Skip to main content

Ακάρ: Θετικά προχωρά το θέμα της προμήθειας F-16 – Δεν δεχόμαστε περιορισμούς στη συναλλαγή

Defence Ministry/Handout via REUTERS

«Είχαμε θετικές και εποικοδομητικές διμερείς συναντήσεις και συναντήσεις αντιπροσωπειών», ανέφερε εκτός άλλων ο Χουλουσί Ακάρ».

Το θέμα με την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ προχωρά θετικά, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ συνεχίζοντας τη στενή συνεργασία.

«Στην αντιπροσωπεία και τις διμερείς συναντήσεις, τους εκφράσαμε ότι αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό.

Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και τους ήραν. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε συναλλαγή με περιορισμούς», επεσήμανε ο Ακάρ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Όσον αφορά σχετικά τις επαφές του στο Λονδίνο, ο Aκάρ σημείωσε ότι «Είχαμε θετικές και εποικοδομητικές διμερείς συναντήσεις και συναντήσεις αντιπροσωπειών. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να συνεργαστούμε στην αμυντική βιομηχανία, τη συνεργασία στρατιωτικής εκπαίδευσης και πολλούς άλλους τομείς. Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα και από εκεί».

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, ο οποίος είχε προαναγγελθεί ότι θα επισκεφτεί την Τουρκία, ο Ακάρ είπε: «Υπάρχει σχεδιασμός, παρακολουθούμε τη διαδικασία, αυτό θα καθοριστεί ανάλογα με τις εξελίξεις».

Αναφορικά με τα εμπόδια που υψώνει η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας το μνημόνιο που υπογράφηκε στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

«Αναμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στο μνημόνιο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.