Skip to main content

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ομαλοποίηση μέχρι τέλη Ιανουαρίου

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες », σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο μαζί με τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ και του ΕΟΦ.

Έκτακτη ενημέρωση για τις ελλείψεις σε φάρμακα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας από τον υπουργό Θάνο Πλεύρη, τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, και τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ, Γιάννη Σωτηρίου.

Κατά τη συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας ανέλυσε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εξήγησε τις αιτίες, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Αρχικά, ο υπουργός Υγείας μίλησε για δύο κατηγορίες, στις οποίες χωρίζεται το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων:

1) στα φάρμακα που παρουσιάζουν διαχρονική έλλειψη λόγω των παράλληλων εξαγωγών και

2) στα φάρμακα που παρουσιάζουν τώρα έλλειψη – κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεις ή άλλα αναπνευστικά και αποφρακτικά σκευάσματα.

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι ελλείψεις αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλες τις χώρες.

Στην μείωση της παραγωγής- απότοκο της πανδημίας covid-19-, στην ενεργειακή κρίση, τις ελλείψεις πρώτων υλών, στην δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες, όπως η Κίνα και η Ινδία και στην μεγάλη αύξηση των εποχικών γριπών απέδωσε ο υπουργός Υγείας τις ελλείψεις που καταγράφονται σε φάρμακα, ενώ επεσήμανε και την έξαρση που παρουσιάζουν οι ιώσεις. «Τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα ή οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά είχαν πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Όπως δήλωσε, μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην καθυστέρηση στην τροφοδοσία και όχι σε μόνιμη έλλειψη, ενώ τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα φάρμακα.

«Σταδιακή ομαλοποίηση»

Ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι «για τα φθηνά φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία μπήκε πλαφόν στο claw back και γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα τροφοδοσίας των νοσοκομείων από αυτές τις συγκεκριμένες  δραστικές ουσίες που παρουσιάζουν έλλειψη». Μάλιστα θέλοντας να καθησυχάσει τους γονείς τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια σε αντιπυρετικά φάρμακα και η όποια ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή.

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε «σταδιακή ομαλοποίηση» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και σε πλήρως διασφαλισμένη αγορά αναφέροντας: «Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «στο σκέλος των παράλληλων εξαγωγών διευρύνθηκε η απαγόρευση σε όλα τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες κρατούν αποθεματικό παρά την απαγόρευση εξαγωγών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γ. Σωτηρίου, σημείωσε ότι αναζητούνται εισπνεόμενα στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά πολύ σύντομα.

Έλεγχος 9 μεγάλων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών

Ο υπουργός Υγείας κατά την έκτακτη ενημέρωση τόνισε ότι «πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες για τυχόν διατήρηση αποθέματος, ελέγχονται και εννέα (9) μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο Νόμος και τροφοδοτούν ομαλά την αγορά».

Την ίδια στιγμή διευρύνεται η παραγωγή από τα Ελληνικά εργοστάσια γενοσήμων φαρμάκων στις δραστικές που παρουσιάζουν έλλειψη. Μάλιστα, ο ΕΟΦ θα ενημερώνει διαρκώς ώστε σε επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη να γνωρίζουν οι πολίτες ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια, ώστε να προμηθεύονται αυτά ως υποκατάστατα.

Μόνο ηλεκτρονικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε έλλειψη

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Αυτό δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα συνεχίσουν οι πολίτες να τα παίρνουν κανονικά, ελεύθερα από τα φαρμακεία.

Αναφορικά με την επιστολή του προς την Επίτροπο, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε: «Οι άμεσες ενέργειες συνδέονται με κεντρική καταγραφή όλων των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη στην Ε.Ε., την καλύτερη συνεργασία των κρατών μελών για ανταλλαγή φαρμάκων, τις κεντρικές παραγγελίες φαρμάκων και δραστικών ουσιών και ιδίως πρώτων υλών».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «σκανδαλώδη αύξηση τιμών» κάνοντας λόγο για «συνειδητή πολιτική απόφαση να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών και ειδικά των ακριβών».

naftemporiki.gr