Skip to main content

Γιατί η προστασία του Αθλητισμού και της άθλησης είναι και πολιτικό, και κοινωνικό, και οικονομικό θέμα

Τάσσομαι υπέρ της ισχυρής θωράκισης και προστασίας του αθλητικού θεσμού, όπως υπαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Της Άριας Αγάτσα, https://ariaagatsa.gr/

Υποψήφια βουλευτής Ν.Δ. – Βόρειος Τομέας Αθήνας Β1

Δημοσιογράφος ΕΡΤ – αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ

«Καθώς η χώρα βρίσκεται, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, σε αναπτυξιακή και επενδυτική ‘τροχιά’, είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον, τόσο της Πολιτείας, όσο και της Κοινωνίας επικεντρώνεται στα αμιγώς οικονομικά ζητήματα και στην ‘αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πίσω και πέρα από τα «φώτα» της Οικονομίας, μεριμνά και πρέπει να συνεχίζει να μεριμνά και για άλλους σημαντικούς τομείς που ενδιαφέρουν και απασχολούν την Κοινωνία και άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη, όπως η Υγεία, η Παιδεία, ο Αθλητισμός, η Ισότητα και ο Πολιτισμός. Και συνιστά μια κατάφωρα λανθασμένη αντίληψη να θεωρούμε ότι οι τομείς αυτοί βρίσκονται έξω από τον «κύκλο» της Οικονομίας. Συνιστά ξένο σώμα προς τη Μακρο-Οικονομία η Παιδεία όταν ακόμη και ο πρωτοετής φοιτητής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών γνωρίζει ότι όταν ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων εκτοξεύεται μακροπρόθεσμα και το ΑΕΠ; Είναι άσχετα τα οικονομικά τη Υγείας με την πρόληψη και την άθληση; Είναι υγιή τα οικονομικά μεγέθη της Οικονομίας μιας χώρας όταν επιβαρύνεται το δημόσιο σύστημα Υγείας με δυσβάσταχτα κόστη που προκαλεί η απουσία πρόληψης, άθλησης και η έλλειψη στήριξης του αθλητικού πνεύματος;

Ως πρώην βουλευτής, πρώην αντινομάρχης και φυσικά ως δημοσιογράφος που καλύπτει τόσα χρόνια τα αθλητικά, έχω πλήρη συνείδηση του κεντρικού ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει σε αυτόν τον τομέα το Κράτος και έχω αγωνιστεί και προτίθεμαι να συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να διαδοθεί περαιτέρω το αθλητικό πνεύμα, να υποστηριχτούν οι συνεργασίες με τις αθλητικές οντότητες όπως, επίσης, και να προωθηθεί η εθελοντική διάσταση στον Αθλητισμό και η Ηθική που απορρέει μέσα από αυτή τη συμμετοχή.

Τάσσομαι υπέρ της ισχυρής θωράκισης και προστασίας του αθλητικού θεσμού, όπως υπαγορεύεται από το Σύνταγμα, με το Κράτος να είναι πάντα υπόχρεο και υπεύθυνο να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των αθλητών, των πρωταθλητών, αλλά και όλων των αθλούμενων στο πεδίο της πραγματικής και ασφαλούς άσκησής τους. Γιατί Πολιτική για τον Αθλητισμό δεν γίνεται χωρίς τις δράσεις εκείνες που θα ισχυροποιήσουν το πρώτο επίπεδο, την άσκηση στις γειτονιές, στα πάρκα, τις πλατείες, τους Συλλόγους, τα σχολεία. Από εκεί διασφαλίζεται η καλή πορεία των αθλητών και εκεί δίνονται οι εγγυήσεις για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Προτίθεμαι να αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για έναν Αθλητικό Πολιτισμό αριστείας, για την κατάλληλη χρηματοδότηση δομών, υποδομών και αθλητών, για τη σαφή κατανόηση των διαφορετικών φορέων ανάπτυξης του Αθλητισμού, την απλοποίηση της διοίκησης, για ένα αποτελεσματικό σύστημα για την παρακολούθηση της προόδου του αθλητή, την ταυτοποίηση ταλέντων και στόχευση πόρων, για ένα πλήρες σύστημα σχεδιασμού για κάθε άθλημα ξεχωριστά, για την υποστήριξη της ζωής των αθλητών, για δομημένα ανταγωνιστικά προγράμματα, αναπτυγμένες υπηρεσίες υψηλής Ποιότητας, για  την υποστήριξη της θετικής αθλητικής κουλτούρας, την ανάπτυξη ταλέντων μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος και των ενόπλων δυνάμεων, την υποστήριξη αθλητικών επιστημών κ.ά.

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ήδη ο νόμος για τον Αθλητισμό έχει βάλει γερές βάσεις για την προώθηση βαθύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό αθλητικό γίγνεσθαι. Οι αλλαγές πρέπει να είναι διαρκείς, να εκφράζουν το νέο, το κοινωνικό και να συμβάλλουν στην απαλλαγή του ελληνικού αθλητισμού από τις όποιες τοξικότητες, στην κάλυψη των κενών και στην άσκηση πολιτικών που θα έχουν στόχο τη σύνδεση της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού με το δημόσιο σύστημα Υγείας, την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση, την εξυγίανση και την ορθολογική λειτουργία του αγωνιστικού αθλητισμού.

Στο πλαίσιο της ενιαίας εθνικής πολιτικής για τον Αθλητισμό, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις σημαντικές τομές με την ενίσχυση των αθλητών και του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη των αθλητικών σωματείων, την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, την περιστολή του φαινομένου χειραγώγησης των αγώνων, την ανάληψη γενναίων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση τα αθλητικής βίας, τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα, τη δρομολόγηση της δημοπράτησης για το εθνικό παραολυπιακό αθλητικό κέντρο, κ.ά. Σίγουρα υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

Τα ζητούμενα είναι επίμονα και οι προκλήσεις μεγάλες

– Πρέπει να αναγνωρίσουμε  τη σημασία ενός αθλητικού μοντέλου που βασίζεται σε αξίες, σε εθελοντικές δραστηριότητες και στην αλληλεγγύη και προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξή του προς το συμφέρον όλων των πολιτών.

– Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ποικιλομορφία των προσεγγίσεων μεταξύ των αθλημάτων, να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε τους Συνδέσμους και τις Ομοσπονδίες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι αθλητικοί σύλλογοι αποτελούν το θεμέλιο ενός αθλητικού μοντέλου που προσφέρει σε όλους την ευκαιρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό ή κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρό τους.

– Είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε ένα αθλητικό μοντέλο που θα αναγνωρίζει την ανάγκη για ισχυρή προσήλωση στην ενσωμάτωση των αρχών της αλληλεγγύης, της βιωσιμότητας, της συμπεριληπτικότητας για όλους, του ανοιχτού ανταγωνισμού, της αθλητικής αξίας και της Δικαιοσύνης.

– Πρέπει να στηρίξουμε ένα πνεύμα ενισχυμένης αλληλεγγύης και αυξημένης οικονομικής αναδιανομής, αλλά και την ανταλλαγή δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας, ιδίως μεταξύ επαγγελματικού και μαζικού αθλητισμού.

– Εξίσου σημαντικό είναι το κράτος να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να διασφαλίζει ότι όλοι οι επαγγελματίες αθλητές έχουν ισότιμη πρόσβαση σε μηχανισμούς κοινωνικής και εργασιακής προστασίας και όλοι οι πολίτες προσβασιμότητα σε ελεύθερους χώρους άθλησης.

Ως υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ. στο Βόρειο Τομέα Αθήνας ζητώ τη στήριξη των πολιτών, ώστε να έχω την ευκαιρία να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις με σεβασμό, με την εμπειρία της πρώην βουλευτού, με τις γνώσεις της αθλητικής συντάκτριας που έχει συζητήσει με εκατοντάδες αθλητές, έχει συμμετάσχει σε 4 Ολυμπιάδες και κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, και -κυρίως- με την όρεξη ενός ανθρώπου που αγαπά τον Αθλητισμό, τους αθλητές και τις αθλήτριες, τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες και φυσικά όσους και όσες αθλούνται για κάθε λόγο. Είμαι δίπλα σε όλους αυτούς και θέλω να έχω την ευκαιρία για ένα πιο δραστικό και καθοριστικό ρόλο».