Skip to main content

Θ. Πλεύρης: Αυξήσεις θα γίνουν μόνο στα πολύ φθηνά φάρμακα και θα τις καλύψει ο ΕΟΠΥΥ

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα γενόσημα και οι εισαγωγές εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων στη χώρα, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε εθνικό επίπεδο η χώρα έχει πάρει όλα τα μέτρα ώστε να έχουμε επάρκεια φαρμάκων.

Αναλυτικά, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Πλεύρης εμφανίστηκε κατηγορηματικός όσον αφορά την πιθανότητα αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων. «Αυξήσεις δεν υπάρχουν, αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα όταν αποδεικνύεται, σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα του ενός και των δύο ευρώ τα οποία κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα, ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα, και μόνο σε αυτές τις κατηγορίες βάσει κοστολογίου», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα μιας γενόσημης αντιβίωσης του amoxil.

«Υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά, είναι ελληνικής εταιρίας, και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς εκεί χρειάζεται να γίνει 20 ή 30 λεπτά που στο σύνολό της σχεδόν την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ», ανέφερε τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται με κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα».

«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις, οι οποίες δεν φτάνουν στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-40 λεπτών που αφορούν στον καταναλωτή το 10% αυτής της αύξησης, στην πραγματικότητα  το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος έπειτα στην αξία των γενόσημων είπε ότι «όλα τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν γενόσημα, είναι ασφαλές φάρμακο, την ελληνική φαρμακοβιομηχανία την εμπιστεύονται οι μεγάλες πολυεθνικές για να παράγουν τα φάρμακά τους».

Το κύριο πρόβλημα είναι στα ιδιωτικά φαρμακεία

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα γενόσημα και οι εισαγωγές εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων στη χώρα. Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι αν και μπορεί να έχουμε ελλείψεις, ωστόσο, «κρίση στην παροχή φαρμάκων δεν θα υπάρξει».  «Εμείς έχουμε πλήρη διασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στα νοσοκομεία μας. Έχουμε πλήρη διασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στα ιδιωτικά φαρμακεία, κατά βάση, οι ελλείψεις εντοπίζονται σε εποχιακά φάρμακα τα οποία συνδέονται με τις ιώσεις και τα αντιμετωπίζουμε με μια σειρά από μέτρων», εξήγησε.

«Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: όπου έχουμε υποκατάστατο, γιατί υπάρχουν τα υποκατάστατα, μπορεί κάποιος να μη βρίσκει να πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας το ντεπόν, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε θα υπάρχει πλήρη ενημέρωση γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το φάρμακο δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες», είπε.

Όσον αφορά τις ελλείψεις σε αναπνευστικά φάρμακα τόνισε ότι εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες μας εισαγωγές, ενώ στα αντιπυρετικά θα προτιμηθούν τα υποκατάστατα.

«Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος», είπε εξηγώντας πως γίνεται προσπάθεια να ενημερωθεί ο πολίτης σε δύο επίπεδα:

  • Να ξέρει ποιο είναι το υποκατάστατο που δεν είναι σε έλλειψη κι εκεί που υπάρχει υποκατάστατο να πάει και να το εμπιστευτεί.
  • Εκεί που δεν υπάρχει υποκατάστατο προσπαθούμε να έχουμε επάρκεια στην αγορά με εισαγωγές που γίνονται.

Οι αιτίες των ελλείψεων

Το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι σε δυο επίπεδα, ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι καταρχήν υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές «κι εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».

Το δεύτερο επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, σχετίζεται με φάρμακα της εποχής (δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιοτικών) που οφείλεται στην παγκόσμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία, οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πλήθυσμούς. «Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία», σημείωσε ο και τόνισε ότι στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Εκτίμησε πάντως ότι επειδή οι ιώσεις στην Ευρώπη κορυφώθηκαν και η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε λόγω του καιρού, θα μειωθεί η ζήτηση που υπάρχει από τις άλλες ευρωπαϊκές  αγορές και θα υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς στην Ελλάδα.

Τέλος, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρξει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι αυτό που ζητάει η ελληνική πλευρά είναι σε δύο επίπεδα.

  • Το πρώτο είναι τα άμεσα μέτρα. Τα άμεσα μέτρα είναι η εισαγωγή πρώτων υλών ή εκεί που παρουσιάζει ένα κράτος μέλος μεγαλύτερη έλλειψη από άλλα να μπορεί να τροφοδοτείται πιο κεντρικά.
  • Και το δεύτερο, που είναι και το πιο σημαντικό, αλλά είναι μεσοπρόθεσμο, είναι ότι πρέπει να ανοίξει η κουβέντα πάλι να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία.

«Δεν είναι δυνατόν να εξαρτόμαστε από τις πρώτες ύλες της Ασίας, διότι όταν βρισκόμαστε σε κρίση όπως έγινε στο Μόναχο, όπως γίνεται τώρα, θα έχουμε πρόβλημα. Αυτές είναι οι προσεγγίσεις[…] Ήδη η Γκαλίνα, η οποία είναι η υπεύθυνη για τα φάρμακα στην Ευρώπη, έχει απαντήσει θετικά δίοτι είνα είναι ένα θέμα που μαστίζει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες. Μέχρι τότε όμως σε εθνικό επίπεδο έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ώστε να έχουμε την επάρκεια των φαρμάκων», είπε.