χάρη στη συμπαράσταση και του ευρύτερου ελληνισμού, της Ελληνικής Δημοκρατίας, που σε κρίσιμες ώρες στάθηκε συμπαραστάτης, τόσο ενεργά κατά την εισβολή, όσο και αργότερα διπλωματικά. Είναι καλά γνωστό ότι μέσα από την άψογη, στενή και μεθοδική διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο χώρες, έχουμε αν μη τι άλλο επιτύχει αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που δημιουργούν την ασπίδα για διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, οι κοινές προσπάθειες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούν την άλλη διάσταση, τις πρωτοβουλίες που πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, έτσι ώστε η όποια λύση, πέραν του να είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, να συνάδει απόλυτα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι’ αυτό και εκφράζω άλλη μια φορά τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου.

Ο δεύτερος λόγος που είμαι εδώ είναι, ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης προς το ελληνικό κράτος, προς τον αδελφό ελληνικό λαό, η θεμέλιος λίθος για κοινωνικές κατοικίες και ένα πάρκο στην καταστραφείσα, τον Ιούλιο του 2018, περιοχή στο Μάτι, όπου χάθηκαν ζωές που δεν αναπληρώνονται, αλλά τουλάχιστον κρίθηκε και θεωρήθηκε ότι θα ήταν ένα δείγμα της αγάπης και της αλληλεγγύης, που εκφράζεται πάντοτε αμοιβαία από τα δύο κράτη, η παραχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία ενός ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν των ιδιωτικών εισφορών, προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς στις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό κράτος για άμβλυνση του πόνου που προκάλεσε εκείνη η καταστροφή».