Skip to main content

Qatargate: «Ο Παντσέρι θα πει την αλήθεια για τα χρήματα στο σπίτι της Καϊλή»

EPA/JULIEN WARNAND

«Ο πελάτης μου λυπάται που με την συμπεριφορά του ζημίωσε την Αριστερά», δήλωσε ο δικηγόρος του

Ο Παντσέρι θέλει να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτή η υπόθεση, δήλωσε ο δικηγόρος του Λοράν Κέν, σημειώνοντας ότι η συμφωνία του πελάτη του με τις βελγικές Αρχές για το Qatargate προβλέπει καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλάκισης, από τα οποία θα εκτίσει μόνον το ένα σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Παράλληλα, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera τόνισε ότι «ο πελάτης μου λυπάται που με την συμπεριφορά του ζημίωσε την αριστερά, την πολιτική του παράταξη»

«Στην αρχή είχε έλθει σε επαφή με την αριστερά του Κατάρ, η οποία βρίσκεται πολύ δεξιότερα από τα δικά μας μέτρα και σταθμά, αλλά έχει δείξει ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμβάλλοντας από το 2017 μέχρι το 2019 στη βελτίωση της κατάστασης. Μια σχέση η οποία ήταν συμβατή με τις ιδέες του Παντσέρι την οποία, όμως, πρόδωσε εντελώς από την στιγμή που πήρε τα χρήματα», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Εξήγησε, δε, ότι «ο πελάτης του άρχισε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την βελγική δικαιοσύνη λίγο πριν τα Χριστούγεννα», από την στιγμή που «είναι 68 ετών και η δίκη πρόκειται να αρχίσει, πιθανώς, όταν θα είναι 72».

Σε σχετική ερώτηση της Corriere, απαντά: «ο Παντσέρι κατηγορείται ότι είναι διεφθαρμένος διότι πριν από το 2019 ήταν ευρωβουλευτής και ότι είναι διαφθορέας επειδή θεωρείται αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης με αντικείμενο την διαφθορά». Ο συνήγορος υπεράσπισής του επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία του πελάτη του προβλέπει καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλάκισης, από τα οποία θα εκτίσει μόνον το ένα σε σωφρονιστικό ίδρυμα και θεωρεί ότι «είναι μια μέση ποινή», για τα δεδομένα της υπόθεσης.

Με αναφορά στην κατάθεση της Εύας Καϊλή, την οποία υπενθυμίζει η Corriere, και την δήλωση «η τσάντα που βρέθηκε σπίτι της ήταν του Παντσέρι», ο δικηγόρος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή τόνισε: «η Καϊλή προσπαθεί να υπερασπίσει την εαυτό της. Ο Παντσέρι θα μιλήσει, θα πει την αλήθεια. Η συμφωνία με την εισαγγελία προβλέπει μια προκαταρκτική δήλωση, αλλά δεν θα είναι ο κατήγορος των άλλων».

Σχολιάζοντας την δήλωσή του ότι «ο Παντσέρι δεν είναι ο εγκέφαλος της οργάνωσης», ο συνήγορος υπεράσπισής του, εξήγησε:

«Είναι ένας από τους ιθύνοντες μιας οργάνωσης που δεν έχει μορφή πυραμίδας, με έναν μεγάλο αρχηγό σε μαφιόζικο στιλ. Υπάρχουν άτομα του Κατάρ και του Μαρόκου, τα οποία προτείνουν την διαφθορά σε άλλα άτομα. Ο Παντσέρι είναι μόνον ο ενδιάμεσος. Δεν μιλά γαλλικά ή αγγλικά, μόνον ιταλικά. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να είναι ο αρχηγός και να συζητά με το Κατάρ και το Μαρόκο».

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, η συμφωνία συνεργασίας δεν αφορά την κόρη του και την σύζυγό του, αλλά «ελπίζει και σε μια δική τους, καλύτερη μεταχείριση».

Σε σχέση, τέλος, με τις συνθήκες κράτησης του Παντσέρι, ο Λοράν Κέε υπογράμμισε:

«Κρατείται στο Σαν Ζιλ, μια από τις δυο χειρότερες φυλακές του Βελγίου. Πολλοί δικαστές αναγνώρισαν ότι στο σωφρονιστικό αυτό ίδρυμα, οι συνθήκες δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο πελάτης μου είναι στην ίδια κατάσταση με τους άλλους κρατούμενους».

Πηγή: ΑΜΠΕ