Skip to main content

Κορυφώνεται η σύγκρουση  Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις

EUROKINISI

Το μεσημέρι η πολυαναμενόμενη μονομαχία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Αυλαία πέφτει σήμερα στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των παρακολουθήσεων. Το μεσημέρι θα γίνει η πολυαναμενόμενη μονομαχία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και ήδη η πολιτική αντιπαράθεση έχει χτυπήσει κόκκινο.

Εδώ και δύο ήμερες σε εξέλιξη είναι μια σφοδρή κοινοβουλευτική σύγκρουση, που δίνει μια πρόγευση του κλίματος που θα επικρατήσει σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.  Αυτό που από την αρχή έγινε πάντως σαφές είναι πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσέρχονται στην συζήτηση με μία εκ διαμέτρου αντίθετη ατζέντα.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από τη την μία πλευρά το κυβερνών κόμμα δέχεται ασφυκτική πίεση από το ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων.  Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αντίκτυπος αυτής της υπόθεσης επιχειρείται  από την Νέα Δημοκρατία να ανοίξει η βεντάλια των θεμάτων που συζητούνται στη Βουλή και να μην είναι μονοθεματική η αντιπαράθεση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαρκές το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για το φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων και αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως είναι ένα θέμα που απομονώνει πολιτικά την Νέα Δημοκρατία και σκοπεύει να επιμείνει σε ανάλογη ατζέντα στο δρόμο προς τις κάλπες.

Η γραμμή της κυβέρνησης

Για στρατηγική της σύγκρισης μιλούν στο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αποτελεί μια αφορμή για να προβληθούν τα πεπραγμένα των τελευταίων τρεισήμισι ετών σε αντιδιαστολή με τα όσα έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι υπουργοί που μίλησαν στην Ολομέλεια δόμησαν τις ομιλίες τους σε δύο κατευθύνσεις : πρώτον τι παρέλαβαν τον Ιούνιο τον 2019 και δεύτερον τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί έκτοτε.

Παράλληλα επιχειρείται να μεταφερθεί η συζήτηση σε θέματα που εκτιμάται πως δυσκολεύουν πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαίο πως οι γαλάζιοι ομιλητές εστιάζουν λιγότερο στις παρακολουθήσεις και περισσότερα σε θέματα όπως η Novartis, ο Καλογρίτσας, το μεταναστευτικό και η «μικρή Μαρία». Την ίδια στιγμή επισημαίνεται από την Πειραιώς πως η συζήτηση και η σημερινή ψηφοφορία θα στείλουν και ένας σαφές μήνυμα για το πόσο συμπαγής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται πως οι επισυνδέσεις δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Παράλληλα επιμένουν να μιλούν για «ρυπαρά δίκτυα» που προσπαθούν «με τυφλό μένος να πλήξουν την κυβέρνηση».

Από την Κρήτη που πραγματοποίησε περιοδείες  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «για το θέμα των υποκλοπών έχουμε ήδη τοποθετηθεί, χωρίς να αγνοούμε λάθη και χωρίς να διαλύουμε μια πολύτιμη υπηρεσία». Προσέθεσε μάλιστα πως «όσο για τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής θα δούμε στην πορεία πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του».

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Διαρκή είναι τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει πως το ερώτημα είναι «με την Δημοκρατία ή με την εκτροπή» και να τονίζει πως καθαρή θα είναι η απάντηση που θα δώσει ο ελληνικός λαός. H Κουμουνδούρου εστιάζει σε θέματα διαφάνειας και λειτουργίας των θεσμών και είναι αποφασισμένη να αυξήσει ακόμα περισσότερο την πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες» σημείωσε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα».

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το θέμα των παρακολουθήσεων έβαλε στο περιθώριο το λεγόμενο αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και επισημαίνουν πως στη θέση του δημιουργείται ένα αντικυβερνητικό μέτωπο. Παράλληλα εκτιμούν πως μεγαλώνει  ακόμα περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή είναι εμφανής η «πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης», ενώ σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει σήμερα στη Βουλή να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Οι ίδιες πήγες επισημαίνουν πως όσο και αν προσπαθούν από την Νέα Δημοκρατία «να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους».