Skip to main content

Τα εργασιακά στο επίκεντρο του νέου σποτ του ΣΥΡΙΖΑ – Οι προτάσεις του κόμματος 

EUROKINISSI

«Να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι; Ή να συνεχίσεις να την ονειρεύεσαι;», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του

Με ένα νέο σποτ που ανήρτησε ο Αλέξης Τσίπρας στους λογαριασμούς τους στα social media συνεχίζεται η ψηφιακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους. «Να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι; Ή να συνεχίσεις να την ονειρεύεσαι;», γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραθέτοντας το σχετικό θεματικό βίντεο με τίτλο «Πώς να κάνεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι».

Στο βίντεο επαναλαμβάνονται οι βασικές προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά: η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ (880 ευρώ με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή με πληθωρισμό 10%), κατάργηση νόμων Χατζηδάκη, η επαναφορά ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών, η επανίδρυση του ΣΕΠΕ και η σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών».

Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν με αφορμή το νέο βίντεο ότι βασική προγραμματική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί η ανάγκη της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων, την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και την αποτροπή νέου κύματος brain drain, κάτι που έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα σε παρεμβάσεις του ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τρόποι για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι: Η επένδυση στην έρευνα και στη γνώση. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με υψηλά καταρτισμένους νέους εργαζόμενους και καλές αμοιβές. «Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο ώστε να ‘κουμπώσει’ επάνω του το ανθρώπινο δυναμικό που μένει αναξιοποίητο. Π.χ. σήμερα σχεδιάζουμε μία οικονομία με κεντρικό ζήτημα την πράσινη μετάβαση. Θα χρειαστούν επιστήμονες που να έχουν σπουδάσει σχετικό αντικείμενο και να συμβάλλουν. Παρομοίως και για την ψηφιακή μετάβαση», έχει δηλώσει ο κ. Τσίπρας.

Κομματικές πηγές τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται στους νέους και τις νέες «με συγκεκριμένες, δίκαιες και κοστολογημένες προτάσεις – μέτρα», ενώ σημειώνουν ότι «για την αντιστροφή αυτής της εκρηκτικής κατάστασης, που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, απαιτείται πολιτική αλλαγή για την αποκατάσταση του αισθήματος της δικαιοσύνης παντού, σε όλους τους τομείς που θα δίνουν προοπτική και περιεχόμενο στη ζωή των νέων ανθρώπων».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε κάθε ρεκόρ σε προσλήψεις “γαλάζιων” παιδιών»

Στον ΣΥΡΙΖΑ ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας ειδικότερα ότι «οι ‘πολλές και καλές δουλειές’ που υποσχέθηκε στους νέους και τις νέες της Ελλάδας ο Κ. Μητσοτάκης το 2019 τελικά αφορούσαν μόνο τον στρατό των γαλάζιων μετακλητών, των γαλάζιων golden boys και τις στρατιές των ‘Πάτσηδων’ του μητρώου στελεχών της ΝΔ που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα μέσα από το ανεξέλεγκτο πάρτι των απευθείας αναθέσεων και πλουτίζουν εις βάρος του ιδρώτα της κοινωνικής πλειοψηφίας». Σχολιάζουν ότι «κάθε μέρα αποκαλύπτονται νέα πρόσωπα και προκαλούν ίλιγγο τα δισεκατομμύρια που έχουν καταλήξει με παράνομους τρόπους σε γαλάζιες τσέπες, την ώρα που η κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει ούτε το μισό μήνα».

Στο ίδιο πλαίσιο οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε κάθε ρεκόρ σε προσλήψεις “γαλάζιων” παιδιών, διορίζοντας κάθε δύο μέρες τρεις μετακλητούς, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Και μάλιστα με αυξημένο μισθό κατά 70% σε σχέση με το 2019 και βασικό προσόν το απολυτήριο Λυκείου, ενώ το 2019 για το 90% των υπαλλήλων χρειαζόταν πτυχίο Πανεπιστημίου». Κάνουν λόγο για «καθεστώς αναξιοκρατίας και κατασπατάλησης πόρων που επιτείνουν το αίσθημα αδικίας στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στις νεότερες ηλικίες με βασική επίπτωση πολλοί από αυτούς να αναζητούν το μέλλον τους εκτός Ελλάδας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έναν υψηλό και διάχυτο βαθμό επισφάλειας, που στις διάφορες εκδοχές με τις οποίες εκδηλώνεται (ανασφάλεια για τη θέση εργασίας, μειωμένη απασχόληση, άτυπη απασχόληση, χαμηλοί μισθοί και μισθολογικό χάσμα) πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νεότερης ηλικίας εργαζόμενους και εργαζόμενες. Υποστηρίζουν ότι αυτή η συνθήκη «γίνεται ασφυκτική μετά και την ευρείας κλίμακας απορρύθμιση των εργασιακών με τους νόμους Μητσοτάκη – Χατζηδάκη». Προσθέτουν δε ότι η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ευρωζώνη και πως «σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε στο 31,3% το Νοέμβριο του 2022 από 27,9% τον Οκτώβριο, ενώ εξαιτίας του διευρυμένου καθεστώτος της επισφαλούς απασχόλησης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που οι νόμοι Χατζηδάκη διευκόλυναν, ένα υψηλό ποσοστό των νέων εργαζόμενων αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ‘ΕΡΓΑΝΗ’».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ