Skip to main content

Υποκλοπές: Σφοδρή αντιπαράθεση Βόζεμπεργκ – Ιν’τ Βελντ για τις συστάσεις της Επιτροπής PEGA

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ότι «συκοφαντείται η Ελλάδα», διαμαρτυρήθηκε η κ. Βόζεμπεργκ. «Έχουμε διαφορετική αντίληψη για τη δουλειά μας», απάντησε η Σόφι ιν'τ Βελντ.

Ένταση επικράτησε μεταξύ της Ευρωβουλευτού της ΝΔ, Ελίζας Βόζεμπεργκ και της εισηγήτριας της Επιτροπής PEGA, Σόφι ιν’τ Βελντ, στη συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διερευνά την παράνομη χρήση των κατασκοπευτικών λογισμικών.

«Δεν θέλω να υποτιμήσω τη δουλειά που έχει γίνει στη Σύσταση της Επιτροπής PEGA», ξεκίνησε η κ. Βόζεμπεργκ για να προσθέσει: «Για το παράνομο λογισμικό, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχει συμμετοχή η επίσημη κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αποδεικτικό υλικό που να αντιστρέφει αυτό το δεδομένο. Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ή άλλων προσώπων από την ΕΥΠ, αφορούσε κάθε κράτος – μέλος. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το παράνομο λογισμικό. Και εδώ βάζω ερωτηματικό κατά πόσο η Επιτροπή μπορεί να παρέμβει στον ορισμό της Εθνικής Ασφαλείας κάθε κράτους-μέλους. Η κυβέρνηση νομοθέτησε ρητά ότι απαγορεύεται η κατοχή, εμπορία και πώληση του παράνομου λογισμικού. Το παράνομο λογισμικό είναι ένα μίασμα και υπάρχει σε όλα τα κράτη – μέλη και όχι μόνο στην ΕΕ, ελέγχεται από συμφέροντα αλλά για να το συνδέσουμε με κυβερνήσεις πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία».

«Στην έκθεση στιγματίζονται κράτη μέλη και συγκεκριμένες χώρες», συνέχισε η κ. Βόζεμπεργκ. Οι συστάσεις προς την Ελλάδα υποδεικνύουν πώς θα αλλάξει συγκεκριμένη νομοθεσία. Λυπούμαι αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν δεν προσκρούσει ή παραβαίνει ενωσιακό δίκαιο ή αν παραβαίνει τις αρχές και τα δεδομένα μιας δημοκρατικής χώρας. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

*Παρακολουθήστε το βίντεο με την παρέμβαση της κ. Βόζενμπεργκ από το 9.54′, και την απάντηση της κ. ιν’τ Βελντ από το 10.11′

Μάλιστα απευθύνθηκε στην κ. ιν’τ Βελντ διερωτώμενη αν «θεωρεί ότι είναι σωστό όταν είναι σε εξέλιξη ένα κείμενο ανοιχτό για παρατηρήσει, να βγαίνει στα μέσα ένα μέλος της και να δίνει ένα μέλος της Επιτροπής συνέντευξη και να παρουσιάζει τη χώρα, ως ένα καθεστώς όπως η κ. Μπρικμόντ και εν μέσω έρευνας να λέει ότι στις εκλογές μπορεί να χρειαστεί παρατηρητής;».

Η τοποθέτηση της κ. Βόζενμπεργκ προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Σόφι ιν’τ Βελντ, η οποία απάντησε σε έντονο τόνο: «Νιώθω πως έχουμε διαφορετική αντίληψη με την κ. Βόζενμπεργκ για τη δουλειά μας εδώ. Εκπροσωπώ όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όχι για να υποστηρίξω τα συμφέροντα της χώρας μου. Εδώ δεν εκπροσωπώ την εθνική μου κυβέρνηση αλλά οφείλω να προστατεύσω τη Δημοκρατία. Στην Ολλανδία το κόμμα μου συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά για τη δική μου χώρα μια παράγραφος υπάρχει!».

«Να μην μιλάτε για λίβελους και συκοφαντίες, υπάρχουν λόγοι για σοβαρή ανησυχία για την Ελλάδα. Κανείς δεν μίλησε για δικτατορία αλλά υπάρχουν πολύ, πολύ σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία κρίνεται και από τον έλεγχο που ασκείται στις ανεξάρτητες αρχές, Και ξέρετε ότι η ΑΔΑΕ και η ΑΠΔΠΧ είναι υπό έλεγχο και υπό απειλή από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με μέτρα. Και αυτό είναι γεγονός, δεν το έχω εφεύρει. Όταν η Δημοκρατία είναι υπό απειλή σε ένα κράτος μέλος, απειλείται η δημοκρατία σε όλη την Ένωση. Είναι μεγάλο ζήτημα ότι παρακολουθούνται Ευρωβουλευτές».

Μάλιστα, απαντώντας και στον Πολωνό Συντηρητικό ευρωβουλευτή Ντόμινικ Ταρτζίνσκι, που γέλασε εκείνη την ώρα, η εισηγήτρια της PEGA υπογράμμισε: «Δεν νομίζω ότι είναι αστείο το ότι απειλείται η Δημοκρατία. Έχουμε δει μη Δημοκρατία στην Ευρώπη υπερβολικά συχνά. Αυτή τη φορά θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, όχι μόνο για τη Δημοκρατία στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ, αλλά για τη δική μας ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Και νομίζω ότι αυτό είναι το έργο αυτής της επιτροπής».

naftemporiki.gr