Skip to main content

Παραδοχή Θεοδωρικάκου: «Τα αποτελέσματα δουλειάς των Εσωτερικών υποθέσεων, είναι πενιχρά»

Απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με το δημοσίευμα για συνομιλίες  μεταξύ νονών της νύχτας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ

«Όταν την Κυριακή διάβασα το δημοσίευμα του «Βήματος», είχα μόνο μία επιλογή. Να δώσω εντολή στην ΕΛΑΣ να στείλει αυτό το δημοσίευμα και ό,τι σχετικό υπάρχει στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για να το ελέγξει και ταυτόχρονα να σταλούν αυτά στον Εισαγγελέα. Αυτά έγιναν αυτομάτως. Καθαρές, πεντακάθαρες κουβέντες». Στα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» με κυκλώματα και αστυνομικούς της ΕΛΑΣ απάντησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Όλα στο φως, πραγματική διαφάνεια και πραγματικός έλεγχος», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά την ακρόαση του υποστρατήγου Παναγιώτη Πούπουζα για την τοποθέτησή του στη θέση του διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας,  βρέθηκαν συνομιλίες  μεταξύ νονών της νύχτας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, σε εφαρμογές, όπως Viber και WhatsApp, κινητών τηλεφώνων δολοφονηθέντων σε συμβόλαια θανάτου.

Απαντώντας στο ότι – όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα – το θέμα ήταν γνωστό επί σειρά μηνών αλλά αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό στο εσωτερικό της ελληνικής αστυνομίας, ανέφερε πως δεν γνώριζε το ζήτημα με την χαρακτηριστική φράση «αλήθεια ποιος μπορεί να ήξερε αυτά τα πράγματα; Εάν δεν το ήξεραν οι Εσωτερικές Υποθέσεις, από πού να το ήξερε…»;

Ο υπουργός λίγο πριν είχεπαραδεχτείι, αναφερόμενος στην υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ , πως « τα αποτελέσματα δουλειάς αυτής της υπηρεσίας, σε σχέση με το πρόβλημα της διαφθοράς όπως αντιλαμβάνομαι ή πιστεύω ότι είναι, είναι πενιχρά» και πρόσθεσε: ««Προσωπικά, θα ήθελα πολύ περισσότερες υποθέσεις που να έχουν διερευνηθεί. Τους τελευταίους μήνες, δεν έχω ενημέρωση από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας. Δεν έχω στοιχειώδη ενημέρωση. Ό,τι ακούτε… Εκεί υπήρχε για τις υποθέσεις ένα στεγανό…»!

Αναφερόμενος στις κρίσεις της ΕΛΑΣ ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι «θα παρατηρήσατε πως από άποψη ποσότητας, δεν έγιναν τίποτα κοσμογονικές αλλαγές. Ο βασικός όγκος των αστυνομικών μας, παρέμεινε στις θέσεις τους και αυτό το θεωρώ λογικό γιατί οι προηγούμενες κρίσεις είχαν γίνει προ 8 μηνών, άρα θέλεις να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε στέλεχος να εργαστεί και να αποδώσει.

Είναι συγκεκριμένες οι αλλαγές και έχουν στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση και να υπάρξουν πλήρεις εγγυήσεις για τη λειτουργία, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ. Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο έχουν παρθεί οι αποφάσεις».

Τσαπανίδου σε Θεοδωρικάκο: Να δοθούν απαντήσεις για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. με τον υπόκοσμο

Απάντηση σε Σπίρτζη

Στην ερώτηση που του έθεσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης γιατί δεν άφησε να γίνουν αργότερα οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ, όταν αυτές ξεκίνησαν τις ημέρες που συζητούσε η Βουλή την πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση, απάντησε:

«Δεν μπορούσαν να πάνε πιο πίσω. Ήταν προγραμματισμένες με βάση τον νόμο. Έπρεπε να ολοκληρωθούν τώρα. Γνωρίζετε ότι μετά από δυόμιση μήνες έχουμε εκλογές, δεν θα μπορούσαμε πιο πέρα από τον Φεβρουάριο και γι’ αυτό προχωρήσαμε στις κρίσεις και δεν είναι ισχυρό το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα έχανε την εμπιστοσύνη της Βουλής».

«Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά ας αφήσουμε ορισμένα πράγματα έξω από την κομματική πολιτική αντιπαράθεση όταν αφορούν την ΕΛΑΣ», ζήτησε ο υπουργός και τόνισε είπε πως είναι διατεθειμένος, όποιο θέμα θέλει η αντιπολίτευση να έρθει στην Επιτροπή ή στη Βουλή, να συζητηθούν.