Skip to main content

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το παρασκήνιο των αποφάσεων της κυβέρνησης

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Μία σειρά λεπτών χειρισμών είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς το τελετουργικό της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου πυροδότησε και πολιτικές συζητήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν από την αρχή πως δεν υπήρχε εύκολη λύση και πως η οποιαδήποτε απόφαση θα γινόταν αντικείμενο κριτικής

Υπενθυμίζεται πως σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε ότι ο τέως βασιλιάς θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης (δηλαδή χωρίς τιμές αρχηγού κράτους). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση πήρε μία πολύ συγκεκριμένη απόφαση «γιατί πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδας το οποίο δεν υφίσταται πια», ενώ είχε απωλέσει την ελληνική ιθαγένεια. Διευκρίνισε πάντως ότι η κηδεία θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ιστορική του διαδρομή.

Στην πορεία αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί η παρουσία της κυβέρνησης και στη Μητρόπολη θα είναι εκτός από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως η απόφαση αυτή ελήφθη χθες, καθώς στην Αθήνα θα έρθουν αρχηγοί κρατών για την κηδεία.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν διαφορετικές εσωκομματικές φωνές εντός της κυβερνώσας παράταξης και επιχειρείται μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Από τη μια πλευρά γαλάζιος στόχος είναι να μην χαθεί το κεντρώο ακροατήριο στην τελευταία ουσιαστικά «στροφή» πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Από την άλλη πλευρά υπήρξαν παράπονα από την δεξιά πτέρυγα, γεγονός που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Πειραιώς.

Να σημειωθεί ακόμα πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε μια δήλωση που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως λόγω των αποστάσεων που πήρε. Όπως είπε  «οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας -ήδη από το 1974», προσέθεσε όμως παράλληλα πως «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις».

Από το Μαξίμου δεν υπάρχει  κάποιο «απαγορευτικό» στους βουλευτές για το θέμα της κηδείας και άγνωστο ακόμα παραμένει πόσοι γαλάζιοι θα δώσουν το παρών στη Μητρόπολη αύριο. Μέχρι τώρα ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης έχει πει πως θα βρεθεί στη Μητρόπολη. Επίσης στην κηδεία αναμένεται να είναι η ευρωβουλευτής Άννα Μισελ Ασημακοπούλου που την είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς. Πληροφορίες αναφέρουν  πως στην κηδεία θα πάνε επίσης οι βουλευτές  Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και  Β Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Σε επίπεδο υπουργών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το τοπίο, για παράδειγμα ενδέχεται να είναι στη Μητρόπολη ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης θα είναι στο Κουβέιτ, ωστόσο έχει πει πως αν ήταν στην Αθήνα θα πήγαινε στην κηδεία.

To πολιτικό «debate»

Σε εξέλιξη είναι ένα πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Γαλάζιες πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά πως η Ελληνική Δημοκρατία είναι μια ώριμη Δημοκρατία και αυτό δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται χωρίς κομπλεξισμούς και δυσκολίες, ζητήματα που άπτονται της Ιστορίας. Προσέθεταν  πως το Πολιτειακό στη χώρα μας έχει λυθεί οριστικά και σημείωναν πως θα ήταν εξαιρετικά αρνητικός σε πολλά επίπεδα, ένας νέος διχασμός σε αυτή τη συγκυρία.

Την ίδια στιγμή πηγές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τονίζαν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να αποφασίσει ούτε για μία κηδεία και σύρεται από τον κ. Σαμαρά και την ακροδεξιά. Από την ταφή ως ιδιώτης, σε μία μέρα αναβάθμιση της εκπροσώπησης με τον κ. Πικραμμένο και λαϊκό προσκύνημα. Περιμένουμε να δούμε εάν μέχρι τη Δευτέρα θα έχει προστεθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο και η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η περίφημη «στροφή προς το κέντρο» του κ. Μητσοτάκη».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε πως : «η  αναβάθμιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης κλείνει το μάτι και στη φιλοβασιλική πτέρυγα της ΝΔ».