Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή – Ζητάμε άμεση προκήρυξη εκλογών

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Για «κυβέρνηση εκτροπής» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε παραίτηση Θεοδωρικάκου.

Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει στο εξής από τις ψηφοφορίες στη Βουλή γνωστοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο Ζάππειο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για κυβέρνηση εκτροπής και ζήτησε άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη βουλευτικών εκλογών εντός τριών εβδομάδων, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

«Ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα, και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης της εκτροπής» και ότι, συνεπώς, «από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας για ευνόητους λόγους στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, -με εξαίρεση τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία αν υπάρξει νομοθετική διαδικασία για αυτό-, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή».

Ειδικότερα, ασκώντας έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τα αδιάψευστα πλέον στοιχεία για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού, παρακολουθήσεις που αφορούσαν τη στρατιωτική ηγεσία, υπουργούς, αρχηγό κόμματος, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους», καθώς και η εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή, «δημιουργούν νέα δεδομένα που κανείς πια δε δικαιούται να αγνοεί». Υποστήριξε ότι η συζήτηση και η κατάληξη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς την κυβέρνηση, «πέραν της ενοχής του πρωθυπουργού αποκάλυψε ότι η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας, αλλά και η παράλληλη και επικίνδυνη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, έχουν δυστυχώς προχωρήσει πολύ βαθιά».

Κακοποίηση του Κράτους Δικαίου

Μίλησε για «κακοποίηση του κράτους δικαίου» που «έρχεται να επιβάλει και να καλύψει μια τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ λίγων και ισχυρών και σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσθέτοντας ότι «η αισχροκέρδεια, που κοστίζει δραματικά στα νοικοκυριά, νομιμοποιείται και προστατεύεται με τον πιο απροσχημάτιστο και προκλητικό τρόπο». Ανέφερε ότι «οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, τα ουρανοκατέβατα  κέρδη γίνονται κανονικότητα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, ωθούνται στο περιθώριο της ανασφάλειας, της φτώχειας και της αγωνίας για το αύριο». Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η διαφθορά χαρακτηρίζει κάθε πράξη της, «όπως δείχνουν τα συνεχή σκάνδαλα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το όργιο των απευθείας αναθέσεων, και οι τελευταίες θλιβερές αποκαλύψεις για διαπλοκή τομέων του κράτους ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα».

Ανέφερε ότι «ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς. Ονόματα κυβερνητικών στελεχών, Πάτσης, Στάσης, Χειμάρας, Μαραβέγιας, Νικολάου, Πέτσας, είναι σήμερα συνώνυμα με μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα».

Μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων σημείωσε ότι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πως «το δίκτυο των υποκλοπών που στήθηκε επιμελώς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν ήταν μια αστοχία, ένα λάθος, μια τυχαία εξέλιξη», αλλά «ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς». Σχολίασε ότι «αυτός ο ζόφος των δικτύων της διαφθοράς και της ασέλγειας στο Κράτος Δικαίου είναι αυτό ακριβώς που από τη πρώτη στιγμή ονομάσαμε ‘καθεστώς Μητσοτάκη’».

Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «καταχραστή της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός», «αποδεδειγμένα πια και με τη βούλα της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης αρχής». Σχολίασε δε ότι είναι «αμετανόητος καταχραστής», «όπως απέδειξε η στάση του από την πρώτη μέρα που άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση του παρακράτους». Διότι, συνέχισε, «οι αποδείξεις που η αρμόδια αρχή περισυνέλλεξε από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι νομότυπες επισυνδέσεις αφορούσαν μονάχα σε περιπτώσεις στόχων που για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό, δεν απαντούσαν στα μηνύματα-παγίδες που λάμβαναν στο κινητό τους. Και οι στόχοι ήταν δεκάδες». Είπε ότι «η ιδιωτική ζωή του πολίτη έγινε βορά ενός εγκληματικού δικτύου υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού, με προφανή στόχο τον εκβιασμό, την διανομή των ιματίων του κράτους, τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, τη φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης», ενώ σημείωσε ότι «η εθνική ασφάλεια, που συνεχώς επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες των τελευταίων τριών χρόνων, έγινε δυστυχώς και αυτή θύμα παιγνίων εξουσίας και χρήματος με μεθόδους μαφίας». Ανέφερε ότι ακολούθησε μια «πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης με κάθε μέσο, με ψέματα, με εκβιασμούς, με τρομοκράτηση, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με επίκληση του απορρήτου, με δολοφονίες χαρακτήρα» και πως ήταν «τελευταίο σκαλοπάτι στη σκάλα του Κακού η προηγούμενη Παρασκευή». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο αυτής της εκτροπής» και ότι «εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας».

Κατάχρηση εξουσίας – Η κυβέρνηση θέλει σε ομηρία το πολιτικό σύστημα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι μέσω των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ έχει δημιουργηθεί ένα “πλούσιο” υλικό από παρακολουθήσεις υπουργών, αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, βουλευτών ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εκβιασμό του πολιτικού και οικονομικού συστήματος τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σχολίασε ότι «το θέαμα μιας πλειοψηφίας που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της, αποτελεί σήμα κινδύνου για κάθε δημοκράτη πολίτη», ότι «το θέαμα ‘στόχων’ της ΕΥΠ, που στηρίζουν στην ουσία την παρακολούθησή τους, παραμένουν στις θέσεις τους, συντάσσονται με τους αυτουργούς των υποκλοπών, παράγει αποτροπιασμό και πολιτική παρακμή». Τόνισε ότι «μια τέτοια κατάσταση σήψης και πολιτικής παρακμής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από κανένα δημοκρατικό άνθρωπο».

Σημείωσε πως «ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν». Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «μετά τις αποκαλύψεις των αποδείξεων της εκτροπής, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω και μια απάντηση στη Βουλή, αυτή η κυβέρνηση για εμάς και για κάθε δημοκρατικό πολίτη είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη, δε μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία, να αποφασίζει για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τον ελληνικό λαό». «Ζητάμε, συνεπώς, την άμεση διάλυση της Βουλής και τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως το Σύνταγμα ορίζει, άμεσα, εντός τριών εβδομάδων το λιγότερο. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα, και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο στο λαό, τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και δήλωσε ότι «όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει άμεσα στην κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα πια είναι κυβέρνηση της εκτροπής». Σημείωσε ειδικότερα ότι «από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας για ευνόητους λόγους στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, -με εξαίρεση τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία αν υπάρξει νομοθετική διαδικασία για αυτό-, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή».

«Από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη». Τέλος, κάλεσε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την  αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας», είπε και κάλεσε «τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους». «Με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Συνειδητό σχέδιο από το Μαξίμου η υπόθεση των υποκλοπών

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι κινήθηκε θεσμικά στο θέμα των υποκλοπών υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση από την αρχή ζήτησε απαντήσεις από όλους τους αρμόδιους θεσμούς και η «επιμονή» αυτή ήταν που οδήγησε στις «αποδείξεις» που έλαβε από την αρμόδια Αρχή, την ΑΔΑΕ. Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε και την πρόταση δυσπιστίας, παρόλο που όπως είπε, δεν αναμενόταν να υπερψηφιστεί. Επίσης, ανέφερε πως αντίστοιχα η απόφαση για αποχή από τις ψηφοφορίες για το νομοθετικό έργο εφόσον υπάρξουν, είναι μια πράξη «ισχυρού συμβολισμού» γιατί η κυβέρνηση αυτή «δεν δικαιούται να συνεχίσει». «Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ο κριτής» σημείωσε, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός οφείλει να προκηρύξει άμεσα εκλογές έτσι ώστε να διεξαχθούν εντός του Φλεβάρη προκειμένου «να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη».

Απαντώντας σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως απευθύνεται στη δημοκρατική κοινή γνώμη, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, καθώς υπάρχει παραβίαση και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Η δημοκρατία κακοποιείται βάναυσα», τόνισε ενώ αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει ήδη κάνει απευθυνόμενος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως στην επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα και στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Σημείωσε, δε, ότι θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις παρεμβάσεις προκειμένου να διεθνοποιήσει το ζήτημα, ωστόσο, το σημαντικό, είπε, είναι «να αποφανθεί ο ελληνικός λαός». Συνεχίζοντας, παρέπεμψε και στις προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για θέματα όπως την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, τον πλουραλισμό στην ενημέρωση αλλά και την ίδια την ΕΥΠ.

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε και για την αύξηση των επισυνδέσων την περίοδο που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως ο λόγος ήταν η προσφυγική κρίση και οι επισυνδέσεις είχαν σκοπό την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε μία περίοδο που είχαν γίνει επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως εξήγησε, οι ελληνικές αρχές έκαναν το καθήκον τους και ενημέρωναν για κάθε υποψία παραβατικής συμπεριφοράς. Επίσης, είπε, τότε έγιναν σοβαρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του «οργανωμένου εγκλήματος εντός της Αστυνομίας». «Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε την Greek Mafia, από το 2019 και μετά την ΕΥΠ τη διοικούσε η Greek Mafia», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είπε στη Βουλή.

Για την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κόντρα με το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής σχετικά με το αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι εκβιαζόμενος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε, δεν θεωρεί κανέναν εκβιαζόμενο ωστόσο όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι στόχος της κρατικής παρακολούθησής του ήταν να τεθεί το κόμμα του “σε ομηρία”. Επίσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. «Το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του, τις επιλογές του. Δεν προδικάζω το εάν θα υποκύψει κανείς στον εκβιασμό. Αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Ελευθερία του Τύπου και προσωπικά δεδομένα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ενημέρωση, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική για τη χώρα την 108η θέση στην ελευθερία του τύπου. Σημείωσε πως η παρακολούθηση δεδομένων είναι επίσης κάτι πολύ σοβαρό. Όπως είπε μία εταιρεία ήρθε στην Ελλάδα το 2018, προκειμένου να κάνει αυτό που έκανε ο Τραμπ το 2016 στην αντίπαλό του Κλίντον με την Cambridge Analytica: τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων μέσα από πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα τους.

Για εκλογές: «Διεκδικούμε κυβέρνηση των νικητών»

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει συνεχώς λόγο για δεύτερες κάλπες, προεξοφλεί ότι η λαική ετυμηγορία δεν θα οδηγήσει πουθενά. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να κερδίσει καθαρά τις εκλογές της απλής αναλογικής» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η πρώτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της απλής αναλογικής είναι προϋπόθεση για τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης και την πολιτική αλλαγή.

«Ο κ. Θεοδωρικάκος οφείλει να παραιτηθεί»

«Είμαι βαθιά προβληματισμένος με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για την επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας. Είναι γνωστό ότι επί ημερών μας η ΕΥΠ διεξήγαγε μία πολύ μεγάλη έρευνα για αστυνομικούς που συνδιαλέγονταν με κομμάτι της μαφίας» τόνισε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας. «Τα αποτελέσματα της έρευνας με δική μου εντολή ο επικεφαλής της ΕΥΠ τα έστειλε στον εισαγγελέα. Σχεδόν 5 χρόνια μετά όχι μόνο δεν έγινε χρηστή αξιοποίηση των στοιχείων αυτών, αλλά στο μεσοδιάστημα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονταν άμεσα με αυτά τα δίκτυα, όχι μόνο δεν περιθωριοποιήθηκαν, αλλά αναβαθμίστηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, προήχθησαν» πρόσθεσε. Στα δημοσιεύματα αφήνεται να εννοηθεί, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ότι συνομιλούσαν με ανώτατους παράγοντες της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας. «Αν αυτό ισχύει ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις». Ο δε κ. Θεοδωρικάκος, συνέχισε, «οφείλει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και για λόγους εντιμότητας και αξιοπρέπειας, που γνωρίζω ότι έχει, οφείλει να παραιτηθεί».

Αθλιότητες απέναντι στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ

Ερωτηθείς για σενάρια που ακούγονται και θέλουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ σε αυτή την αθλιότητα, τη δολοφονία χαρακτήρων. Για ποιο λόγο κρεμάστηκε ο κ. Ράμμος στα μανταλάκια από την κυβέρνηση; Διότι δεν υπέκυψε στον εκβιασμό, διότι δεν λειτούργησε στη λογική της συγκάλυψης; Είναι τόσο αδαείς αυτά που τα λένε όλα αυτά, που δεν ξέρουν ότι κανείς πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής δεν μπορεί να πολιτευτεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι το φως νίκησε το σκοτάδι και η Δημοκρατία λειτουργεί.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

Για το κόμμα Κασιδιάρη, όπως είπε  «έχουμε καταθέσει και εμείς και η κυβέρνηση μία πρόταση στον δημόσιο διάλογο. Υπάρχει κοινό σημείο, αλλά υπάρχουν και διαφορές. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου δεν θέλουν να επιστρέψει στη Βουλή με άλλο προσωπείο η Χρυσή Αυγή». Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, όπως τόνισε, θα πρέπει να προσδιορίζει σαφώς, με ένα λεκτικό που είδαμε και στον αντιρατιστικό κόμμα, η ιδιότητα του κόμματος ως ναζιστική, ρατσιστική. «Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται να αρνείται τον προσδιορισμό αυτό» είπε.