Skip to main content

Μηταράκης από Σόφια: Απαιτείται αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Δελτίο Τύπου

«Έντονη είναι η ανάγκη επίδειξης ουσιαστικής αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής», τόνισε εκτός άλλων ο Ν. Μηταράκης.

Δεκτός έγινε σήμερα στη Σόφια από τον υπουργό Εσωτερικών και Aναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Ντεμέρτζιεφ, ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός επισκέφτηκε τη Σόφια στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σέγκεν.

Ο κ. Μηταράκης συζήτησε με τον κ. Ντεμέρτζιεφ την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις προσπάθειες που κάνουν Ελλάδα και Βουλγαρία στη διαχείριση των ροών ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπισης των ιδιαίτερα αυξημένων ροών, χρειάζεται να συμφωνήσουμε τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Για την αποτελεσματική προστασία από παράτυπες αφίξεις», είπε ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας της συνάντησης.

Παράλληλα κατά την συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου η Βουλγαρία και η Ρουμανία να ενταχθούν στην ζώνη Σέγκεν, κάτι που δεν επετεύχθη στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και τον υπουργό Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ, με τους οποίους πραγματοποιήσαμε ειλικρινείς και ουσιαστικές συζητήσεις. Επίσης, την Τετάρτη μεταβαίνω στο Βουκουρέστι, για να συναντηθώ με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας, Λουτσιάν Μπόντ. Είναι προφανές ότι πρέπει ταχύτατα να λυθεί η εκκρεμότητα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ζώνη Σέγκεν», είπε ο κ. Μηταράκης.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με την Σουηδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρωτοβουλία ένταξης τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ρουμανίας στη ζώνη Schengen.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά:

“Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στη φιλόξενη Σόφια και στους χώρους του Υπουργείου Εσωτερικών όπου πριν από λίγο συναντήθηκα με το συνάδελφο και φίλο Αναπληρωτή πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Ιβάν Ντεμέρτζιεφ, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη φιλοξενία του.

Ελλάδα και Βουλγαρία, διατηρούμε παραδοσιακά εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να συζητούμε με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο ζήτημα της μετανάστευσης, προκλήσεις οι οποίες υφίστανται, εξαιτίας της γεωγραφική θέσης των χωρών μας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ως κράτη πρώτης υποδοχής των παράνομων μεταναστευτικών ροών είναι γνωστές οι θέσεις μας. Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, απαιτείται ένα αυστηρό και αποτελεσματικό πλαίσιο επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπισης των ιδιαίτερα αυξημένων ροών, χρειάζεται να συμφωνήσουμε τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Για την αποτελεσματική προστασία από παράτυπες αφίξεις.

Είναι προφανές ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι το απαραίτητο βήμα για την αποφυγή δευτερογενών ροών. Και άμεσα μπορούμε να προχωρήσουμε σε βήματα καλύτερης διαχείρισης ροών, στα οποία η χώρα μας θα χαρεί να συνεισφέρει.

Ιδιαίτερα, τονίσαμε το θέμα της διεύρυνσης του χώρου Σένγκεν, ένα ζήτημα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλία στήριξης της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Ένταξη η οποία δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή, από το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ και τον υπουργό Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ, με τους οποίους πραγματοποιήσαμε ειλικρινείς και ουσιαστικές συζητήσεις.

Επίσης, την Τετάρτη μεταβαίνω στο Βουκουρέστι, για να συναντηθώ με τον υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας, Λουτσιάν Μπόντ. Είναι προφανές ότι πρέπει ταχύτατα να λυθεί η εκκρεμότητα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ζώνη Σέγκεν.

Χώρες που έχουν επιτυχώς περάσει από όλες τις απαραίτητες αξιολογήσεις. Η διεύρυνση αυτή θα έχει άμεσα οφέλη για το σύνολο της ΕΕ αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα, καθώς θα ενωθούμε πλέον οδικά, εντός ζώνης Σέγκεν, με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εμπορικές μεταφορές αλλά και για τον τουρισμό. Πέραν όμως των πρακτικών αποτελεσμάτων της η διεύρυνση της ζώνης Σέγκεν θα εκπέμψει και ένα σήμα ενότητας και ισχύος της ΕΕ σε μία περίοδο κατά την οποία η ήπειρός μας δοκιμάζεται από τη μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση μετά τον Β’ΠΠ.

Να σημειώσω ότι για την πρωτοβουλία αυτή, είμαστε σε επικοινωνία με την Σουηδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κλείνοντας επιτρέψτε μου να εκφράσω για μια ακόμα φόρα τις ευχαριστίες μου στον υπουργό Ιβάν Ντεμέρτζιεφ για τη φιλοξενία του καθώς και για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε.”