Skip to main content

Επιχείρηση «πρώτη κάλπη » από το Μαξίμου 

Αν και θεωρούνται σχεδόν βέβαιες οι δεύτερες κάλπες, φαίνεται πως η κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση είναι η πρώτη. 

Διπλές εκλογές βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμούν πως δεν θα καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης στις κάλπες της απλής αναλογικής. Γαλάζιος στόχος είναι η κατάκτηση αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, ωστόσο φαίνεται πως η κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση είναι η πρώτη.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο στρέφουν το βλέμμα στις πρώτες εκλογές για δύο λόγους:

  • Πρώτον εκεί θα φανεί το ποσοστό του πρώτου κόμματος και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας (υπό την προϋπόθεση βέβαια μη σχηματισμού κυβέρνησης) και
  • Δεύτερον θα καταγραφεί η διαφορά ανάμεσα στα δύο  πρώτα κόμματα, γεγονός που θα επιτρέψει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την δυναμική που έχουν.

«Δεν θα με ακούσετε να αναφέρομαι σε διπλές εκλογές, παρά μόνο σε εθνικές εκλογές που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη ημέρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσει και θα κάνει πιο λειτουργική την επιλογή των Ελλήνων. Δεν υπάρχει συνεπώς χώρος ούτε για αδιαφορία, ούτε για αδράνεια» έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως στην κάλπη της απλής αναλογικής δεν υπάρχουν περιθώρια για «χαλαρές ψήφους» ή «θολά μηνύματα» που μπορεί να οδηγήσουν σε «πολιτικές τερατογενέσεις ή αδιέξοδους συσχετισμούς»

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται μια διπλή στρατηγική από το κυβερνών κόμμα : η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων και ένα άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο με μια ρητορική σταθερότητας. «Σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες» σημειώνεται από την γαλάζια πλευρά και στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ συσκέψεων για να παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Μια τέτοια σύσκεψη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε στενή επικοινωνία είναι ο υπουργός Επικρατείας  Ακης Σκέρτσος με τον αρμόδιο γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χάρη Θεοχάρη.

Το βασικό «χαρτί» που θέλει να παίξει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες είναι αυτό της οικονομίας και καλλιεργείται ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, με κεντρικό στόχο την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. «Απέχουμε πια ένα βήμα μόνο από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι το οποίο εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε εντός του τρέχοντος έτους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι τις κάλπες και ήδη έχουν δρομολογηθεί μια σειρά παρεμβάσεων με στόχο την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε αυτό το δύσκολο χειμώνα. Το Market Pass μπαίνει σε εφαρμογή το Φεβρουάριο, έρχεται το «καλάθι της Σαρακοστής» και επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ από την πορεία του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί η διεύρυνση του πλέγματος στήριξης.

Κλείνουν τα ψηφοδέλτια

Το «ξεσκόνισμα» των υποψηφιοτήτων συνεχίζεται, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξουν νέες αποκαλύψεις (όπως στις περιπτώσεις του Αν. Πάτση και Θ. Χειμάρα) μέχρι τις κάλπες. Με το θέμα ασχολούνται εντατικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και ο Θανάσης Νέζης που είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έμφαση θα δοθεί στη δυναμική συμμετοχή εκπροσώπων της γενιάς 40ρηδων, ενώ αναζητούνται πρόσωπα που στις τοπικές κοινωνίες έχουν αναγνωρισιμότητα και προσφορά. Παράλληλα στα γαλάζια ψηφοδέλτια θα υπάρχει και έντονο.. άρωμα γυναίκας.

«Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, έτσι κι αλλιώς, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι συμπληρωμένα, ολοκληρωμένα, με την έννοια ότι τα μέλη της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ξανά υποψήφια. Πάντα όμως θα υπάρχει μια ισχυρή δόση ανανέωσης. Καινούρια πρόσωπα που θα δοκιμαστούν στο στίβο της πολιτικής, που θα διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους» σημείωσε πρόσφατα ο Γιάννης Οικονόμου. Στόχος είναι ο βασικός πυρήνας των ψηφοδελτίων να κλειδώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα, ενώ τελευταίο αναμένεται να κλείσει το Επικρατείας.