Skip to main content

«Δίκτυο»: Απειλή στην συντεταγμένη πορεία της ΕΕ η διάσταση απόψεων Γαλλίας – Γερμανίας

«Πλέον το γεωπολιτικό στοίχημα της Ευρώπης είναι ταυτοτικά διαρκές και συγκυριακά πιεστικό», υποστηρίζει εκτός άλλων στο τελευταίο δελτίο του 2022 το «Δίκτυο».

Στο τεράστιο ζήτημα της γεωπολιτικής στρατηγικής της ΕΕ, αναφέρεται το τελευταίο δελτίο του 2022 του «Δικτύου», επισημαίνοντας τη διάσταση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, ως πρόβλημα που απειλεί την συντεταγμένη πορεία της ΕΕ μπροστά στην ουκρανική κρίση και ότι αυτή επιφέρει.

Όπως υποστηρίζει το «Δίκτυο», για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το τελευταίο διάστημα, η δημιουργηθείσα κοινή διαπίστωση σε εχθρούς και φίλους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, για σοβαρές διαφωνίες και ρωγμές στον ηγετικό του πυρήνα, τον γαλλογερμανικό άξονα, ανέδειξαν το βάθος και το μέγεθος της ευρωπαϊκής δυστοκίας, όσο και τους σοβαρούς φόβους ότι αυτό που συμβαίνει είναι τόσο σημαντικό όσο και δύσκολο να ξεπεραστεί.

Η αναβολή των παραδοσιακών γαλλογερμανικών διαβουλεύσεων τον περασμένο Οκτώβριο, οι οποίες πάντοτε αποτελούσαν την ευρωπαϊκή πυξίδα για την εκάστοτε συγκυρία και πορεία της ΕΕ μεγιστοποίησαν τους φόβους για στρατηγική εμπλοκή με ευρύτερες συνέπειες.

Η μετάθεση των οριστικών αποφάσεων της γαλλογερμανικής διαβούλευσης για τον Ιανουάριο, μπορεί να διασκέδασε σε πρώτο χρόνο τις αρνητικές εντυπώσεις και τους φόβους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον έντονο προβληματισμό και τις νέες αναζητήσεις για την ευρωπαϊκή εξέλιξη.

Η Ευρώπη σε γεωπολιτική καμπή

Όπως επισημαίνει εκτός άλλων το «Δίκτυο», «πλέον το γεωπολιτικό στοίχημα της Ευρώπης είναι ταυτοτικά διαρκές και συγκυριακά πιεστικό. Δεν παρακάμπτεται και τίθεται εντονότερα υπό την διαρκή απειλή του υπαρξιακού διλήμματος: Άλμα ή Τέλμα. Αυτό που τελικά σήμερα μπορεί να γίνει είναι δημιουργικός επαναστοχασμός της συνολικής πορείας και η διερεύνηση της γεωπολιτικής επανενοποίησης της ΕΕ με θεσμικά χαρακτηριστικά..

Η σχέση κόστους-οφέλους του κάθε επιμέρους κράτους – μέλους απέναντι στο ευρωπαϊκό συμφέρον έχει κριθεί και αποτιμηθεί. Μένει να επιβεβαιωθεί και να επαναπροσδιοριστεί στο κρίσιμο παρόν και βέβαια στο άμεσο μέλλον. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθεί και η κρίσιμη γαλλογερμανική διαβούλευση στις αρχές του καινούργιου χρόνου, ώστε το 2023 η ατμομηχανή να ξεκινήσει πάλι».

Δείτε εδώ ολόκληρο το τελευταίο δελτίο του 2022 του «Δικτύου»