Skip to main content

Κ. Αρβανίτης στη «Ν»: Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το τελευταίο προπύργιο των δημοκρατικών διαδικασιών

(POOL PHOTO / PHILIPPE BUISSIN / EUROPEAN PARLIAMENT / EUROKINISSI)

«Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Η LIBE έρχεται στην Ελλάδα για να βγάλει πόρισμα για το κράτος δικαίου»

Την ανάγκη να θωρακιστεί το Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στη διαφθορά επεσήμανε με συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να μην προχωρήσουν σε μια «χαλαρή ψήφο» στις Ευρωεκλογές του 2024.

Ο κ. Αρβανίτης χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ό,τι τελευταίο μας έχει απομείνει σε επίπεδο δημοκρατικών διαδικασιών», για αυτό και «δεν πρέπει να δώσουμε άλλοθι σε ανθρώπους σαν τον κ. Όρμπαν να πουν ‘’τι το χρειαζόμαστε’’».

Αναφορικά με το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και την επίσκεψη της Επιτροπής LIBE στη χώρα μας τον Μάρτιο, ο Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στη «Ν». τόνισε πως «το ζήτημα είναι σοβαρό» και πως η επίσκεψη αφορά τόσο τις «παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαστική», όσο και στην «ανεξαρτησία των ΜΜΕ».

Πώς αντιμετωπίζει το Ευρωκοινοβούλιο το Σκάνδαλο του Qatargate;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ό,τι τελευταίο μας έχει μείνει από πλευράς δημοκρατικών διαδικασιών, για αυτό θεωρώ ότι το Qatargate και η συμμετοχή της Εύας Καϊλή είναι ό,τι χειρότερο αυτήν την στιγμή και σίγουρα δεν έχει τελειώσει.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ευθύνη τουλάχιστον στον ορισμό της κ. Καϊλή στην αντιπροεδρία. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό που λέει ότι ήταν «ο Δούρειος Ίππος» της Νέας Δημοκρατίας.

Να θυμίσουμε ότι, δεν ψήφισε μόνο η κ. Καϊλή ό,τι αφορούσε το Κατάρ. Σχεδόν όλο το S&D (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) τα ψήφισε, ενώ τα προβλήματα για το Μουντιάλ (και όχι μόνο) ήταν γνωστά: οι νεκροί, η καταπάτηση των δικαιωμάτων, το κράτος Δικαίου.

Μόνο το Left καταψήφισε.

Δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ασφαλώς όλη τη διάσταση με το θέμα της κ. Καϊλή. Και άλλοι έχουν μιλήσει για το Κατάρ.

Τι να περιμένουμε τώρα από το Ευρωκοινοβούλιο εν όψει και των Ευρωεκλογών του 2024; Τι μέτρα θα πάρει;

Η δουλειά μας είναι να μεγεθύνουμε τα θέματα, αλλά δεν έχουμε χώρο. Ούτε μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση όταν έχουμε 5 λεπτά στην Ολομέλεια ο καθένας για να μιλήσουμε.

Το 2024 έρχονται εκλογές. Η μεγάλη στόχευση για αυτές είναι ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να πάει να ψηφίσει και να μην δώσει άλλοθι σε πολιτικούς σαν τον τον κ. Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας να πουν «τι θέλουμε το Ευρωκοινοβούλιο» γιατί σε λίγο θα πουν «τι θέλουμε το Κοινοβούλιο».

Είδατε πως μόλις ξέσπασε το θέμα της κ. Καϊλή, το σύμπτωμα δηλαδή, αμέσως υπήρξε αντίδραση ενώ στα εθνικά κοινοβούλια βλέπουμε ότι καλύπτονται τέτοια σκάνδαλα από τις κυβερνήσεις

Κ αυτό είναι μια ειδοποιός διαφορά.

Θα ανακοινωθούν πολύ σημαντικά μετρά μεγαλύτερης θωράκισης του θεσμού. Το σύστημα παράγει διαφθορά, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς κι αν θα λάβουμε νέα μέτρα, προληπτικά. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κάνει ένα σημαντικό εγχείρημα και θα την στηρίξουμε γιατί έχει δίκιο.

Στείλατε μια επιστολή στην Επιτροπή LIBE, η οποία θα έρθει στη χώρα μας τον Μάρτιο. Με τι ασχολείται η LIBE;

Η LIBE είναι υπο-επιτροπή για το κράτος Δικαίου με προεδρεύουσα την Σόφι ιν’τ Βελντ (Renew). Είναι μόνιμη Επιτροπή, όχι δηλαδή σαν την PEGA. Παρακολουθούμε τα θέματα του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη.

Έχουμε πάει για παράδειγμα ως εξεταστική επιτροπή Σλοβενία, Πολωνία, Μάλτα.

Έχει βεβαίως προηγηθεί επίσκεψη και στην Ουγγαρία, η οποία όμως βρίσκεται σε άλλο επίπεδο πλέον. Είναι ξεχωριστή περίπτωση και έχουμε ανοίξει και άλλους φακέλους

Γιατί θα έρθει τώρα στην Ελλάδα;

Πέρυσι τον Μάρτιο είχε τεθεί θέμα να πάμε στην Ελλάδα. Είχαμε ψηλά στην ατζέντα το θέμα της δολοφονίας Καραϊβάζ και της λίστας Πέτσα, με αντίστοιχα περιστατικά να έχουμε και στην Πολωνία και στην Σλοβενία.

Προβληματιστήκαμε λοιπόν αν πρέπει να κατέβουμε στην Ελλάδα. Κάναμε πίσω και δεν το επισπεύσαμε γιατί υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές και δεν θέλαμε να πέσουμε πάνω σε αυτές.

Αλλά δεν μπορεί η Επιτροπή να περιμένει πότε θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης εκλογές και έτσι αποφασίστηκε να έρθουμε τον Μάρτιο, λογικά στα μέσα του μήνα.

Η ΕΕ πώς αντιμετωπίζει τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Ελλάδα;

Υπάρχει σοβαρό θέμα με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με δύο βασικά ζητήματα να απασχολούν τους Ευρωβουλευτές:

Οι ωμές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική εξουσία, κάτι που τείνει πλέον να γίνει νέα μόδα σε πολλά κράτη της ΕΕ, ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη. Και κατεβαίνει αυτή η αντίληψη και προς τον Νότο.

Ανησυχεί πολύ τους Ευρωβουλευτές και η λειτουργία του Τύπου. Μας απασχολεί η μονοπωλιακή κατάσταση της ενημέρωσης. Υπάρχει έλεγχος και της πληροφορίας και της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και της αγοράς. Κι αυτό είναι πολύ προβληματικό.

Η λίστα Πέτσα είναι ψηλά στην ατζέντα. Είχαμε παρόμοια θέματα και στην Αυστρία, όπου είχαμε να θυμίσω και αλλαγή Καγκελάριου (σ.σ. Σεμπάστιαν Κουρτς).

Είναι σαν να έχουμε μια είδηση και έναν αρχισυντάκτη. Δεν υπάρχει καν η λογική του ανταγωνισμού των ΜΜΕ.

Συστάσεις από την Ευρώπη έχουν γίνει. Αλλά έχουμε περάσει πλέον από τις συστάσεις. Η Επιτροπή θα έρθει εδώ για να βγάλει πόρισμα.

Πότε θα βγει το πόρισμα;

Η PEGA χρειάστηκε περίπου 8 μήνες.

Δεν βοηθάει να εμπλέξουμε το σύμπτωμα για την εκμετάλλευση μιας συγκυριακά πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Απλώς η κυβέρνηση δεν το λαμβάνει υπόψιν της και δημιουργεί μείζων πρόβλημα για τη χώρα.

Τι περιμένετε από τις εκλογές;

Μια προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Να αλλάξει τη χώρα θετικά. Η όποια κυβέρνηση εκλεγεί θα πρέπει να απελευθερώσει τη δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία.

Αν εκλεγεί η ίδια κυβέρνηση, η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από πρόστιμα σε πρώτη φάση και μπαίνουν ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε μια κατάσταση Ουγγαρίας, Πολωνίας κλπ.

Δείτε τι έχει γίνει στην Πολωνία, που δεν ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα όλα μαζί αλλά σταδιακά. Πλέον όμως φτάσαμε να συζητάμε για το δικαίωμα στην άμβλωση ή τα ζητήματα γάμου.

Βλέπω δύο «Ευρώπες» που συγκρούονται σκληρά: η Ακροδεξιά Ευρώπη και Δημοκρατική Ευρώπη, με τις τάσεις τους μέσα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει τη θέση του.