Skip to main content

Ζυμώσεις στο… παρά ένα για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει τροπολογία για την αλλαγή διάταξης του λεγόμενου νόμου-Θεοδωρικάκου

Το σοβαρό ενδεχόμενο να καταλήξει σε φιάσκο ο πολυδιαφημισμένος νόμος της για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο της κατοικίας τους επιχειρεί να αποτρέψει η κυβέρνηση με διαρροές, ζυμώσεις και ενδεχομένως μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία μόλις λίγους μήνες πριν την διενέργεια των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Τις τελευταίες ημέρες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει τροπολογία για την αλλαγή διάταξης του λεγόμενου νόμου-Θεοδωρικάκου η οποία δίνει τη δυνατότητα εκλογής τριών βουλευτών επικρατείας με τις ψήφους του απόδημου ελληνισμού. Οι εν λόγω σχεδιασμοί υπαγορεύονται από το γεγονός ότι τελικά απέβη άκαρπη η πολυδάπανη ενημερωτική εκστρατεία για την εγγραφή των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί μόλις 3.500 απόδημοι στη σχετική πλατφόρμα κάτι που σημαίνει ότι ένας βουλευτής της ομογένειας μπορεί να εκλεγεί ακόμη και με λιγότερες από 1.000 ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, το υπουργείο Εσωτερικών σκέπτεται να θέσει ένα όριο εγγραφής (κατώφλι) στους εκλογικούς καταλόγους κάτω από το οποίο δεν θα ενεργοποιείται η πρόβλεψη για εκλογή βουλευτών της ομογένειας από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Ομολογία αποτυχίας και αντιθεσμική επιλογή

Η κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει γύρο επαφών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να διερευνήσει τις διαθέσεις τους καθώς η εφαρμογή της ρύθμισης απαιτείται να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Πάντως η κυβέρνηση εισέπραξε ένα ηχηρό πρώτο «όχι» από το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής το οποίο χαρακτήρισε την επικείμενη πρωτοβουλία «ομολογία αποτυχίας» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμπράξει σε μια «αντιθεσμική επιλογή». «Παραμονές των εκλογών, η κυβέρνηση με διαρροές αφήνει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει ξανά τον νόμο, μειώνοντας την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη Βουλή. Αντί να επιφέρει βελτίωση, η Ν.Δ. θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη» ανέφερε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, το οποίο τάσσεται υπέρ της ψήφου των ομογενών από τον τόπο της κατοικίας τους χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ξεχωριστή περιφέρεια αποδήμων με συγκεκριμένο αριθμό εδρών.

Το ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόμενο τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η χαμηλή συμμετοχή οφείλεται στις προϋποθέσεις που τέθηκαν στον νόμο το 2019 (παραμονή στην Ελλάδα έστω και για δύο χρόνια την τελευταία 35ετία χρόνια και φορολογική ενημερότητα για τους άνω των 30 ετών).

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το 2019 όταν είχε ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία είχε χαιρετιστεί τότε από την κυβέρνηση ως «δημοκρατική νίκη». Είχε υπερψηφιστεί μάλιστα με διακομματική συναίνεση 288 βουλευτών (υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και καταψήφισε το ΜέΡΑ 25). Γρήγορα, όμως, διαπιστώθηκε ότι παρά τις τυμπανοκρουσίες δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον και έτσι τον Μάιο του 2021 κατατέθηκε νέο νομοσχέδιο για την κατάργηση των προϋποθέσεων εγγραφής το οποίο όμως πέρασε κάτω από τον πήχη των 200 βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει ζητώντας να καθιερωθεί περιφέρεια αποδήμων με ορισμένο αριθμό εδρών όπως ισχύει στην Γαλλία και την Ιταλία. Το νομοσχέδιο καταψήφισε και το ΚΚΕ το οποίο χαρακτήρισε «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» την αλλαγή του νόμου μόλις ενάμιση χρόνο μετά την ψήφισή του.